Τρομοταμείο: τι υποστήριξε ο «λογιστής»

Τρομοταμείο: τι υποστήριξε ο «λογιστής»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις χρημάτων στον κρυφό λογαριασμό που διατηρούσε στην Western Union ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου έγιναν για λογαριασμό ενός Σύρου δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού και όχι για τη χρηματοδότηση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αυτό υποστήριξε ο 33χρονος βαρυποινίτης Θ.Δ., απαντώντας στις κατηγορίες που τον φέρουν ως τον διαχειριστή του λεγόμενου «Επαναστατικού Ταμείου». Τον ίδιο ισχυρισμό είχε προβάλει ενώπιον του ανακριτή και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, που άνοιξε τον λογαριασμό, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα και, όπως και ο 33χρονος, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

Ο Θ.Δ. κρατείται στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για ένοπλες ληστείες. Στην απολογία του, την περασμένη Τετάρτη, ισχυρίστηκε ότι χρωστούσε 3.500 ευρώ σε Σύρο συγκρατούμενό του, που απέδρασε πέρυσι το καλοκαίρι και ότι οι ύποπτες καταθέσεις μέσω Western Union έγιναν για την εξόφληση εκείνης της οφειλής. Yποστήριξε ακόμα ότι παρασκεύαζε και πωλούσε τσίπουρο και κάρτες sim εντός της φυλακής και ότι προέτρεπε όσους από τους συγκρατούμενούς του του όφειλαν χρήματα να καταθέτουν τα λεφτά στον κρυφό λογαριασμό, που του είχε υποδείξει ο Σύρος δραπέτης. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα, που τον έκριναν προφυλακιστέο.

Η ανάκριση για την υπόθεση του λεγόμενου «Επαναστατικού Ταμείου» άρχισε στις αρχές Μαΐου. Αφετηρία της έρευνας υπήρξε η άρση τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμό που είχε ανοίξει ο κατηγορούμενος για το δέμα-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο, Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, κάνοντας χρήση πλαστής ταυτότητας με στοιχεία «Χρήστος Παναγιωτόπουλος».

Οι συλλήψεις

Από την έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα προέκυψε ότι το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2017 συνολικά 16 άτομα είχαν καταθέσει μικροποσά (συνολικά 3.000 ευρώ) στο όνομα «Παναγιωτόπουλος». Εις βάρος των καταθετών εκδόθηκαν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης και την 8η Μαΐου η Αντιτρομοκρατική προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων. Απολογούμενοι οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι είχαν πράγματι καταθέσει μικροποσά κατόπιν υπόδειξης συγγενών και φίλων, που εκτίουν ποινές φυλάκισης και βρίσκονται κρατούμενοι στον Κορυδαλλό. Επιπλέον, κατονόμασαν άλλα συνολικά επτά άτομα που φέρονται να τους είχαν υποδείξει τον κρυφό λογαριασμό. Ακολούθησε νέος κύκλος έρευνας, στο πλαίσιο του οποίου συνελήφθησαν, σε εκτέλεση ενταλμάτων του ανακριτή, επτά νέοι εμπλεκόμενοι. Αυτοί, με τη σειρά τους, κατονόμασαν τον 33χρονο Θ.Δ. ως το άτομο που τους είχε ζητήσει να καταθέσουν χρήματα στο όνομα «Χρήστος Παναγιωτόπουλος».

Οι περισσότεροι έδωσαν εξηγήσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ την 11η Ιουνίου εκλήθη σε απολογία και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου. Στον εφέτη ανακριτή είπε ότι έφτιαξε τον λογαριασμό προκειμένου να βοηθήσει Σύρο δραπέτη που είχε γνωρίσει τον Αύγουστο του 2017 στα Εξάρχεια. «Ηθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του στη Συρία για να βρει την οικογένειά του που βρισκόταν σε κίνδυνο από τους τζιχαντιστές του ISIS», κατέθεσε στο υπόμνημά του ο Γιαγτζόγλου και συμπλήρωσε ότι ο Σύρος, μετά την απόδρασή του, «έπαιρνε τηλέφωνα στη φυλακή και ζητούσε να του στείλουν λεφτά στο όνομα της πλαστής μου ταυτότητας, αφού αυτός δεν είχε χαρτιά για να τα παραλάβει».

Σημειώνεται ότι ο Σύρος, που οι κατηγορούμενοι επικαλούνται στις απολογίες τους, είχε καταδικαστεί αμετάκλητα για τον φόνο ενός οδηγού ταξί στον Πειραιά και απέδρασε πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ νοσηλευόταν στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Tο απόγευμα της Δευτέρας, στο μεταξύ, συνελήφθη στη Λευκωσία ένας 23χρονος Ελληνας εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την ίδια υπόθεση. Ανήκε στον πρώτο «κύκλο» των κατηγορουμένων και δεν είχε εντοπιστεί και συλληφθεί κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, την 8η Μαΐου. Υπηρετεί στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου και συνελήφθη δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των ελληνικών αρχών. Αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα και να οδηγηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή