Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, απέρριψε χθες επισήμως και τυπικά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατέθεσε, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση που προωθείται προς ψήφιση ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, τροπολογία η οποία προβλέπει μετάθεση στο προσεχές μέλλον της λήψης απόφασης, καθώς το μόνο που προβλέπει είναι η συγκρότηση Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα μελετήσει το όλο ζήτημα, με στόχο να κατατεθούν προς διακομματικό διάλογο «επεξεργασμένες προτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει καταθέσει τα τεέυταία χρόνια δύο σχετικές προτάσεις νόμου, επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα διά του προέδρου του στη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών:

«Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, θα ψηφίσουμε παρέα τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από αυτές τις εκλογές; Ναι; Κουνάτε το κεφάλι σας ή όχι; Ή δεν απαντάτε; Ή κάνετε πως δεν ακούτε; Μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε. Σας βάζω λίγο δύσκολα. Μην ανησυχείτε, την επόμενη εβδομάδα με αφορμή τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας στη συνέχεια την άρνηση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί στην δική του ομιλία επί του ζητήματος:

«Πάλι δεν μου είπατε τίποτα, κύριε Τσίπρα -δεν ξέρω γιατί αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κ. Βούτσης- για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα, επιτέλους; Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε; Ας συμφωνήσουμε και σε κάτι, βρε παιδί μου! Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε τι θα ψηφίσουν οι άνθρωποι από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα;

Γιατί μας λέτε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές, είναι δύσκολο, το ένα, το άλλο, το τρίτο; Δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών να μη λέει ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια. Να συμφωνήσουμε και σε κάτι! Δεν είναι κακό!». Και πρόσθεσε: «Όμως, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε ότι αυτό αποτελεί μια ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά, τα οποία έφυγαν, αλλά απέναντι και σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα περιμένω την απάντησή σας, αν και διαισθάνομαι από την άρνησή σας, τη δική σας και του Προέδρου της Βουλής, να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση, όπως έχουμε ζητήσει και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ότι μάλλον δεν έχουν πολλές πιθανότητες να σας πείσουμε για αυτό».

Η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι, με την ευκαιρία της π[ρώτης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής, επί του σχεδίου νόμου για την Αυτοδιοίκηση, προβλέπει ειδικότερα τη συγκρότηση 12μελής Επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής-Πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, και με γραμματειακή υποστήριξη δύο υπαλλήλων, η οποία «μπορεί να συγκροτεί ομάδες εργασίας». Η εν λόγω Επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει το έργο της εντός πέντε –ή το πολύ έξι- μηνών.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Βορίδης στο πρώτο σχόλιό του σήμερα, πριν ανακοινωθεί κιόλας η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, συνέδεσε ευθέως το θέμα αυτό με τη ρύθμιση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ευρύτατη πολιτική σθυναίνεση επί των αλλαγών, στο βαθμό που η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της ΝΔ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού:  «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί θετικά σε ανύποπτο χρόνο για το θέμα των μεγάλων περιφερειών. Επί της αρχής παραμένουμε θετικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει, πάντως: «Πρέπει, όμως, να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού; Συμφωνούμε; Αν ναι, να το πούμε καθαρά και να το ρυθμίσουμε. Είναι κρίσιμο ζήτημα, ισονομίας και ισοπολιτείας, ζήτημα δημοκρατίας. Το περιμένουν στο εξωτερικό, και εκείνοι που έφυγαν παλαιότερα και εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα πρόσφατα. Γιατί δεν προχωράει η ρύθμιση; Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Είναι κρίσιμο για εμάς. Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ελάτε και τολμήστε, είναι ώριμο».

Ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βορίδη έκανε λόγο για «υπεκφυγή». Αφού σημείωσε ότι η κατάτμηση των περιφερειών είναι ένα «υπερώριμο αίτημα», υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα». Και συνέχισε: «Σας είδα λίγο φοβικό κ. Βορίδη, τί γίνεται; Υπάρχουν κάποιες «βαρωνίες» στο κόμμα σας; Θέλετε να κάνετε το χατήρι σε κάποια στελέχη σας που δεν θέλουν την κατάτμηση; Ψηφίστε το ένα και το άλλο». Τέλος, σημείωσε ότι η επιλογή της συγκρότησης ειδικής Επιτροπής για την μελέτη του θέματος με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν –όπως είπε- «τεχνικά και συνταγματικά προβλήματα, μια σειρά ζητήματα για το αδιάβλητο διαδικασίας», που πρέπει να μελετηθούν και να τους δοθούν λύσεις.

Ο βουλευτής της συγκηβέρνησης, Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαστη της επιτροπής, εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο για τη ρύθμιση για την απλή αναλογική όσο και για το σπάσιμο των περιφερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή