Eγγραφα από N.Δ. για την εταιρεία των αδελφιών Τσίπρα, «Δίοδο»

Eγγραφα από N.Δ. για την εταιρεία των αδελφιών Τσίπρα, «Δίοδο»

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεκριμένα στοιχεία επιμένει η Ν.Δ. στο σφυροκόπημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης μέσω της πρωθυπουργικής οικογένειας, καθώς τα έγγραφα που δημοσιοποίησε σχετικά με την τεχνική εταιρεία «Δίοδος» δείχνουν σειρά παραλείψεων και παρατυπιών, ενώ, σύμφωνα με την Πειραιώς, υπονοούν πολιτικοδικαστικό σκάνδαλο – ένα κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα. Η δε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα (που κατατέθηκε δύο φορές στις αρμόδιες αρχές) αφορά τον πρωθυπουργικό εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη χθεσινή συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, απηύθυνε μήνυμα ότι η προάσπιση του κράτους δικαίου αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα» και δήλωσε ότι στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.

Δημοσιοποιώντας σειρά εγγράφων, η Ν.Δ. σημείωσε χθες ότι η εταιρεία «Δίοδος» –όπου διαχειριστής και ομόρρυθμος εταίρος είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας, ομόρρυθμος εταίρος είναι και η αδελφή του πρωθυπουργού, Ζανέτ, ενώ σε αυτήν μετείχε ενεργά και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας– «εν πλήρει γνώσει της» διεκδίκησε δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ (προκηρυχθέν από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου) καταθέτοντας πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα στις Αρχές δύο φορές. Η ενημερότητα δε ήταν του Γιώργου Τσίπρα, ως υπεύθυνου μηχανικού της εταιρείας για την εκτέλεση του έργου και, σύμφωνα με τη Ν.Δ., προσκομίστηκε σε φωτοτυπία. Οταν στη συνέχεια η «Δίοδος» κέρδισε τον διαγωνισμό και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ζήτησε το πρωτότυπο έγγραφο της ενημερότητας, προσκομίστηκε διαφορετικό έγγραφο απ’ αυτό που είχε κατατεθεί αρχικά (διαφορετική σφραγίδα). Σύμφωνα δε με σχετικό έγγραφο του ΤΣΜΕΔΕ, φαίνεται ότι εξαρχής είχε κατατεθεί πλαστή φορολογική ενημερότητα με αλλαγμένη την ημερομηνία του εγγράφου που είχε χορηγήσει το Ταμείο.

Κατόπιν τούτων, ασκήθηκε δίωξη (30/6/2015) και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Δεν διώχθηκε, όμως, ο Γ. Τσίπρας, ο οποίος στο μεταξύ είχε αναλάβει θέσεις που, όπως σημειώνει η Ν.Δ., του «παραχώρησε» ο Αλέξης Τσίπρας. Παραπέμφθηκε ο αδελφός του πρωθυπουργού ως διαχειριστής της εταιρείας.

Η Ν.Δ. μιλάει για «εξόχως παράδοξη απόφαση» της Δικαιοσύνης σε εκείνο το σημείο, φωτογραφίζοντας παρέμβαση. Κι αυτό, διότι δεδομένου ότι το πλαστό έγγραφο χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη δημόσιου έργου ύψους 1,1, εκατ. ευρώ, η δίωξη θα έπρεπε (με βάση το άρθρο 216 παρ. 3), σύμφωνα με τη Ν.Δ., να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς αφορά πλαστογράφηση με στόχο περιουσιακή βλάβη ή όφελος άνω των 150.000 ευρώ και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών. Αντ’ αυτού, ο Δημ. Τσίπρας διώχθηκε αρχικά με το πλημμεληματικού χαρακτήρα άρθρο 216 παρ. 2, που ορίζει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ στο ακροατήριο η έδρα αποφάσισε ξαφνικά ότι η δίωξη πρέπει να γίνει βάσει της προνομιούχου παραλλαγής του άρθρου 217 που προβλέπει ακόμη ελαφρύτερη ποινή φυλάκισης έως 1 έτος. Δηλαδή, σύμφωνα με την Πειραιώς, ο Δημ. Τσίπρας δεν διώχθηκε για απόπειρα απάτης εις βάρος του Δημοσίου, ενώ η υπόθεση ουδέποτε εξετάστηκε επί της ουσίας, καθώς με βάση το άρθρο 217 που επελέγη, θεωρήθηκε ήδη παραγεγραμμένη.

Ελλειμμα ενημέρωσης για εμπλοκή Ρωσίας

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Ν.Δ. με αφορμή το ζήτημα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών, κατηγορώντας το Μαξίμου για ελλιπή πληροφόρηση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτών, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τους επιχειρηματίες που φέρονται να χρημάτισαν πολίτες της ΠΓΔΜ για να δράσουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας από τη μια ότι πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν «μέχρι πρότινος προνομιακή σχέση με στελέχη της κυβέρνησης» και από την άλλη ότι είναι «φαιδρό» να επιχειρείται συσχέτιση των χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας με οποιαδήποτε παράνομη δράση Ρώσων διπλωματών. «Είναι αυτονόητο ότι κάθε απόπειρα εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αυστηρά και αποφασιστικά», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, η οποία ψέγει την κυβέρνηση ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υπάρχουν μόνο διαρροές και η μόνη πληροφόρηση που έχουν πολίτες και κόμματα προκύπτει από τα ΜΜΕ και «απροσδιόριστες πηγές». Η Ν.Δ. έχει ζητήσει ενημέρωση στη Βουλή, πολλώ δε μάλλον αφού φέρονται να εμπλέκονται πρόσωπα που είχαν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση. Καταλήγει δε ότι είναι «τουλάχιστον κωμικό» να επιχειρείται από την κυβέρνηση η συσχέτιση της παράνομης δράσης των Ρώσων διπλωματών με την «καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή