Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τις αναβαθμίσεις από οίκους

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τις αναβαθμίσεις από οίκους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βελτίωση σημειώθηκε χθες στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά το μπαράζ των θετικών συστάσεων των διεθνών οίκων το τελευταίο διάστημα, καθώς και τη δήλωση ιταλικού hedge fund ότι διατηρεί long θέσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Η απόδοση του 10ετούς διατηρήθηκε κάτω του 4% και στο 3,948% με πτώση της τάξης του 0,65% από τα επίπεδα της Δευτέρας, στο 3,106% με πτώση 0,77% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο υποχώρησε η απόδοση του 7ετούς και στο 3,47%.

Το Hedge Invest Sgr, με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ, αποφάσισε στα τέλη Μαΐου να αρχίσει να στοιχηματίζει υπέρ των κρατικών τίτλων της περιφέρειας, μετά το ισχυρό sell-off που προκάλεσε η ιταλική πολιτική κρίση, όπως ανέφερε o διαχειριστής του Φιλίπο Λάνζα, στο Bloomberg. Οπως επεσήμανε, το Hedge Invest Sgr ποντάρει στην υπεραπόδοση των ιταλικών τίτλων σε σχέση με τους γερμανικούς, καθώς θεωρεί ότι οι ανησυχίες γύρω από τη διάλυση του ευρώ είναι υπερβολικές.

Ο Λάνζα άνοιξε πρώτη φορά long θέσεις (θέσεις αγοράς) στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης για το fund HI Numen Credit που διαχειρίζεται, στις 29 Μαΐου, την ημέρα που οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ανέβηκαν σε υψηλό τετραετίας. Επίσης, άνοιξε νέες long θέσεις στα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στοιχηματίζοντας ότι το premium για τη διακράτησή τους έναντι των γερμανικών θα περιοριστεί.

Σύμφωνα με το fund, τα μεσομακροπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα προσφέρουν σημαντική ευκαιρία, ενώ τα γερμανικά bunds φαίνονται υπερβολικά ακριβά. «Εχουμε μια πολύ αρνητική άποψη για τα γερμανικά bunds, στα οποία είμαστε διαρθρωτικά short. Αυτή τη στιγμή τα βλέπουμε ως μία από τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις», τόνισε.

Ο Λάνζα προτιμά επίσης τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία «χτυπήθηκαν» έντονα από τις αναταράξεις στην Ιταλία τον Μάιο, και άνοιξε θέσεις αγοράς στο δεύτερο μισό του Ιουνίου. Το spread μεταξύ των αποδόσεων των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 365 μονάδες βάσης, ενώ στις 29 Μαΐου βρέθηκε στις 448 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ

Σημαντικό καταλύτη, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην ελληνικά αγορά θα αποτελέσει η πιθανή διατήρηση του waiver από την EKT, καθώς και η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα QE. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η EKT, δεδομένης της συμφωνίας του Eurogroup για το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, αναμένεται να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, επεκτείνοντας έτσι το waiver.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η απόφαση να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι είτε στο ίδιο το πρόγραμμα του QE είτε στην περίοδο επαναγορών, που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, είναι περισσότερο προβληματική. Οπως εξηγεί, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα (οι καθαρές αγορές ολοκληρώνονται στα τέλη Δεκέμβρη) αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλότερα από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή