Το Κονκλάβιο (17/07/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είσοδος με ταυτότητα

Ευτυχώς που τελείωσε το Μουντιάλ. Ανεξαρτήτως μπάλας, έχω πάντως την εντύπωση ότι η τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου και ο καύσωνας δεν αποτελούν και τις πλέον πρόσφορες συνθήκες για να οργανώσει κανείς εκδήλωση για ένα «δύσπεπτο» θέμα και να περιμένει να εμφανιστεί άνθρωπος. Εκτός αν βέβαια αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Αναφέρομαι στην ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα λάμψουν αρκετοί από το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών –πολλοί από τους οποίους έπαιξαν κάποιον ρόλο σε κάποιο κομμάτι της συμφωνίας, ενώ άλλοι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επωαζόμενη συμφωνία με την Αλβανία. Η εκδήλωση αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης και θα γίνει ολοήμερο brainstorming για όλες τις πτυχές της συμφωνίας με αιχμή τις νομικές. Το ενδιαφέρον, όπως πληροφορούμαι, είναι ότι η πρόσκληση για τους υπαλλήλους του υπ. Εξωτερικών είναι αρκετά επιλεκτική, ενώ μαθαίνω ότι τους ζητήθηκε να επιδεικνύουν και ταυτότητα στην είσοδο. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω προς τι τόση καχυποψία…

Παρουσίες και απουσίες

Περνάω στους ομιλητές, γιατί έχουν ενδιαφέρον, καθώς σε αυτούς περιλαμβάνονται και πολέμιοι της λύσης. Την εκδήλωση μου λένε ότι θα ανοίξει ο Χρήστος Ροζάκης, που θυμίζω ότι είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Εξάλλου, θα αρχίσει πιο χαλαρά –από το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο– για να περάσει στα hardcore πολιτικά, που αφορούν τα ζητήματα εφαρμογής της συμφωνίας, τη γλώσσα και την ιθαγένεια. Εκεί βασικός εισηγητής είναι ο Χάρης Παμπούκης, τη γενική παρουσίαση θα κάνει ο Πέτρος Λιάκουρας (της πάλαι ποτέ ομάδας Παμπούκη) και οι Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος.

Δεν μπορώ να μη σημειώσω την απουσία από τον κατάλογο των ομιλητών του Αντώνη Τζανακόπουλου, του εκ Οξφόρδης ορμώμενου ειδικού του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου και μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, την ώρα που θα μιλήσουν τα περισσότερα μέλη του. Μπορεί να είναι επειδή ο Τζανακόπουλος τα είπε όλα με την αρθρογραφία, στην οποία υποστήριζε ότι η υπογραφή της συμφωνίας από μόνη της δεν δεσμεύει αν δεν κυρωθεί. Μπορεί βέβαια και όχι… Την ημερίδα θα κλείσει ο Νίκος Κοτζιάς.

Θερινά συμπόσια

Για τους μυημένους, πρόκειται για το περίφημο Συμπόσιο της Αναβύσσου. Μην πάει ο νους σας στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, αν και δεν αποκλείω να διατυπώθηκαν επιτόπου σχετικοί συνειρμοί. Πρόκειται για τη σύναξη που οργανώνουν κάθε χρόνο φίλοι του Γιώργου Γραμματικάκη για τον Γραμματικάκη και τους φίλους του, συνοδεία μουσικής και φυσικά άφθονου σπιτικού φαγητού. Αυτή πληροφορούμαι ότι έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Πεζοπορίες και άγρια άλογα

Ηταν μια δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου στον Φίλιππο Σαχινίδη η ανάβαση στον Ολυμπο εδώ και δύο χρόνια. Δηλαδή, περίπου ήταν δίκαιο και έγινε πράξη η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στα μέρη του Λαρισαίου, όπου πληροφορούμαι ότι οι δυο τους ανέβηκαν στον Ολυμπο με ένα αγροτικό αυτοκίνητο και ένα τζιπ, ενώ συνάντησαν στη διαδρομή τους πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων ελεύθερα (και άγρια) άλογα. Παρακάμπτω το φυσιολατρικό κομμάτι για να σας πω ότι προφανώς από τους βασικούς λόγους που η όλη εξόρμηση δημοσιοποιήθηκε ήταν να αναδειχθεί η ανάβαση του Ολύμπου από την πλευρά της Ελασσόνας και οι ομορφιές της περιοχής. Περιττό να προσθέσω ότι από εκεί έλκει την καταγωγή του και παραδοσιακά έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους του ο Σαχινίδης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος. Εξάλλου, πληροφορούμαι ότι, στο γκράντε τραπέζι που έκλεισε την εξόρμηση, συγκεντρώθηκαν όλοι οι τοπικοί παράγοντες του ΚΙΝΑΛ.

Δεν πήγαν χαμένα…

Τελικά τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο… Δεν κόβω, βέβαια, το κεφάλι μου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατάλαβε τι εννοούσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς με τους στίχους της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή –«ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν», δηλαδή «γεννήθηκα για να έχω φίλους, όχι για να έχω εχθρούς»– που τσιτάρισε ως απάντηση στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ε.Ε. είναι εχθρός των ΗΠΑ. Αλλά οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν πήγαν χαμένα τόσα αρχαία που έκανε ο Σχοινάς ως μαθητής στο ηρωικό 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης… Μην ξεχάσω να σημειώσω κάπου εδώ ότι οι γονείς του –αμφότεροι φιλόλογοι– προφανώς τώρα δικαιώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή