Το Κονκλάβιο (01/06/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα να μη μιλάς…

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς, καταλήγει ένα γνωστό ανέκδοτο. Στην προκειμένη, μάλλον θα ταίριαζε κάτι του τύπου «καλύτερα να πληρώνεις χωρίς να μιλάς». Αλλά θα ήταν τουλάχιστον διπλωματικά άκομψο και, πάντως, απολύτως άγαρμπο. Ακριβώς όσο άγαρμπο ήταν το περίφημο «οι αγορές θα δείξουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά» που εκστόμισε ο Γκίντερ Ετινγκερ, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει ότι οι Γερμανοί μπορεί να έχουν πολλά προσόντα, αλλά η λεπτότητα στους χειρισμούς δεν είναι σίγουρα ένα απ’ αυτά. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι η δήλωση σήμανε συναγερμό στο Μπερλεμόντ, όπου ζητήθηκε από τον Γερμανό επίτροπο να ανασκευάσει –όπως και έκανε–, ενώ οι δηλώσεις του «παλιού» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά.

«Μεταρρυθμιστικός» ζήλος

Μένω στις Βρυξέλλες, όπου τα λεγόμενα Eτινγκερ, παρότι αποδοκιμάστηκαν, στην ουσία τους δείχνουν την ανησυχία ότι η Ιταλία μπορεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Υπάρχουν, βέβαια και οι πιο ψύχραιμοι που ελπίζουν ότι εφόσον προκύψει κυβέρνηση στην Ιταλία, ο «μεταρρυθμιστικός» της ζήλος θα εξαντληθεί σε τομές στην κοινωνία και στους θεσμούς. Δηλαδή, στη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των μισθών τους και στον περιορισμό των προνομίων της ελίτ, αφού, όπως το έθεσε πηγή μου, «δεν τους παίρνει να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα». Θα μπορούσαν, επίσης, να συστήσουν και μία επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Iσως και για τις γερμανικές επανορθώσεις, παρότι η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ίσως και να μην ήταν τόσο καλή ιδέα…

Καλή υγεία (και καλή τύχη)

Οι ευχές, ως γνωστόν, είναι δωρεάν. Εκτός αν είναι, πράγματι, επιθυμίες. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκουν οι ευχές που απηύθυνε προς τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Ταγίπ Ερντογάν για ταχεία ανάρρωση, μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (τοποθέτηση στεντ). Πάντως, στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα ο Ερντογάν συνόδευσε τις ευχές προς τον Παυλόπουλο με ευχές προς τον ελληνικό λαό για «ευημερία, υγεία και ευτυχία». Εντάξει, δεν θα μας ευχόταν κιόλας αργό θάνατο. Αλλά οι ευχές κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από τις υπόλοιπες δημόσιες δηλώσεις για την Ελλάδα και, δεδομένης της συγκυρίας, έχουν τη σημασία τους.

Ο Προκόπης της βροχής

Εξ ου και χθες μου λένε ότι ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, κάλεσε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ για να τον ευχαριστήσει. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος που είχε τηλεφωνήσει στον Παυλόπουλο μετά την προεδρική ορκωμοσία το 2015 για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα, τότε τον είχε συγχαρεί διπλά, επειδή είχε αντέξει το μαρτύριο της βροχής.

Φόντο με νόημα

Την τιμητική της έχει το τελευταίο διάστημα η ΔΗΜΑΡ. Ή, μάλλον, τα αναξιοποίητα γραφεία της στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου θα γίνουν όλες οι επόμενες συνεδριάσεις του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο και η ακόλουθη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεν ξέρω αν αυτό είναι τυχαίο, ή οφείλεται και σε τάσεις μαζοχισμού των συμμετεχόντων που αφορούν τις μελλοντικές συμπράξεις του ΚΙΝΑΛ (και με ποιους ). Το λέω επειδή στην αίθουσα όπου γίνονται οι συνεδριάσεις δεσπόζουν επιβλητικά τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε γραμμή με το ΕΛΚ

Ευρεία σύσκεψη είχε τις προάλλες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μοσχάτο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της καμπάνιας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας για τις ευρωεκλογές, Ντάρα Μέρφι. Παρόντες οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Μαρία Σπυράκη, Κωνσταντίνος Ζούλας, Νίκος Ρωμανός και Γιάννης Σμυρλής, καθώς το ΕΛΚ συντονίζει την καμπάνια του με τις εθνικές καμπάνιες. Ανεργία, φύλαξη συνόρων και μετανάστευση, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι οι άξονες που ενδιαφέρουν το ΕΛΚ στον δρόμο προς το 2019, στον οποίο επιδιώκει να «εθνικοποιήσει» την εκστρατεία του. Πεδίον δόξης λαμπρόν, ειδικά στις χώρες όπου θεωρεί ότι έχει σίγουρη τη νίκη (Ελλάδα, Φινλανδία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή