Πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από το ACT και το ALBA

Πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από το ACT και το ALBA

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ως μότο τη φράση «Embrace change» (αγκάλιασε την αλλαγή), το American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη εξελιχθεί σε όαση επιχειρηματικότητας. Ηδη από το 2014, το κέντρο επιχειρηματικότητας του ACT λειτουργεί ως ένας επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων (startup), προσφέροντας προγράμματα επιχειρηματικού χαρακτήρα πρωτίστως σε ενηλίκους. Μια τέτοια δράση είναι το VentureGarden που υλοποιεί το ίδιο το κέντρο του ACT και το ALBA Graduate Business School, the American College of Greece στην Αθήνα, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative).

Το πρόγραμμα διανύει τον 9ο κύκλο ζωής του, είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερομένους, προσφέρεται δωρεάν και περιλαμβάνει δύο φάσεις. Αρχικά παρέχει ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 10 μαθημάτων, διάρκειας 1,5 μήνα, και ύστερα ακολουθεί μια περίοδος καθοδήγησης (mentoring), διάρκειας 12 μηνών, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι αρχίζουν να υλοποιούν την επιχειρηματική τους ιδέα. Το πρόγραμμα αριθμεί τουλάχιστον 30 εισηγητές και μέντορες, οι οποίοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, και οι οποίοι παρέχουν εθελοντική συμβουλευτική δράση. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κόκκα, διευθυντή του κέντρου επιχειρηματικότητας του ACT, «βασικός μας στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τις startups με επενδυτές, εκμεταλλευόμενοι τους δεσμούς που διατηρούμε με τις ΗΠΑ». Ετσι το κέντρο λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης των επιχειρηματιών με επενδυτικούς φορείς, όπως είναι το Equifund, παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση και για τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκα, μία στις πέντε επιχειρήσεις του προγράμματος VentureGarden δημιουργεί μια νέα startup, ενώ στη Β. Ελλάδα οι ομάδες που παρακολούθησαν το πρόγραμμα σύστησαν 25 επιχειρήσεις λαμβάνοντας χρηματοδότηση πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στους προηγούμενους οκτώ κύκλους υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 1.900 αιτήσεις συμμετοχής, από τις οποίες επελέγησαν 670 συμμετέχοντες για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την πρωτοβουλία αυτή επεκτείνει το κέντρο του ACT και εκτός Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας μικρά τριήμερα επιχειρηματικότητας, τα λεγόμενα GreenHouse, σε πόλεις της Β. Ελλάδας.

Κινούμενα σε αυτήν την κατεύθυνση, το Κολλέγιο Ανατόλια και το ACT προσπαθούν να εντάξουν στη νέα επιχειρηματική κοινότητα όχι μόνο τους ενηλίκους αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Οπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Παναγιώτης Βλάχος, «τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και στην ενίσχυση της κουλτούρας της καινοτομίας για την καλύτερη μετάβαση των παιδιών στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανική επανάστασης». Ετσι, τα εργαστήρια βιοτεχνολογίας και ρομποτικής που στεγάζονται στο εσωτερικό του κολλεγίου συνιστούν για τους ίδιους τους μαθητές πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας λίγο πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μάλιστα, από το τμήμα του ΙBDP του Κολλεγίου Ανατόλια, αναδύθηκε η ομάδα xBand, η οποία απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» που διοργάνωσε πρόσφατα το σωματείο επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, προωθώντας μια υπηρεσία για τα χιονοδρομικά κέντρα και συνδυάζοντας τεχνογνωσία από τον κλάδο της ρομποτικής και του IT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή