Αριστοτελία Πελώνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Το Κονκλάβιο (10/06/2018)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ο δικός του Καμμένος

Οι ακραίοι έρχονται. Οχι ότι δεν το ήξεραν στις Βρυξέλλες, αλλά αρχίζουν και αποκτούν βιωματική εμπειρία. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν ζουν ανάμεσά μας. Εμείς οι υπόλοιποι ζούμε ανάμεσά τους. Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι ότι διαισθάνθηκε σύσσωμο το Κολέγιο των Επιτρόπων, καθώς μαθαίνω ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου, έγινε το καθιερωμένο γεύμα με την επερχόμενη προεδρία (λέγε με Αυστρία). Ηταν δηλαδή εκεί ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αλλά και ο δικός του… Καμμένος, ο Χέρμπερτ Κικλ από το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας που έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και αν μπορούσε, θα έριχνε όλους τους πρόσφυγες στη θάλασσα.

Ο Γιούνκερ μποξέρ

Οι Αυστριακοί ξεδίπλωσαν τα σχέδιά τους με περισσή αλαζονεία. Οπως το έθεσε πηγή μου, «θάβοντας» και τον Κουρτς, «νομίζει και αυτός με τα 31 του χρόνια και οι υπόλοιποι ότι μπορούν να κάνουν τους μάγκες κλωτσώντας τις Βρυξέλλες». Ας πούμε, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος λόγω χαρτοφυλακίου θα είναι κι ο πρώτος που θα μπει σε διαπραγμάτευσή μαζί τους, είπε ότι δεν είναι η οικονομία, αλλά το προσφυγικό που θα δοκιμάσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Οι δε Αυστριακοί αντέδρασαν όταν στο τραπέζι ετέθη θέμα λαϊκισμού.

Ο Γιούνκερ, φυσικά, δεν άντεξε. Με τον γνωστό του τρόπο τους είπε ότι η πολιτική που ακολουθούν δεν είναι ευρωπαϊκή. Τους έκανε ένα πρόχειρο σεμινάριο πολιτικής σοφίας και εμμέσως πλην σαφώς τους εξήγησε ότι όσο περισσότερο κλωτσούν την Κομισιόν τόσο πιο πολύ πυροβολούν τα πόδια τους. Μετά το χαστούκι, οι τόνοι έπεσαν. Είναι, όμως, ενδεικτικοί τού τι έρχεται, καθώς, όπως μου μεταφέρει αυτόπτης μάρτυρας, «αυτοί νομίζουν ότι η ιστορία της Ευρώπης αρχίζει την 1η Ιουλίου (αρχίζει η αυστριακή προεδρία). Ετοιμαστείτε για μποξ!

Δικαίωμα στο ρουσφέτι

Σας έλεγα τις προάλλες ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τέσσερις υπουργούς που ζήτησαν και έλαβαν από τον ΑΣΕΠ τους φακέλους με τα βιογραφικά και λοιπά στοιχεία των υποψηφίων για τις θέσεις διοικητικών και τομεακών γραμματέων, διαδικασία που έχει μπει και στο στόχαστρο των θεσμών λόγω φωτογραφικών προκηρύξεων και όχι μόνο. Θυμίζω ότι είναι οι Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, αλλά όχι ο Χρ. Σπίρτζης, τον οποίο αδίκησα (παρότι πληροφορούμαι ότι ο εκλεκτός του Γ. Μυλόπουλος και η θέση που ήθελε να χτυπήσει, χάθηκε λόγω λάθους στην προκήρυξη που αφορούσε το επίπεδο της γνώσης αγγλικών…). Ο τέταρτος υπουργός είναι η Εφη Αχτσιόγλου. Οι κακές γλώσσες μιλούν για δάκτυλο Κατρούγκαλου, λες και η Αχτσιόγλου δεν έχει δικαίωμα στο ρουσφέτι…

Αβάντα στον Βέμπερ

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Αγκελα Μέρκελ τίμησε με την παρουσία της τον Μάνφρεντ Βέμπερ στη σύναξη των παραγόντων του ΕΛΚ που διοργάνωσε ο Βαυαρός πολιτικός στην έδρα του, στο Μόναχο. Η εμφάνισή της δεν αποδόθηκε σε απλό κομματικό πατριωτισμό. Θεωρήθηκε ευρύτερο «αβαντάρισμα» του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Και όχι τυχαία, καθώς πληροφορούμαι ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που παίζουν με αξιώσεις ακόμη και για τη θέση του Spitzenkandidat του ΕΛΚ. Βέβαια, ίσως η Μέρκελ να μη θέλει έναν Γερμανό σε αυτή τη θέση – είναι και τα προσχήματα που πρέπει να διασωθούν. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο Βέμπερ θα πάει χαμένος. Αντιθέτως.

Η μεγάλη εικόνα

Η καγκελάριος, για παράδειγμα, ίσως να προτιμούσε έναν Γάλλο με τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Γάλλος διαμορφώνει καλό προφίλ με τη δουλειά του στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ θεωρείται επιλογή που μπορεί να ρίξει γέφυρες στον Μακρόν. Διότι μπορεί το ΕΛΚ να θεωρεί βέβαιη την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά μαθαίνω ότι εξετάζεται και το σενάριο σύμπραξης με την ομάδα του Εμ. Μακρόν για τον υποψήφιο διάδοχο του Γιούνκερ. Το παιχνίδι για τις θέσεις είναι μεγάλο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πώς θα σας φαινόταν, για παράδειγμα, να αναλάμβανε τη θέση του Τουσκ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ;

Υποδοχή σταρ

Μιλώντας για τον Κουρτς (φωτ.), να σημειώσω ότι στο Μόναχο, στην τριήμερη σύναξη που διοργάνωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ και άνοιξε επισήμως την καμπάνια του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, ο Αυστριακός καγκελάριος παρουσιάστηκε περίπου ως ροκ σταρ. Ο Βέμπερ, ας πούμε, τον προλόγισε ως τον άνθρωπο που κατήγαγε δύσκολη και στρατηγική νίκη στο άνδρο του σοσιαλδημοκρατικού κατεστημένου. Και τον ευχαρίστησε για την «καθαρότητα» των ευρωπαϊκών του θέσεων. Μεταξύ αυτών, η μείωση του αριθμού των Επιτρόπων σε 18, πρόταση που φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη τόσο την Αγκελα Μέρκελ όσο και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Μέρκελ δεν έχει αποκαλύψει αριθμό, ο Μακρόν θέλει 15, αλλά μαθαίνω ότι η μπίλια θα σταθεί στο 20.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ