Κόντρα στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Κόντρα στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά βρέθηκαν σήμερα κυβέρνηση και Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή, για ζητήματα Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ΔΗΣΥ περί «συστηματικής υπονόμευσης της Δικαιοσύνης και μεθοδευμένης επιχείρησης ελέγχου και χειραγώγησής της από την κυβέρνηση».

Ο κ. Στ. Κοντονής απορρίπτοντας τις κατηγορίες, αντέστρεψε το κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις που παρενέβαιναν στην δικαστική εξουσία, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση με τις επιλογές της που προωθεί παρά τις συνεχείς αντιδράσεις βελτιώνει την κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρώτος επερωτών Θ.Παπαθεοδώρου έκανε λόγο για «καθεστωτικό αυταρχισμό» από πλευράς της κυβέρνησης, και για δημιουργία συνθηκών «εκφοβισμού δικαστών». Αλλοι βουλευτές αναφέρθηκαν και στις επιθέσεις που δέχονται δικαστικοί λειτουργοί από εξωθεσμικούς παράγοντες, με χαρακτηριστική περίπτωση την κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Οι συνιστώσες των μπαχαλάκηδων, δικές σας είναι, εξαπολύουν επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών».

Επικριτικοί για την κυβερνητική πολιτική ήταν η τοποθέτηση και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ΝΔ πάντως να δέχεται πυρά για την πολιτική των δικών της κυβερνήσεων από τη Χρυσή Αυγή και την Ενωση Κεντρώων.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δυστυχώς όταν κυβερνούσαν φρόντιζαν να δηλητηριάζουν το έργο της Δικαιοσύνης. Ολες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν γίνει σεβαστές από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι πιτρεπτή και επιβεβλημένη η κριτική. Η αντιπολίτευση επιδιώκει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα», απάντησε κατ’ αρχήν ο κοινοβουλευτικός εκπρόωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Τσίρκας. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος.

«Δεν υπάρχουν παρεμβάσεις» στη λειτουργία της Δικαιοσύνης από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα παρεμβάσεων από προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστήριξε ο κ. Κοντονής και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Παραλάβαμε τραγική κατάσταση και υπάρχει πρόοδος που αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Τέλος τόνισε ότι «οι κρίσεις επί αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, δεν συνιστούν παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές στις επιθέσεις κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι με τις λοιδορίες, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τους εκβιασμούς επιδιώκετε να χειραγωγήσετε την Τρίτη Εξουσία του πολιτεύματος που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους κανόνες του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να σας ελέγχει. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μπει σε τροχιά ανεπίστροφης αποδρομής. Η εξουσία γλιστρά σαν άμμος μέσα από τα χέρια σας», επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Α. Λοβέρδος.

«Δεν ήρθατε για να κάνουμε ουσισρική συζήτηση, αλλά με φθηνά επιχειρήματα να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση», αντέτεινε ο κ. Κοντονής, και κλείνοντας τη συζήτηση, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους επικριτές της πολιτικής που ακολουθεί: «Δεν μπορείτε να συγκριθείτε με την παρούσα κυβέρνηση, είναι αμαρτωλό το παρελθόν σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή