Το Κονκλάβιο (06/06/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα Μόναχο 

Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι ζωντανός και έμψυχος, είχε πει ο Θαλής ο Μιλήσιος, επειδή αυτό πιστοποιείται από την κινητικότητά του. Το θυμήθηκα με αφορμή τη μεγάλη κινητικότητα –και δη διεθνή– που επιδεικνύει εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης (για τη συνήθη εσωτερική κινητικότητα, ρωτήστε τους άυπνους συνεργάτες του…). Σήμερα μεταβαίνει στο Μόναχο όπου θα μετάσχει –και θα μιλήσει– στη διήμερη εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώνει το ΕΛΚ και όπου θα βρεθεί –στο αποψινό δείπνο και όχι μόνο– με την Aγκελα Μέρκελ, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Χορστ Ζεεχόφερ και άλλους του ευρωπαϊκού κεντροδεξιού στερεώματος. Σήμερα, εξάλλου, θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Ταγιάνι, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Ζοζέφ Ντολ, αλλά και με τον Γκίντερ Eτινγκερ, ενώ θα ακούσει live την κλειστή παρέμβαση της Μέρκελ για το μέλλον της Ευρώπης. 

…και μετά Μπίλντερμπεργκ 

Βέβαια, η πραγματικά κλειστή σύναξη δεν είναι αυτή του ΕΛΚ, αλλά αυτή η οποία θα ακολουθήσει για τον Κυριάκο. Και δεν είναι άλλη, από τη φετινή σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που θα γίνει στο Τορίνο. Πληροφορούμαι δε ότι ο Μητσοτάκης θα μεταβεί απευθείας το βράδυ της Πέμπτης από τη βαυαρική πρωτεύουσα στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, που σημειώνω ότι είναι η βασίλισσα του «γκουρμέ». Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Μητσοτάκης είχε μετάσχει και το 2016 στη συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ στη Δρέσδη. Τότε, μάλιστα, είχε μιλήσει σε πάνελ για το προσφυγικό με τον «σκληρό» Τόμας ντε Μεζιέρ. Η σύναξη αρχίζει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. 

Μαλάξεις

Και όμως, υπήρξε φάση του χθεσινού κοινοβουλευτικού «μασάζ» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων κυβερνητικών στελεχών –τελευταίοι μίλησαν οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός– που η αίθουσα είχε και όρθιους. Το τελευταίο μάλλον για λόγους κομματικής πειθαρχίας, καθώς στην πορεία πληροφορούμαι ότι οι νεότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακροβολίστηκαν στο καφενείο της Βουλής. Δεν μου κάνει εντύπωση. Γιατί να ακούσουν, αφού ούτως ή άλλως θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο; Οπως μου το έθεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε σε μια φάση της ενημέρωσης, «ένα ακόμα μασάζ ήταν, μια διαδικασία ρουτίνας, στην οποία έγιναν και διευκρινιστικές ερωτήσεις». Τελικά οι αγιουβερδικές μαλάξεις πρέπει να είναι πράγματι θεραπευτικές.

Ολα για όλα 

Να χαμηλώσουν τους τόνους για το Σκοπιανό και κοινώς να μην το «τερματίζουν» δημοσίως ζήτησε, χθες, από τα στελέχη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οχι, δεν ετοιμάζεται να ρίξει τους τόνους για το Σκοπιανό η ΝΔ. Απλώς, όπως το έθετε πηγή μου, δεν έχει καμία διάθεση να αποτελέσει κάτι σαν το βούτυρο στο ψωμί του blame game της κυβέρνησης. Οσο για τη συμμετοχή γαλάζιων βουλευτών στα σημερινά συλλαλητήρια, το σύνθημα –όπως και στα προηγούμενα– είναι «κατά βούληση». Σημειώνω την υπογράμμιση της Ντόρας Μπακογιάννη στο συντονιστικό των γαλάζιων τομεαρχών ότι οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ονομασία για τις εμπορικές χρήσεις. Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η εκτίμησή της ότι δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να τα παίξει όλα για όλα. Δηλαδή να κάνει συνταγματική αναθεώρηση, ακόμη και να προκαλέσει εκλογές. Προσθεδείτε να απογειωθούμε.

Περί μορφωτικών 

Eνας παλιός κοινοβουλευτικός συνηθίζει να λέει ότι η σύνθεση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δεν συνάδει με το όνομα και το αντικείμενο της Επιτροπής. Κοινώς, το όνομα δεν έχει και τη χάρη και δεν θα πω περισσότερα. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που, όπως πληροφορούμαι, της προχθεσινής σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή με τους μετέχοντες στην εν λόγω Επιτροπή βουλευτές, προηγήθηκε κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής και κρούση σε έμπειρους βουλευτές να πάρουν τη θέση συναδέλφων τους και να ασχοληθούν με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Η νεκροψία θα δείξει. 

Eνα γράμμα κι ένας χάρτης

Oχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές. Θυμήθηκα την περίφημη διαφήμιση με αφορμή την επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη στον Νίκο Βούτση για τη χρήση πλαστικών στη Βουλή. Ο Σταύρος, σε κρεσέντο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, συνάντησε αργότερα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αφορμή το οικολογικό συνέδριο. Επισήμως, συζήτησαν τα του περιβάλλοντος. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τα εθνικά και δη για τα ελληνοτουρκικά, αλλά δεν ανακοινώθηκε για ευνόητους λόγους. Ο Θεοδωράκης έκανε δώρο στον Βαρθολομαίο έναν χάρτη της Iμβρου και της Τενέδου, τον οποίο ο Πατριάρχης πολύ εκτίμησε, καθώς κατάγεται από την Iμβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή