Το Κονκλάβιο (22/06/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μακεδονία ξακουστή»

Αγριεμένα τα πλήθη στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κιλκίς, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε χθες συμβολική ανάβαση. Κατάσκοπός μου μέτρησε περί τις 300 χειραψίες του Κυριάκου με πολίτες κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην πόλη. Για να σας δώσω μια ιδέα για την ατμόσφαιρα που επικρατεί, μου λένε ότι δύο στα τρία εμβατήρια που ακούγονταν ήταν το «Μακεδονία ξακουστή»… Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος: «Πρόεδρε, κάνε κάτι για να ακυρώσεις τη συμφωνία», φώναζαν οι Κιλκισιώτες. Με ένα νόμο κι ένα άρθρο; 

Παρουσίες 

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο τοπικός βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς, αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην αρχή και στο τέλος της επίσκεψης εθεάθη και ο Κώστας Κιλτίδης, που έσπευσε να σφίξει το χέρι του Μητσοτάκη. Η παρουσία του ήταν τόσο διακριτική, που σχεδόν δεν έγινε αντιληπτή. 

Και απουσίες

Μυστηριωδώς εξαφανισμένοι ήταν οι επίσημοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Εννοώ ότι έλαμψαν διά της απουσίας τους από την παρέλαση για την επέτειο τόσο ο Θόδωρος Παραστατίδης, όσο και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος από την πλευρά της κυβέρνησης. Σκούρα τα πράγματα, δεδομένου ότι ακολουθούν επέτειοι και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Οπως η επέτειος απελευθέρωσης των Σερρών στις 29 Ιουνίου. Πάντως, η Πειραιώς στελεχώνει ήδη το νεοδημοκρατικό κλιμάκιο, που εννοείται ότι θα κάνει πληθωρική ανάβαση στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Για τα μάτια της Μέρκελ 

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ενώ εμείς ασχολούμαστε με το τι ακριβώς θα πάρει και τι θα δώσει η Ελλάδα στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές, έχουμε χάσει το νόημα. Και αυτό έχω την εντύπωση ότι βρίσκεται όχι σε όσους θα μετάσχουν, αλλά σε όσους δεν έβγαλαν εισιτήριο για τις Βρυξέλλες την Κυριακή. Για να μην πω σε όσους αποκλείστηκαν. Κατ’ αρχάς, είναι σαφές ότι όλο αυτό γίνεται για να μην καταρρεύσει πλήρως η Σένγκεν με αφορμή την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, για την οποία θυμίζω ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, άμα τη εμφανίσει Ιταλών και Αυστριακών στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, έδωσε, ας πούμε, ένα περαιτέρω χρονικό περιθώριο, λέγοντας κάτι τύπου «δεν είναι και το τέλος του κόσμου». Υπό το φως των εξελίξεων στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, πάντως, εκτιμώ ότι όλο αυτό γίνεται εντέλει για να στηριχθεί η Αγκελα Μέρκελ και να αποφευχθεί η μετωπική με τον Χορστ Ζεεχόφερ. 

Και ο Τουσκ, κύριε; 

Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, σημειώνω ότι αυτή θα είναι μια μίνι σύνοδος, από την οποία, όμως, θα απουσιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Φαντάζομαι ότι η επίσημη απάντηση σε αυτό είναι ότι δεν πρόκειται για σύνοδο του Συμβουλίου, αλλά για «άτυπη συνάντηση εργασίας» και, άρα, ο Ντόναλντ Τουσκ δεν έχει θεσμικό ρόλο. Εγώ, πάλι, πιστεύω ότι η απουσία του συνδέεται με την αμφιλεγόμενη στάση του έναντι θεμάτων που θίγουν τις ευαίσθητες χορδές –και είναι πολλές– των πρώην Ανατολικών.

Oπως έστρωσε…

Ετερος που δεν θα βρίσκεται εκεί θα είναι ο Βίκτορ Ορμπαν (την ώρα που ο Αυστριακός καγκελάριος θα μετάσχει). Και εδώ βρέθηκε έξυπνη φόρμουλα: υποτίθεται ότι ο Ορμπαν απουσιάζει επειδή στη μίνι σύνοδο μετέχουν οι χώρες που έχουν αναλάβει και μερίδιο στην κατανομή προσφύγων. Κοινώς, όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Ας πρόσεχε.

Ο Δοξιάδης και τα Σκόπια

Ηταν δίκαιο και γίνεται πράξη. Οταν ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ είχε έρθει στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Γ. Καμίνη, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε υποσχεθεί ότι θα ανταπέδιδε την επίσκεψη. Οπως και θα κάνει σήμερα, καθώς μεταβαίνει στα Σκόπια με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό του 1963 και τη συμβολή και Ελλήνων ειδικών στην ανοικοδόμηση της πόλης. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό και στο οποίο φαντάζομαι ότι θα γίνει ειδική μνεία στις εκδηλώσεις στα Σκόπια είναι ότι μεγάλο ρόλο είχε παίξει τότε το γραφείο του Κ. Δοξιάδη, που είχε συνδράμει στον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση δρόμων και αθλητικών κέντρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή