ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Lamda θα αξιοποιήσει το υπόλοιπο του κτιρίου του IBC στο Μαρούσι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Το κτίριο IBC μετατράπηκε στο εμπορικό κέντρο Golden Hall τη διετία 2007-2008.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενας μεγάλος εμπορικός χώρος, με το βλέμμα στραμμένο στην οικογενειακή αναψυχή, θα είναι το κτίριο του IBC στο Μαρούσι, σε τμήμα του οποίου στεγάζεται το Golden Hall. Προ ημερών εγκρίθηκαν οι δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπή του, και τώρα απομένει η υποβολή των οριστικών μελετών για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι κατασκευάστηκε τη διετία 2003-2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να φιλοξενήσει το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, και τμήμα του μετατράπηκε στο εμπορικό κέντρο Golden Hall τη διετία 2007-2008. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του κτιρίου προκηρύχθηκε το 2012, και στα τέλη του ίδιου έτους αναδείχθηκε ανάδοχος η Lamda Development. Το 2013 εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και ξεκίνησε η μακρά αδειοδοτική διαδικασία.

Το κτίριο έχει έκταση περίπου 152.000 τ.μ. και κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 68.000 τ.μ. Το μεγαλύτερο μέρος του (132.200 τ.μ.) χρησιμοποιείται από το Golden Hall, ενώ το υπόλοιπο παραμένει κενό. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία, ουσιαστικά, εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development, στο κτίριο θα δημιουργηθεί Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, 3.254 τ.μ., εμπορικά καταστήματα σε έκταση 38.994 τ.μ., χώροι συνάθροισης σε έκταση 742 τ.μ., για εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ., χώροι εστίασης και αναψυχής σε έκταση 3.651 τ.μ. και γραφεία σε έκταση 5.263 τ.μ.

Το επενδυτικό σχέδιο της Lamda φαίνεται να είναι προσανατολισμένο στην οικογενειακή αναψυχή, στην οποία, σύμφωνα με την απόφαση, θα αφιερωθεί μεγάλο κομμάτι του κτιρίου (5.952 τ.μ.). Ο χώρος θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, παιδότοπους, ενυδρείο, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παιχνίδια δράσης, παιδικούς διαδραστικούς χώρους, χώρους παιδικών εκθέσεων και παραστάσεων, με πωλητήριο και χώρο εστίασης. Ακόμα ένας παιδότοπος, έκτασης 660 τ.μ., θα δημιουργηθεί στο εξωτερικό του κτιρίου.

Αυτό, πάντως, που φαίνεται να απασχόλησε περισσότερο το Δημόσιο, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της επένδυσης, είναι η μείωση της κυκλοφοριακής επίπτωσης από τη λειτουργία ολόκληρου του κτιρίου (καθώς η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία εμπορικών κέντρων και καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων). Ετσι, ο ιδιώτης υποχρεούται να τοποθετήσει «έξυπνο» σύστημα βέλτιστης κατανομής της κυκλοφορίας, ώστε να μειώσει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή. Επίσης, πρέπει να καταθέσει πρόταση βελτιστοποίησης της φωτεινής σηματοδότησης στην περιοχή για να ελαχιστοποιηθούν φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού. Τέλος, να παράσχει επιπλέον κίνητρα για τη χρήση των μέσων μεταφοράς, ιδίως από τους εργαζομένους.

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες, η Lamda πρέπει να υποβάλει στο ΥΠΕΝ τις οριστικές μελέτες, ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ