Ανοδικά, αλλά με μικρό τζίρο κινήθηκε το Χ.Α.

Ανοδικά, αλλά με μικρό τζίρο κινήθηκε το Χ.Α.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών έδωσε ανάσα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τη σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα. Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν και έκλεισαν θετικά. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος εξακολουθεί να απογοητεύει, να προβληματίζει και να χτίζει «τοίχο» στις όποιες προσδοκίες για ανάταση της αγοράς, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, όπως η υπερκάλυψη του τετραετούς ομολόγου του ΟΤΕ, που οδήγησε σε σημαντική πτώση του επιτοκίου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76%, στις 752,40 μονάδες. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε στα θετικά, ενώ άγγιξε και το 1,45%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,62%, στις 844,01 μονάδες, αν και οι πωλητές έδωσαν το «παρών» στις τελικές δημοπρασίες, απομακρύνοντάς τον από τα υψηλά ημέρας. Στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν η Coca-Cola, με άνοδο 3,50%, και η Alpha Bank (+3,24%).

Ο τζίρος εξακολούθησε να κινείται σε ακραιφνώς αυγουστιάτικα επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 31,35 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα (80%) αφορά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και ειδικά την Εθνική Τράπεζα. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αποφασίσει να απόσχουν από το Χ.Α., σε μια περίοδο που, έτσι κι αλλιώς, το διεθνές κλίμα είναι ασταθές. Η παντελής απουσία αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης προκαλεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, έντονο προβληματισμό για τη συνέχεια και δημιουργεί ανησυχίες για το αν αυτή η τάση συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Η χαμηλή συμμετοχή είχε οδηγήσει το Χ.Α. σε διαπραγμάτευση εντός στενού εύρους τις προηγούμενες 9 συνεδριάσεις, κατάσταση την οποία πιθανότατα θα διαδεχθεί μια εκτεταμένη χρονικά συσσώρευση λόγω εποχής, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Merit. Θετικό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 3,85%, παρότι οι μετοχές επιδεικνύουν σχετική «ανυπακοή» στον κανόνα χαμηλότερο ρίσκο/υψηλότερες αποτιμήσεις, τελευταία. Εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει γιατί ορθώς κυριαρχεί η πεποίθηση πως οι αγορές κεφαλαίου θα κρίνουν τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή