ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση 75% της πλαστικής σακούλας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα 6 εκατ. ευρώ έφθασαν οι εισπράξεις από το «περιβαλλοντικό τέλος» στην πλαστική σακούλα το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου διατέθηκαν περίπου 202 εκατ. πλαστικές σακούλες, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 75%.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ακριβές ποσό που θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου είναι 6.086.639 ευρώ και προέρχεται από τη χρέωση της πλαστικής σακούλας με 0,04 ευρώ. «Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο. Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα της χρήσης πλαστικής σακούλας, είναι όμως ενδεικτικά, διότι από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίνουν ετήσιο ισοδύναμο συντελεστή χρήσης 75 τεμαχίων ανά πολίτη», αναφέρει το υπουργείο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η χώρα μας έχει ήδη πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο (μείωση στις 90 σακούλες ανά κάτοικο έως το 2019). «Αποδεικνύεται ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς κυρώσεις», σχολίασε ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας ζήτησε από τον ΕΟΑΝ να μην προχωρήσει από 1ης Ιανουαρίου 2019 στην αύξηση της χρέωσης της πλαστικής σακούλας σε 0,09 ευρώ, εκτιμώντας ότι ο στόχος της νομοθεσίας έχει επιτευχθεί (και δεν υπάρχει λόγος να πληγεί περαιτέρω ο κλάδος). Αντίθετη εκτίμηση εξέφρασε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο επιστημονικός - ερευνητικός βραχίονας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τα οποία ωφελούνται από τη μείωση της σακούλας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ