Οι τραπεζικές μετοχές στήριξαν το Χ.Α.

Οι τραπεζικές μετοχές στήριξαν το Χ.Α.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να αυτονομηθεί στο τελευταίο δίωρο της χθεσινής συνεδρίασης, λόγω της επιστροφής των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής είχαν βιώσει ένα έντονο sell-off. Ωστόσο, η ανάκαμψη της αγοράς δεν πείθει για τη δυναμική της, αφού ο τζίρος παρέμεινε το ίδιο υποτονικός όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι η μεταβλητότητα αποτελεί το κύριο συστατικό του Χ.Α.

Αυτό που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι πως η συνεδρίαση ενώ ξεκινά σε ήρεμα νερά, στις τελευταίες ώρες αλλάζει ριζικά εικόνα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, με τους αγοραστές ή τους πωλητές αντίστοιχα να παίρνουν τα ηνία της αγοράς και με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί έτσι να ξεφύγει από το εύρος των 760-780 μονάδων. Ετσι και χθες, και ενώ μέχρι τις 15.00 η αγορά παρουσίαζε μία στάσιμη εικόνα, οι τράπεζες πήραν τα «πάνω» τους και οδηγήθηκαν σε άλμα της τάξεως του 3,34% μετά τις απώλειες που ξεπέρασαν το 6% στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 770,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,15 εκατ. ευρώ.

Με τους επενδυτές να έχουν έντονο στραμμένο το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, οπότε αναμένονται η συμφωνία για το καθεστώς της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια σημαντική αλλαγή στην εικόνα της αγοράς στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Το πώς θα «μετρήσει» η αγορά τις όποιες αποφάσεις αναμένεται να φανεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής αλλά και την εβδομάδα που ακολουθεί, ενώ σημαντικά είναι και τα μηνύματα που θα δοθούν στο Roadshow του Χ.Α στη Νέα Υόρκη το οποίο ξεκινά.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς της Merit, η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς πλησιάζει η στιγμή για το πραγματικό τεστ αντοχής και ρεαλισμού, εκείνο των αγορών. Η παροχή βαθμών ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση με παράλληλη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας (με κόστος φυσικά) είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για το μέλλον της χώρας στις αγορές κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή