Δέλεαρ για να γυρίσουν πίσω – Ελκυστικά προγράμματα επαναπατρισμού για Ελληνες προγραμματιστές

Δέλεαρ για να γυρίσουν πίσω – Ελκυστικά προγράμματα επαναπατρισμού για Ελληνες προγραμματιστές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γραφεία στο City του Λονδίνου μερικοί εργαζόμενοι κοιτάζουν με το ένα μάτι τη βροχή από το παράθυρο και με το άλλο τις φωτογραφίες από την τελευταία τους επίσκεψη στην πατρίδα. Αλλά και στην ηλιόλουστη Silicon Valley κάποιοι επιστήμονες μεταξύ meetings και brainstorming με συνεργάτες ρίχνουν κλεφτές ματιές στο ρολόι τους: ανυπομονούν να ξημερώσει στην Ελλάδα για να καλέσουν τους γονείς ή την κοπέλα τους στο τηλέφωνο. «Το brain drain είναι γεγονός, όμως εξίσου είναι αληθινή η επιθυμία πολλών Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό να παλιννοστήσουν, άπαξ και βρουν ευοίωνες συνθήκες», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Γλέζος, ιδρυτής της εταιρείας transifex, που έχει εξαγγείλει ένα ελκυστικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων προγραμματιστών οι οποίοι εργάζονται εκτός συνόρων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2012, αλλά γρήγορα άνοιξε παράρτημα στην Καλιφόρνια. «Απευθυνόμαστε σε εταιρείες με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ιστοσελίδες, mobile applications κ.ά., για τις οποίες μεσολαβούμε ώστε το περιεχόμενό τους να μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες σχεδόν αυτόματα, εξασφαλίζουμε δηλαδή τη διακίνηση του υλικού και προσφέρουμε το διαδικτυακό συνεργατικό περιβάλλον». Εξ ου και οι πελάτες της transifex είναι ευρέως γνωστοί, όπως η Αirbnb.

Καθώς η transifex αναπτύσσεται, αναζητεί συνεχώς νέο προσωπικό, ειδικά μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Διαπίστωσα τότε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών βρίσκεται εκτός συνόρων», διηγείται ο 38χρονος ιδιοκτήτης της transifex το πώς οδηγήθηκε στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος. «Επιθυμούμε να προσλάβουμε developpers, που ζουν στο εξωτερικό αλλά προτίθενται να παλιννοστήσουν», λέει στην «Κ». «Για να διευκολύνουμε την απόφαση αλλά και τη μετάβασή τους, δίνουμε ως μπόνους 5.000-10.000 ευρώ». Ο προγραμματισμός της εταιρείας προβλέπει την πρόσληψη πέντε ατόμων εντός του τρέχοντος έτους και άλλων δέκα το 2019. «Απαξ και λάβουμε ένα βιογραφικό που μας ενδιαφέρει, τηλεφωνούμε στον εργαζόμενο, εν συνεχεία κάνουμε μια ονλάιν συνέντευξη, έπειτα μια ονλάιν σύσκεψη, ενώ εφόσον όλα αυτά κυλήσουν ικανοποιητικά, τον καλούμε με δικά μας έξοδα στην Αθήνα». Στην έδρα της εταιρείας θα γνωρίσει όλη την ομάδα εντός κι εκτός δουλειάς, αφού η νεοφυής επιχείρηση ενδιαφέρεται εξίσου και για τις κοινωνικές δεξιότητες των υπαλλήλων. «Είμαστε μια σύγχρονη εταιρεία πληροφορικής, δεν ακολουθούμε μοντέλα της δεκαετίας του ’90», διαμηνύει ο ίδιος, «προσπαθούμε να περιορίσουμε τους περισπασμούς των εργαζομένων μας, τους παρέχουμε catering, για να μην έχουν έννοια ούτε για το καθημερινό τους γεύμα, ιδιωτική ασφάλεια, για να τους γλιτώνουμε από γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες κ.ά.». Με την ίδια φιλοσοφία θα υποδεχθούν τους νέους συναδέλφους, «προσφέρουμε υποστήριξη στα λογιστικά, ακόμα και στην εύρεση σπιτιού». Η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. «Εχουμε λάβει σε δύο μήνες περίπου 50 βιογραφικά, όλα πολύ υψηλού επιπέδου».

Και στην Beat

Προκειμένου, βέβαια, η πρωτοβουλία προσέλκυσης των Ελλήνων νεομεταναστών να επιφέρει αποτελέσματα, πρέπει να γίνει από πολλές εταιρείες. Ανάλογο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη εν εξελίξει από την εταιρεία Beat, που απευθύνεται τόσο σε Ελληνες του εξωτερικού όσο και σε αλλοδαπούς. «Αιτήσεις έχουν έρθει από προγραμματιστές που ζουν στη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νίκος Δρανδάκης. «Ηδη έχουν προσληφθεί πέντε άτομα, ενώ αναμένουμε έως τα τέλη Ιουλίου άλλους δύο νέους συναδέλφους». Η αναπτυσσόμενη εταιρεία αναλαμβάνει για λογαριασμό των επαναπατρισμένων ένα ευρύτερο «πακέτο», που περιλαμβάνει μετακόμιση, εύρεση νέου σπιτιού, διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών με το Δημόσιο, λογιστικά και νομικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή