Μέρισμα-ρεκόρ για τους μετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων

Μέρισμα-ρεκόρ για τους μετόχους των εισηγμένων επιχειρήσεων

Εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3,8 δισ. - Στα 10,8 δισ. τα καθαρά κέρδη του 2023

Χρονιά-ρεκόρ για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων ήταν το 2023, καθώς και ρεκόρ 16 ετών για τα προς διανομή μερίσματα, ένα δύσκολο «στοίχημα» το οποίο κερδήθηκε και θέτει τον πήχυ σαφέστατα ψηλά για το τρέχον έτος. Ειδικότερα, οι 150 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εμφάνισαν καθαρά κέρδη 10,81 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, γράφοντας έτσι ιστορία, αφού ξεπέρασαν το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί το 2022, ένα έτος το οποίο είχε χαρακτηριστεί ορόσημο, καθώς είχαν ξεπεραστεί οι επιδόσεις της «χρυσής περιόδου» των εισηγμένων της πενταετίας 2004-2008, όταν μάλιστα οι εισηγμένες εκείνη την πενταετία ήταν διπλάσιες σε αριθμό.

Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά και στα 14,93 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,4%. Ο τζίρος ωστόσο υποχώρησε σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2022 και διαμορφώθηκε στα 94,3 δισ. ευρώ (-8,4%), πτώση που δεν οφείλεται στους όγκους πωλήσεων αλλά στις μειώσεις τιμών των εμπορευμάτων.

«Στην ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022 ήταν εύλογη η αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα επανάληψης των υψηλών επιδόσεων. Το τέλος της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2023, ωστόσο, βρήκε τις εισηγμένες να καταγράφουν υψηλότερα και ποιοτικότερα μεγέθη», όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities.

Η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εικόνα του τουρισμού και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής –παρά το σκηνικό διεθνούς αβεβαιότητας, των πολεμικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ουκρανία και των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα– στήριξαν τις εταιρικές επιδόσεις.

Η μείωση του κόστους ενέργειας «ανακούφισε» πολλές εταιρείες, ενώ κλάδοι όπως η πληροφορική και οι κατασκευές δέχθηκαν ισχυρή ώθηση χάρη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών έπληξαν τα μεγέθη των μεταλλουργικών εταιρειών, ενώ και ο κλάδος της ενέργειας, όπως αναμενόταν, επέστρεψε σε πιο «κανονικούς» ρυθμούς έπειτα από τα υψηλά περιθώρια διύλισης του 2022.

Ο τουρισμός ισχυροποίησε τα έσοδα και τα κέρδη των μεταφορικών εταιρειών, των εταιρειών leasing και των υποδομών. Η διάχυση της τουριστικής ζήτησης ήταν εμφανής με έμμεσο τρόπο και σε άλλους κλάδους, όπως τα τρόφιμα. Οι εταιρείες ακινήτων είδαν τα λειτουργικά τους κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και την καθαρή κερδοφορία τους να αυξάνεται κατά 53%, ενισχυμένη και από την αναπροσαρμογή της αξίας του χαρτοφυλακίου του ενεργητικού τους.

Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ καταγράφηκε στα μερίσματα που θα διανείμουν οι εισηγμένες. Προς το παρόν τα προς διανομή μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,41 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 3,8 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ) και επίσης είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν μοιράσει οι εισηγμένες από τη χρήση 2022. Ο αριθμός των 58 εταιρειών που θα μοιράσουν μερίσματα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί προσεγγίζοντας τις ημερομηνίες των γενικών συνελεύσεων, καθώς πολλές διοικήσεις έχουν επιφυλαχθεί να ανακοινώσουν τα μερίσματα που θα μοιράσουν σε δεύτερο χρόνο.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών θα κινηθούν τα μερίσματα, ξεπερνώντας τα 3,8 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως των παραπάνω ρεκόρ σε όρους μεγεθών διανομών, η χρήση του 2023 έχει πολλά επιμέρους ρεκόρ. Ειδικότερα, από τις 150 εισηγμένες το 81% παρουσίασε κέρδη εκ των οποίων το 44% βελτίωσε τη θετική επίδοση της προηγούμενης χρήσης, ενώ 29 εταιρείες συνολικά ήταν ζημιογόνες. «Πρόκειται για μια από τις πιο ποιοτικές δημοσιεύσεις μεγεθών που έχει καταγραφεί από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων», όπως παρατηρεί ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι οι εισηγμένες έρχονταν από μια χρήση-ρεκόρ, κατάφεραν να πάνε τον πήχυ ψηλότερα. Εταιρείες όπως οι Aegean, ΤΙΤΑΝ, Cenergy, Σαράντης, Jumbo, Mytilineos, ΔΑΑ και Autohellas σημείωσαν ρεκόρ επιδόσεων, ενώ συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, 55 εταιρείες (41%) έκαναν ρεκόρ τζίρου όλων των εποχών, 53 εταιρείες (40%) τα υψηλότερα EBITDA της εισηγμένης ιστορίας τους και 41 εταιρείες (29%) ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών.

Συνολικά, 13 εισηγμένες γύρισαν από ζημίες σε κέρδη, με αρκετές εμφατικές παρουσίες, όπως ΔΕΗ, Lamda Development και Dimand, ενώ ίσος αριθμός εταιρειών μετέτρεψε τα κέρδη σε ζημίες, κυρίως μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, αν και μειώθηκαν το 2023 κατά 9,2%, αυτό δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα της ρευστότητας, με 36 εταιρείες να διατηρούν μηδενικό καθαρό δανεισμό είτε λόγω πώλησης παγίων στοιχείων είτε λόγω εξαιρετικών οργανικών ταμειακών ροών. Η ταμειακή άνεση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρήσουν στην εκτέλεση του επενδυτικού τους προγράμματος και να μοιράσουν ικανοποιητικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή