Με πρόσθετες διασφαλίσεις έκλεισε η συμφωνία των τραπεζών με τη ΔΕΗ

Με πρόσθετες διασφαλίσεις έκλεισε η συμφωνία των τραπεζών με τη ΔΕΗ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσθετους όρους και διασφαλίσεις έκλεισε η συμφωνία τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του 2019. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τις εγκριτικές επιτροπές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την υπογραφή με τη ΔΕΗ.

Η συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, προβλέπει πρόσθετους όρους και ρήτρες αφού οι τράπεζες επιδίωξαν να μην επιδεινωθεί η έκθεσή τους σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση. Μεταξύ άλλων, προβλέπει αποπληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και ρήτρες για έκτακτες αποπληρωμές από την πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως οι λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αλλά και από τις εισπράξεις των ανεξόφλητων οφειλών. Οι πρόσθετες διασφαλίσεις εγκρίθηκαν και από την ΕΤΕπ, η οποία αποτελεί επίσης βασικό πιστωτή της ΔΕΗ και με την οποία η διοίκηση της Επιχείρησης διαπραγματεύεται την αναχρηματοδότηση δανείου ύψους 190 εκατ. ευρώ που λήγει τέλη του 2018. Η ΔΕΗ έχει επίσης αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου που καταρτίζει αυτή την περίοδο για λογαριασμό της ΔΕΗ η McKinsey.

Ανοιχτές παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΔΕΗ για την κάλυψη μέρους του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, που λήγει επίσης τον Μάιο του 2019. Η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει στους ομολογιούχους 150 εκατ. ευρώ και έχει αιτηθεί στις τράπεζες ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης (standby facility) ύψους 150-200 εκατ. ευρώ για να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησής του σε περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν το ανανεώσουν. Η πλευρά των τραπεζών για να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΔΕΗ ζητάει την ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ ΑΠΕ, κάτι που η διοίκηση της ΔΕΗ απέρριψε με αποτέλεσμα τη διακοπή επί του παρόντος των διαπραγματεύσεων.

Το ακριβές ποσοστό από τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που διασφάλισαν οι τράπεζες μέσω της νέας συμφωνίας, δεν έχει γίνει γνωστό. Οι αρχικές πάντως διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με τις τράπεζες να διεκδικούν το 100% των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και τη ΔΕΗ να έχει βάλει πλαφόν στο 25%. Ως προς τις ανεξόφλητες οφειλές, οι τράπεζες διεκδικούσαν τα επιπλέον έσοδα από τον προβλεπόμενο στόχο των 50 εκατ. ευρώ για το 2018. Ο,τι ποσόν δηλαδή εισπράξει η ΔΕΗ πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ να καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών.

Η ΔΕΗ, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ζητήσει τη συνδρομή κοινοπραξίας με επικεφαλής την Qualco για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών που εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ. Η Qualco είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή την πολιτική ανάκτησης απαιτήσεων μέσω ειδικής πλατφόρμας. Εχει εντοπίσει στρατηγικούς κακοπληρωτές στους οποίους και θα απευθυνθεί μέσω δέκα δικηγορικών γραφείων στα οποία έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς θα απευθύνονται στους οφειλέτες στους οποίους σε πρώτη φάση θα καλούν να προσέλθουν στη ΔΕΗ για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Στην περίπτωση μη ανταπόκρισης ή αθέτησης των ρυθμίσεων θα επιστρατεύεται το εργαλείο της διακοπής της ηλεκτροδότησης και η δικαστική διεκδίκηση των οφειλών. Η Qualco έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ενεργούς πελάτες με χρέη ανεξαρτήτως ύψους, η δεύτερη τελικούς καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 2.000 ευρώ και η τρίτη τελικούς καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 2.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή