Θυγατρική στη Ρωσία σχεδιάζει να ιδρύσει η Provil

Θυγατρική στη Ρωσία σχεδιάζει να ιδρύσει η Provil

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στην ίδρυση θυγατρικής εμπορικής εταιρείας στη Ρωσία, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και δημιουργίας παραγωγικής μονάδας μελλοντικά, βρίσκεται η βιομηχανία βοηθητικών πρώτων υλών για τρόφιμα Provil με έδρα τη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη. Αν και η εταιρεία μετράει μόλις 25 χρόνια ζωής και παραγωγική δραστηριότητα εδώ και 18 χρόνια, ήδη έχει αποκτήσει αξιόλογο εξαγωγικό προφίλ με μεγαλύτερη και πλέον σημαντική αγορά τη ρωσική.

Η Provil παράγει ζωμούς και σούπες, μαρινάτες και σάλτσες, μείγματα γευστικών υλών (καρυκεύματα), σάλτσες για σαλάτες (ντρέσινγκ), αλλά και προϊόντα ντελικατέσεν (όπως αρωματισμένα ελαιόλαδα, τρούφες, αφυδατωμένα μανιτάρια κ.λπ.), μπαχαρικά και μείγματα μπαχαρικών.

Εντός συνόρων η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 4,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2021 οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις ανάπτυξης της αγοράς και προώθησης των προϊόντων, περαιτέρω ενίσχυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και νέα γραμμή παραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Provil, Χρήστος Βογιάννου, κατά την παρουσίαση της εταιρείας σε δημοσιογράφους, η νέα γραμμή θα δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παραγωγής ενός καινοτόμου προϊόντος, καρπού της συνεργασίας της εταιρείας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αλλωστε η καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της. Η εταιρεία έχει υποβάλει φάκελο στο υπουργείο Οικονομίας προκειμένου η επένδυση στη νέα γραμμή παραγωγής να συγχρηματοδοτηθεί από τους πόρους που προβλέπονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Τα σχέδια σε ό,τι αφορά την παραγωγή δεν σταματούν εδώ, καθώς επεκτείνονται και στον πρωτογενή τομέα. Οι ιδρυτές και μέτοχοι της εταιρείας χρησιμοποιώντας ως βασική πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους αρωματικά φυτά, επενδύουν και σε αυτήν τη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Kampos Greek Herbs, θυγατρική της Provil, και έχοντας συνεργασία με 4-5 καλλιεργητές παράγουν ήδη ρίγανη –περί τους 100 τόνους ετησίως σε 500 στρέμματα καλλιέργειας– στην περιοχή του Σοχού (στον Λαγκαδά), ενώ θα ακολουθήσουν καλλιέργειες μέντας, θυμαριού και δενδρολίβανου.

Ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι ο κλάδος της μαζικής εστίασης, καθώς από εκεί προέρχεται το 54% των εσόδων της, ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων –κυρίως η αλλαντοβιομηχανία– από όπου προέρχεται το 36% του τζίρου της Provil, ενώ οι πωλήσεις στη λιανική αντιπροσωπεύουν το 4% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Οι εξαγωγές αποτελούν το 6%, εμφανίζουν ωστόσο σημαντική δυναμική ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ανταγωνιστές της εταιρείας είναι πολυεθνικοί κολοσσοί. Πέραν της Ρωσίας, άλλες αγορές προτεραιότητας για την εταιρεία είναι η Κύπρος και η Ρουμανία ενώ συνολικά τα προϊόντα της βρίσκονται συνολικά σε 11 ξένες αγορές. Η Provil παρασκευάζει επίσης προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά και για ολλανδικές εταιρείες.

Το 2017 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 8,067 εκατ. ευρώ (από 7,13 εκατ. ευρώ το 2016 και 3,53 εκατ. ευρώ το 2010), ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε 1,66 εκατ. ευρώ το 2017. Στόχος της εταιρείας για το 2018 είναι ο κύκλος εργασιών της να αυξηθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή