Ο άνθρωπος που παραλίγο να ρίξει τη Μέρκελ

Ο άνθρωπος που παραλίγο να ρίξει τη Μέρκελ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 68χρονος Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε επί μακρόν μια δύσκολη σχέση με την Αγκελα Μέρκελ, ιδίως την εποχή της παντοδυναμίας του, όταν ήταν πρωθυπουργός του δεύτερου πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας. Εγωπαθής, εριστικός και επηρμένος, κατηγορήθηκε από αντιπολίτευση και συμπολίτευση ότι πυροδότησε την κυβερνητική κρίση με αποκλειστικό γνώμονα τις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας, που διεξάγονται στις 14 Οκτωβρίου. Εργαλειοποιεί το πόστο του για προεκλογικούς σκοπούς, ήταν το επιχείρημα των ιδεολογικών του αντιπάλων. Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται πως υπέστη τις ασφυκτικές πιέσεις του διαδόχου του στην πρωθυπουργία του κρατιδίου, Μάρκους Ζέντερ, να επιμείνει στη σκληρή πολιτική ασύλου των Χριστιανοκοινωνιστών προκειμένου να αναχαιτίσει τις διαρροές προς την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κρατίδιο. Ωστόσο, οι παλινωδίες του τον τελευταίο καιρό, οι απειλές για παραίτηση και η επακόλουθη αναδίπλωση, η χρήση ακροδεξιών εννοιών όπως «τουρισμός ασύλου, αριστεροφασίστες», που στη Γερμανία απαντούν συνήθως σε ιστοσελίδες με θεωρίες συνωμοσίας ή νεοναζιστικές απόψεις, καθώς και η δήλωσή του «δεν μπορεί να με απομακρύνει η καγκελάριος που έγινε καγκελάριος χάρη σε μένα», του έχουν στοιχίσει σε δημοτικότητα και απήχηση.

Από την ενδοκυβερνητική διένεξη φαίνεται ότι ευνοείται κυρίως η AfD, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Οι Χριστιανοκοινωνιστές χάνουν μία ποσοστιαία μονάδα και φέρεται να μην εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη με 14% με την τοπική ηγεσία της να έχει θέσει ως στόχο το 20% και κάτι.

Επίμονος και αδιάλλακτος

Ο Ζεεχόφερ ήταν ανέκαθεν ο επιφανέστερος επικριτής της πολιτικής της Μέρκελ στο μεταναστευτικό το 2015. Επίμονος και αδιάλλακτος, είχε απαιτήσει να εισαχθεί στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης η θέσπιση πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, κάτι που δεν έγινε τελικά. Λαϊκιστής, ξενόφοβος, θαυμαστής του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, συχνός συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών μοιάζει να έχει περισσότερα κοινά με τον Ντόναλντ Τραμπ παρά με τη Μέρκελ. Κλασικός Γερμανός, λέγεται ότι διαθέτει ένα τρενάκι στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου ασκεί τα χόμπι του. Αν και υπερφιλόδοξος, δεν κατάφερε ποτέ να βγει από τη σκιά της Μέρκελ και πολλοί προέβλεψαν ότι θα είναι ένας ακόμη άνδρας που πέφτει θύμα της Σιδηράς Κυρίας στο Βερολίνο. Μπορεί οι θέσεις του να ήταν ευέλικτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, στο ζήτημα του ασύλου όμως παρέμεινε σταθερός και σκληρός. Το «μάστερ πλαν» του για το μεταναστευτικό ήταν αυτό που προκάλεσε την τρέχουσα κρίση, αν και πολλοί θεωρούν ότι ήταν περισσότερο η μυστικοπάθεια και η μεθόδευσή του που ενόχλησαν παρά το περιεχόμενο του σχεδίου.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής ελάχιστοι, ούτε καν υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, είχαν γνώση του κειμένου και των προτάσεων. Επί δύο εβδομάδες, λοιπόν, δημοσιογράφοι, πολίτες και αναλυτές συζητούσαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της γερμανικής κυβέρνησης χωρίς να είναι σαφές ποιο ήταν το ακριβές αντικείμενο της διένεξης. Οι προειδοποιήσεις του πως, αν δεν περάσουν οι θέσεις του, θα παραιτηθεί προκάλεσαν χάχανα στους επαΐοντες, καθώς πρόκειται για συνήθη πρακτική του. Από το 1995 είχε ήδη εκτοξεύσει ανάλογες απειλές ως υπουργός Υγείας τότε, σε περίπτωση που δεν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις του στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης. Ο νόμος ουδέποτε ψηφίστηκε, ο Ζεεχόφερ έμεινε στη θέση του, θυμίζουν με νόημα όσοι έχουν καλή μνήμη στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή