Το «σχέδιο Κάραβελ» ενόψει εκλογών στην Αυτοδιοίκηση Στρατηγική ανοιγμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το «σχέδιο Κάραβελ» ενόψει εκλογών στην Αυτοδιοίκηση Στρατηγική ανοιγμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης λειτούργησε, μεταξύ άλλων, και ως αφορμή για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στη συμπρωτεύουσα για να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στον κ. Μπουτάρη και αξιοποίησε τη συνάντηση μαζί του για να προαναγγείλει επί της ουσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα υποστηρίξει την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει την παρουσία του στο πολιτικό στερέωμα ως κεντρική πολιτική δύναμη που ήρθε για να μείνει και δεν ήταν συγκυριακή η εκλογική επιτυχία του 2015, θα πρέπει να καταγράψει επιδόσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές πολύ ανώτερες από εκείνες που πέτυχε το 2014. Παράλληλα, μέσω του προσεταιρισμού αυτοδιοικητικών υποψηφίων που προέρχονται, κυρίως, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ενεργοποιήσει από κάτω προς τα πάνω μεγαλύτερη πίεση προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για συνεργασία και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Μπουτάρης είναι sui generis περίπτωση, καθώς δεν έχει τα χαρακτηριστικά κομματικού υποψηφίου, ωστόσο στις προηγούμενες εκλογές είχε την υποστήριξη και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται, πάντως, δυναμικά και προς άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη με σαφώς πιο έντονα κομματικά χαρακτηριστικά και πολύ πιο άμεση σύνδεση με το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η σχετική κινητικότητα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους έχει λάβει την κωδική ονομασία «σχέδιο Κάραβελ», αφού εκεί πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη στρατηγική ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η Χαριλάου Τρικούπη

Ετσι, προσέγγιση έχει υπάρξει με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα αντιδράσει στις επιθετικές κινήσεις της Κουμουνδούρου η Χαριλάου Τρικούπη. Η οποία μπορεί να επιλέγει για την ώρα να τηρεί διακριτές αποστάσεις στις επίμονες προσκλήσεις για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει την πίεση που δέχεται και την πλαγιοκόπηση που επιχειρείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, έχοντας την εμπειρία του 2014, επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, να κινηθούν επιβάλλοντας στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος επιλογές που θα γίνουν από την κομματική ηγεσία. Το 2014, με βάση και τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του κόμματος, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στις επιλογές των κατά τόπους νομαρχιακών επιτροπών. Το αποτέλεσμα ήταν σε πολλές περιπτώσεις να αναγκαστεί η ηγεσία του κόμματος να υποχωρήσει από επιλογές που είχε κάνει και, υπό τον φόβο κομματικών αντιδράσεων στη βάση, να αποδεχθεί υποψηφίους που επέλεξαν τα τοπικά κομματικά όργανα. Αυτό έφερε ένα υποτονικό και εντελώς αναντίστοιχο αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει σε επίπεδο δήμων και περιφερειών τη δυναμική που είχε ήδη από το 2012 αναπτύξει, όταν στις εθνικές εκλογές κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Αυτή τη φορά η Κουμουνδούρου αλλά και το Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε πιέσεις τοπικών παραγόντων του κόμματος και ότι ο σχεδιασμός που θα γίνει θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους. Το μήνυμα ήδη έλαβαν στελέχη των κομματικών οργάνων στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, που εμφανίστηκαν να διαφωνούν και να αντιδρούν στις επιλογές για στήριξη στους Αρναουτάκη και Κατσιφάρα αντίστοιχα. Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν ότι κεντρικά θα επιδιωχθεί οι εν λόγω συνεργασίες να προχωρήσουν και να ευοδωθούν στην κάλπη.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό τους για προσέγγιση και προσέλκυση υποψηφίων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς καθίστανται αναγκαίες ευρύτερες συναινέσεις πλέον. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω εκδηλώσεων που θα γίνουν στην περιφέρεια, θα επιδιωχθεί, μέσω του διαλόγου για τα νέα δεδομένα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να γίνουν εκείνες οι ζυμώσεις που θα ενεργοποιήσουν συνεργασίες και θα «γεννήσουν» ψηφοδέλτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή