Οργανισμός της Σαγκάης, το αντι-G7 των Σι και Πούτιν

Οργανισμός της Σαγκάης, το αντι-G7 των Σι και Πούτιν

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο πάλαι ποτέ κραταιός ιδεολογικός μέντορας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, να εξαιρούσε από την ευρασιατική ουτοπία του την Κίνα, την οποία θεωρούσε έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της Μόσχας, ο ίδιος ο Πούτιν όμως αποδεικνύεται λιγότερο οραματιστής και περισσότερο πραγματιστής: την ώρα που η ομάδα του G7 διχαζόταν επικίνδυνα στη σύνοδο του Καναδά με αφορμή τους αμερικανικούς δασμούς στις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, ο Πούτιν επιβεβαίωνε για πολλοστή φορά τις στενές σχέσεις του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στην πόλη Κινγκντάο της Κίνας. Αλλωστε, ένα από τα καίρια ζητήματα που δηλητηρίασαν την ατμόσφαιρα στο Κεμπέκ ήταν και η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για επανένταξη της Ρωσίας στην ομάδα, άποψη την οποία φάνηκε να συμμερίζεται και ο νεοδιορισθείς Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η αντι-G7 σύνοδος, όπως χαρακτηρίστηκε η συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, έφερε ξανά κοντά τους δύο ηγέτες αλλά και άλλες ευρωασιατικές χώρες. Τα χαμόγελα περίσσεψαν όπως και οι δεσμεύσεις για συνεργασία, τη στιγμή που στον Καναδά ανταλλάσσονταν πισώπλατα μαχαιρώματα μεταξύ συμμάχων, σημειώνονταν εσπευσμένες αναχωρήσεις και αδυναμία σύνταξης έστω ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Οργανισμός της Σαγκάης, το αντι-G7 των Σι και Πούτιν-1

Αντιστροφή ρόλων

Σε μια παράδοξη αντιστροφή ρόλων, ο Σι επέκρινε τον Τραμπ και άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τον απομονωτισμό, τον εμπορικό προστατευτισμό και την αναδίπλωση από την παγκοσμιοποίηση που λαμβάνουν νέες μορφές. «Πρέπει να απορρίψουμε τις εγωπαθείς, κοντόφθαλμες, κεκλεισμένων των θυρών πολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τις διεθνείς κυβερνήσεις να αναζητήσουν τη συνεργασία προς το αμοιβαίο συμφέρον τους. Ο Οργανισμός περιλαμβάνει χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν, ενώ Λευκορωσία, Ιράν και Μογγολία συμμετέχουν στις συνόδους ως παρατηρητές. Ο Πούτιν εγκωμίασε μάλιστα το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν Ινδία και Πακιστάν, καθιστώντας ακόμη ισχυρότερο τον Οργανισμό. Ωστόσο, οι δύο πρωταγωνιστές των εργασιών ήταν ο Σι και ο Πούτιν. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει συχνά προκαλέσει συγκρίσεις με τον Ρώσο ομόλογό του όχι μόνο για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και για την αγάπη του προς τις στρατιωτικές στολές και την απόφασή του να άρει το όριο των δύο θητειών του, όπως οριζόταν από το σύνταγμα.

Oι αισιόδοξοι τόνοι ήρθαν σε ευθεία αντίθεση με την ατμόσφαιρα στη σύνοδο του G7, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και δη ο Τραμπ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αντήλλαξαν βαριές κουβέντες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «ανειλικρινή και αδύναμο» τον Καναδό ηγέτη και αρνήθηκε να συνυπογράψει το κείμενο της ομάδας για την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα διακήρυξε ότι παραμένει αμετακίνητος στο ζήτημα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η σύνθετη σχέση Ρωσίας – ΗΠΑ όπως διαμορφώνεται μετά την εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία πήρε εξάλλου νέα αναπάντεχη τροπή, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα θα προσκληθεί εκ νέου στο τραπέζι του G7 με τη μορφή του G8. Σημειώνεται ότι η διευρυμένη αυτή σύνθεση είχε διαλυθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Προθυμία Πούτιν

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη Δύση, ο Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Μόλις είναι έτοιμες οι ΗΠΑ, η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν τη συνάντηση. Τέλος, επιτέθηκε στη σύνοδο του G7, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η δημιουργική φλυαρία και να στραφούν οι συμμετέχοντες σε συγκεκριμένα ζητήματα, που σχετίζονται με την αληθινή συνεργασία. Τη σκυτάλη της ειρωνείας παρέλαβε η κινεζική «Λαϊκή Ημερησία», η οποία συνέκρινε τις δύο συνόδους, αντιπαραβάλλοντας δύο φωτογραφίες. Από τη μια το θρυλικό πλέον στιγμιότυπο, στο οποίο οι σύμμαχοι έχουν περικυκλώσει τον Τραμπ και τον επιπλήττουν, ενώ η στάση του ίδιου μοιάζει με αυτήν κακομαθημένου παιδιού και από την άλλη μια χαρούμενη φωτογραφία, στην οποία οι ηγέτες του Οργανισμού της Σαγκάης περπατούν και κουβεντιάζουν χαλαρά, όλοι μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή