Ενα λεπτό για την Αθήνα, από τη νέα δεξαμενή Αθηναίων

Ενα λεπτό για την Αθήνα, από τη νέα δεξαμενή Αθηναίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χρειαστεί να εξετάσουν πιο προσεκτικά (από εμάς τους σύγχρονους) το νέο κύμα ενδιαφέροντος (ή και αγάπης) για την Αθήνα. Το γέννησε ίσως η κρίση, το προκάλεσε ενδεχομένως η παρακμή, είναι πάντως γεγονός ότι, δίπλα στην απαξίωση, επιζεί και θάλλει μια νέα ερμηνεία της πόλης. Και αυτήν την ερμηνεία τη διευκολύνει η διάχυση της εικόνας από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αυτή είναι μάλλον το αποτέλεσμα. Πρωτογενώς καταγράφεται ένα νέο ενδιαφέρον, που στηρίζεται εν πολλοίς από νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη απευθύνεται πρωτίστως σε αυτή τη νέα δεξαμενή Αθηναίων και κατοίκων της πρωτεύουσας, που τη ζουν και την εξερευνούν. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, που έχουν στην κυριολεξία θησαυρούς, εν πολλοίς άγνωστους στο ευρύ κοινό. «Στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη η Αθήνα είναι πανταχού παρούσα», μας λένε. «Ξεπροβάλλει μέσα από σχέδια, μακέτες, φωτογραφίες και χειρόγραφα, τεκμήρια για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Καθώς το μουσείο ταξινομεί το πολύτιμο αυτό υλικό, με την επιθυμία να το φέρει σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, θέλησε να μοιραστεί την αγάπη του για την Αθήνα με εσάς». Το Μουσείο Μπενάκη απευθύνεται λοιπόν στους κατοίκους της πρωτεύουσας και τους προσκαλεί σε έναν διαγωνισμό. Τους ζητεί να στείλουν ένα βίντεο με θέμα την πόλη –διάρκειας μόνο ενός λεπτού– και να στείλουν τη δική τους ματιά στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός που έχει τον τίτλο «Ενα λεπτό Αθήνα» απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο πέρα από ένα κινητό για τη βιντεοσκόπηση (δεν απαιτείται ήχος) και φυσικά ένα φρέσκο και ευφάνταστο βλέμμα στην πόλη.

Καθώς στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη υπάρχει υλικό από όλες τις ιστορικές και αρχιτεκτονικές φάσεις της Αθήνας, με ερεθίσματα για μια εις βάθος κατανόηση της πρωτεύουσας, ζητούμενο είναι ασφαλώς η προβολή μιας λιγότερο κοινότοπης και περισσότερο επεξεργασμένης ματιάς. Ο διαγωνισμός δεν θέτει όρια στο αθηναϊκό θέμα…

«Ζητούμενο είναι η άποψή σας για την Αθήνα σήμερα», λένε από το Μουσείο Μπενάκη, «και συγκεκριμένα η ματιά σας στην αρχιτεκτονική της υπόσταση μέσα από κινούμενες εικόνες που θα αναδείξουν λεπτομέρειες γύρω από ένα θέμα (κτίρια, πλατείες, μνημεία, εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, το παραλιακό μέτωπο, το κέντρο κ.λπ.) που σας αφορά και πιστεύετε πως αξίζει να εστιάσετε πάνω του, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε».

Οι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές θα επιλεγούν από πενταμελή επιτροπή δύο αρχιτεκτόνων, τη Ρένα Σακελλαρίδου και την Ελενα Ζερβουδάκη, δύο σκηνοθετών, τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και τον Σύλλα Τζουμέρκα, καθώς και τον επιμελητή του διαγωνισμού, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Τα βίντεο που θα επιλεγούν θα προβληθούν τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο ημερίδας και έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138.

Δηλώσεις συμμετοχής

Η υποβολή των συμμετοχών λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2018. Για δηλώσεις συμμετοχής, συμπληρώστε τη σχετική φόρμα και στη συνέχεια ανεβάστε τη μαζί με το βίντεό σας σε διαδικτυακή υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (π.χ. WeTransfer, google docs, FTP site κ.λπ.). Στη συνέχεια στείλτε το link στο [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή