Πιο «ανοιχτοχέρηδες» οι Ελληνες φοιτητές

Πιο «ανοιχτοχέρηδες» οι Ελληνες φοιτητές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαξ και η αγωνία για τις Πανελλαδικές και τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πέρασε, οι εκκολαπτόμενοι φοιτητές αδημονούν για τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ξεκινήσει η πιο ανέμελη περίοδος της ζωής τους. Σε διαφορετική ψυχολογία, όμως, βρίσκονται οι γονείς τους που αγωνιούν για το συνολικό κόστος της φοιτητικής ζωής – μακριά από την οικογενειακή εστία. Η έγνοια των Ελλήνων γονέων μάλιστα γιγαντώνεται, καθώς φιλοδοξούν, σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών, να προσφέρουν τα μέγιστα στα παιδιά τους.

Οσοι αποφασίσουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν υπ’ όψιν ότι η τιμολογιακή διαφορά μεταξύ των διαφορετικών κρατών αλλά και πόλεων της ίδιας χώρας είναι συχνά μεγάλη. Στοιχεία που δημοσιοποίησε η παγκόσμια φοιτητική πλατφόρμα student.com αναδεικνύουν τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους» της παγκόσμιας φοιτητικής κοινότητας που διασκορπίζεται σε 125 πόλεις ανά τον κόσμο με βάση το μίσθωμα που καταβάλλουν. Ετσι, όσοι σπουδάζουν στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής αλλά και στη Σιγκαπούρη πληρώνουν λιγότερα χρήματα εβδομαδιαίως για το φοιτητικό σπίτι τους. Στον αντίποδα αυτών, κατατάσσονται η Βοστώνη με εβδομαδιαίο κόστος στέγασης 464 δολάρια, η Νέα Υόρκη με 402 δολάρια και το Λονδίνο με 339 δολάρια ανά εβδομάδα. Βέβαια και οι τρεις πόλεις φιλοξενούν τα πιο διακεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου: Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Κολούμπια, LSE κ.ά. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης φαίνεται να ισχύουν παγκοσμίως, καθώς στη λίστα των ακριβότερων πόλεων φιγουράρουν το Σίδνεϊ, το Σιάτλ, το Πρόβιντενς, το Σαν Ντιέγκο, η Οξφόρδη, το Δουβλίνο, το Κέμπριτζ και το Λος Αντζελες.

Σε επίπεδο κρατών, σε ακρίβεια προηγείται η Αυστραλία, όπου οι σπουδαστές ξοδεύουν 19% παραπάνω χρήματα από τον μέσον όρο, ενώ έπονται το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι πρόκειται για χώρες εκτός Ευρωζώνης, κάτι που συχνά συμβάλλει στην εκτίναξη του φοιτητικού προϋπολογισμού.

Την προσοχή των στελεχών που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα από 12.000 φοιτητές που βρήκαν σπίτι σε 125 πόλεις από την 1η Νοεμβρίου 2016 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017 κέντρισε μια… ελληνική ιδιαιτερότητα. Το μέσο ετήσιο κόστος διαμονής των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανέρχεται σε 8.373 ευρώ, δηλαδή 9.687 δολάρια, ξεπερνώντας έτσι όχι μόνον τους συμφοιτητές τους από την Κύπρο, αλλά και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι δαπανούν ετησίως 7.770 ευρώ, οι Γερμανοί 6.185 ευρώ, οι Βρετανοί 5.988, οι Γάλλοι 5.771 και οι Ισπανοί 5.301. Η ελληνική «πρωτιά», που μάλλον εξέπληξε τους εκπροσώπους της πλατφόρμας ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών, είναι ενδεικτική του ζήλου, της διάθεσης προσφοράς αλλά και της αυτοθυσίας χιλιάδων Ελλήνων γονέων, που στερούνται οι ίδιοι για να καμαρώσουν το παιδί τους με τήβεννο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή