Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά το Eurogroup

Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά το Eurogroup

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία του Eurogroup είχε θετική αποδοχή από τις αγορές και τους αναλυτές, πυροδοτώντας ένα ισχυρό «ράλι» στα ελληνικά ομόλογα. Η εξέλιξη έφερε ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του καλοκαιριού, εάν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν.

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,151% με πτώση της τάξεως του 3,64% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, ενώ σημαντική ήταν και η βελτίωση στα 5ετή που η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,3% με πτώση της τάξεως του 5,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα επίσης από τα μέσα Μαΐου.

«Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση ένα τεράστιο περιθώριο για… ανάσες, έτσι η υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων τώρα και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε», σημείωσε ο Κρις Σικλούνα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο Daiwa Capital Markets.

Από την πλευρά του, ο Λόρενς Μιούτκιν, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της BNP Paribas, σημειώνει πως τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν στο ραντάρ των επενδυτών. Μετά την απόφαση του Eurogroup και με το ελληνικό spread σε τόσο υψηλά επίπεδα, είναι δύσκολο κάποιο fund που έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει μία τέτοια ευκαιρία, επισημαίνει. Ομως προειδοποιεί ότι όταν παρέλθει η εποχή των χαμηλών επιτοκίων θα επιστρέψουν και οι ανησυχίες γύρω από τις χώρες με υψηλά χρέη.

H συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup είναι θετική και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και βοηθά τα ελληνικά ομόλογα να πλησιάσουν τις αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, σημείωσε η Goldman Sachs σε έκθεσή της.

Βραχυπρόθεσμα, με βοηθό το απόθεμα ρευστότητας (cash buffer), τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης και την ευνοϊκή στάση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF στο τέλος της περιόδου χάριτος το 2032, υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα διατηρήσει δημοσιονομικά υπεύθυνες οικονομικές πολιτικές. Στους πιθανούς κινδύνους η G.S. τοποθετεί τον εκλογικό κύκλο στη χώρα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και (περισσότερο) στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή