Διαγραφή Μπαρμπαρούση από την Χρυσή Αυγή – Σύσσωμη η καταδίκη στο παραλήρημα του βουλευτή

Διαγραφή Μπαρμπαρούση από την Χρυσή Αυγή – Σύσσωμη η καταδίκη στο παραλήρημα του βουλευτή

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευθεία προτροπή, μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου μάλιστα, από τη Χρυσή Αυγή, για την διάπραξη δύο εγκληματικών πράξεων, δηλαδή κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και πραξικόπημα αφενός, και άσκηση δολοφονικής βίας σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, συνιστά από σήμερα όχι απλώς αναμενόμενη κορύφωση των προκλήσεων εκ μέρους ενός φορέα με δεδηλωμένη προσήλωση στη δικτατορία και τα σύμβολα του ναζισμού, αλλά και «φυσική» εξέλιξη εξαιτίας της ανοχής που έχει επιδείξει και το πολιτικό σύστημα στο συγκεκριμένο φορέα.

Η νέα αυτή κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής πρόκλησης, πάντως, αποτέλεσε και την αφορμή τόσο για την ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των άλλων κομμάτων της Βουλής, όσο και -κυρίως- για την καταγραφή μιας σημαντικής παρέμβασης από τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Χατζηδάκη: ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ προέβη σε μια τοποθέτηση – ύμνο στην Δημοκρατία, με κεντρικό χαρακτηριστικό το ότι απευθύνθηκε και στους βουλευτές του κόμματός του ζητώντας «αυτοσυγκράτηση» και πολιτικό πολιτισμό στις τοποθετήσεις τους.

Η ασχήμια ήρθε κατ’ αρχήν διά στόματος του βουλευτή Μπαρμπαρούση, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως μομφής για το Σκοπιανό, κάλεσε ευθέως την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν πραξικόπημα, και να συλλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ώστε -όπως είπε- να σταματήσει «η προσοδία της Μακεδονίας». Αμέσως μετά και βλέποντας τις αντιδράσεις των βουλευτών, είπε τη φράση «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» (χώρος όπου θα υπογραφεί η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων), δείχνοντας έτσι ουσιαστικά και δίχως αμφιβολία ότι υφίσταται «ιδεολογική» κάλυψη σε πράξεις δολοφονικής βίας από το συγκεκριμένο χώρο. Τέτοιες πράξεις ως τώρα είναι γνωστές από τις υποθέσεις Παύλου Φύσσα, κατά προσφύγων και μεταναστών, και μειονοτήτων.

Η χυδαία αυτή πρόκληση, έτυχε επιδοκιμασίας από τους παριστάμενους βουλευτές της ΧΑ οι οποίοι χειροκρότησαν τον ομιλητή. Αλλά και αργότερα ο φωτογραφισθείς να χαιρετά ναζιστικά μπροστά σε σημαία της χούντας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρ.Παππάς, προσέφερε πλήρη «κάλυψη» στον Κ.Μπαρμπαρούση.

Ο αρχηγός των χρυσαυγιτών Ν. Μιχαλολιάκος με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και προφανώς μόλις διαπίστωσε ότι επρόκειτο να κινηθούν ακόμα και ποινικές διαδικασίες, προέβη σε πράξη διαγραφής του Μπαρμπαρούση, ενώ δήλωσε και πως όσα είπε είναι εκτός γραμμής του κόμματός του. Πρόκειται, ίσως, για την πρώτη φορά που η συγκεκριμένη οργάνωση εμφανίζει σημάδια υποχώρησης σε κεντρικό επίπεδο.

Ομόθυμη καταδίκη στην Ολομέλεια

Ο Πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές, εισηγήθηκε και έλαβε τη συναίνεση της εθνικής αντιπροσωπείας να αποκλειστούν από την εξελισσόμενη συνεδρίαση οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος.

Δεν φτάνει μόνο να καταδικάζουμε όσα λένε και κάνουν οι ναζί-φασίστες της Χρυσής Αυγής, είπε αμέσως μετά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. 

Αίσθηση προκάλεσε αμέσως μετά η τοποθέτηση – παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη: «Μπορεί να διαφωνούμε αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το δημοκρατικό πολίτευμα που είναι κατάκτηση του λαού» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε με έμφαση πως ειδικά στο υπό συζήτηση εντός Βουλής εθνικό ζήτημα πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, συμπεριλαμβάνοντας ευθέως στους αποδέκτες της προτροπής του και τους συναδέλφους του στην Νέα Δημοκρατία. Για να προσθέσει δε, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν το κάνει με διάθεση «συμψηφισμού» ότι ήδη από το πρωί ακούστηκαν απίστευτες ακρότητες κατά του κόμματός του από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόταν στην κυρία Αναστασία Γκαρά η οποία είχε χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς κατά των στελεχών της ΝΔ. Λίγο μετά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς επιδοκίμασε την κίνηση του αντοιπροέδρου της ΝΔ να ζητήσει από όλους αυτοσυγκράτηση.

Ολοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έλαβαν το λόγο, κατήγγειλαν τη νέα πρόκληση της ΧΑ, με τους περισσότερους να επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνει αυτό το οποίο η σημερινή πολιτική διεύθυνση του Κοινοβουλίου αποφεύγει: ζήτησαν άμεσα την αυστηροποίηση του Κανονισμού της Βουλής και την πρόβλεψη πραγματικών -και όχι συμβολικού χαρακτήρα- ποινών ειδικά για συμπεριφορές κατά του πολιτεύματος.

Σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι το σημερινό περιστατικό μπορεί (όπως σχολιάστηκε και στο Περιστύλιο) να αποτελέσει αντικείμενο παρέμβασης της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι εντάσσεται σε αυτό που λέγεται «εσχάτη προδοσία». Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το ίδιο το Σύνταγμα κάνει λόγο για «έγκλημα». Συγκεκριμένα, στο ακροτελεύτιο άρθρο (120) του Συντάγματος αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

«O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή