Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Λερναία Υδρα μοιάζει πλέον η υπόθεση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών καθώς, όπως ομολόγησε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Στ. Θωμαδάκης, συχνά οι διωκτικές υπηρεσίες βρίσκονται ενώπιον υποθέσεων και εμπλεκόμενων πλευρών τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει ξανά. Δεν λείπουν εκείνες δε οι περιπτώσεις, όπου σημαντική δύναμη του ΣΔΟΕ έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση ενός κυκλώματος λαθρεμπορίου ποτών και προβαίνει σε συλλήψεις και κατασχέσεις, να μαθαίνει ότι σε ένα περίπτερο λίγο πιο κάτω από τον τόπο δράσης του κυκλώματος πωλούνται παράνομα αποστάγματα. Μιλώντας χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Ανώνυμα χύμα ποτά και αποστάγματα», ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την Πέμπτη η μισή δύναμη του ΣΔΟΕ βρισκόταν στη δυτική Αττική. Μας έπιασαν και μας έλεγαν ότι το περίπτερο πουλάει ποτά και είχε 350 φιάλες! Δεν υπάρχει ένα σύστημα που να ελέγχεται ολοκληρωτικά η διαδικασία και δεν έχουμε πληροφόρηση».

Το κίνητρο για την παρανομία, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, είναι πολύ μεγάλο και για τον λόγο αυτό κάποιος διακινδυνεύει να συλληφθεί ξανά λόγω του μεγάλου κέρδους. Ποιο είναι τοι κέρδος; Το παράδειγμα που έδωσαν χθες οι κ. Αγγελιδάκης και Βλάχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (ΕΛΥΤ Αττικής) είναι αποκαλυπτικό: Από ένα μόνο βυτίο που περιέχει 23.740 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης και ήρθε παράνομα από τη Βουλγαρία με σκοπό την παρασκευή λαθραίων αποσταγμάτων, το συνολικό κέρδος γι’ αυτούς που εμπλέκονται είναι 682.550 ευρώ, ενώ το σύνολο των διαφυγόντων κερδών υπολογίζεται σε 836.531 ευρώ.

Το λαθρεμπόριο και μάλιστα με κύρια προέλευση τη Βουλγαρία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό –ή τουλάχιστον γιγαντώθηκε– μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά. Σύμφωνα με τον κ. Κ. Τσιλιλή (από τη γνωστή ποτοποιία «Τσιλιλής») το λαθρεμπόριο «ευδοκιμεί» πλέον και στο κρασί, μετά την επιβολή ΕΦΚ και σε αυτό το προϊόν. Οπως ανέφερε, οι οινοποιοί στη Νάουσα δεν έβρισκαν πέρυσι σταφύλια διότι οι αμπελουργοί τα πωλούσαν «μαύρα» –χωρίς παραστατικά– για την παραγωγή τσίπουρου στους λεγόμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. «Με βάση τις αμπελουργικές εκτάσεις και τη στρεμματική απόδοση, η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει 600.000 τόνους κρασί, όμως η παραγωγή είναι κάτω από 300.000 τόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίβαρο, πάντως, για τις απώλειες που υφίστανται οι νόμιμοι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών αποτελεί σε σημαντικό βαθμό η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του ΣΕΑΟΠ, οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών ανήλθαν σε αξία το 2017 σε 78,3 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει αύξηση σε σύγκριση με το 2009 κατά 30%. Την ίδια περίοδο, η αξία των εισαγωγών αλκοολούχων ποτών υποχώρησε κατά 42%, στα 157,5 εκατ. ευρώ το 2017 από 271,7 εκατ. ευρώ το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή