Λέσβος – Κίνα, συμμαχία: Συνεργασία παν. Αιγαίου και Ινστιτούτου Nanjing

Λέσβος – Κίνα, συμμαχία: Συνεργασία παν. Αιγαίου και Ινστιτούτου Nanjing

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική συμφωνία διεθνούς συνεργασίας υπογράφηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Πρόκειται για συμφωνία που καλύπτει τους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της γεωδιατήρησης.

Για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκαν τη Λέσβο ο καθηγητής Qun Yang, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, πρόεδρος της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας, και ο καθηγητής Yongdong Wang, αναπλ. διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας.

Λέσβος – Κίνα, συμμαχία: Συνεργασία παν. Αιγαίου και Ινστιτούτου Nanjing-1

Η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Qun Yang και της Ε. Θανοπούλου.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την αναπληρώτρια πρύτανη του Παν. Αιγαίου Ελένη Θανοπούλου και τον καθηγητή Qun Yang, παρουσία του υπευθύνου για τη συνεργασία από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, του προέδρου του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Νικολάου Σουλακέλλη και του καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, Θανάση Κίζου.

Οι κύριες επιστημονικές περιοχές και κλάδοι συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων θα αφορούν στις Γεωεπιστήμες και τις Επιστήμες Περιβάλλοντος, με προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης σε επιστημονικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Η έναρξη της συνεργασίας θα γίνει με την προώθηση κοινού προγράμματος για τη γεωδιατήρηση και τη συντήρηση απολιθωμάτων στην Κίνα, την πραγματοποίηση κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της γεωδιατήρησης και ανάδειξης φυσικών μνημείων, την ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων και τη διοργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών δράσεων.

Λέσβος – Κίνα, συμμαχία: Συνεργασία παν. Αιγαίου και Ινστιτούτου Nanjing-2

Οι καθηγητές  του Ινστιτούτου Nanjing Κίνας επισκέφθηκαν τον απολιθωμένο κορμό δέντρου κανέλας.

Οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές Παλαιοντολογίας από την Κίνα περιηγήθηκαν στα Πάρκα της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους: το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώπης, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωματοφόρες θέσεις του μνημείου της φύσης που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον και να μελετήσουν το πλήθος των απολιθωμάτων και των τεκμηρίων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής που συγκροτούν μοναδικά στο είδος τους απολιθωμένα οικοσυστήματα.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής συμμετείχαν στην εκδήλωση για τα «Απολιθωμένα Δάση» και τη σημασία τους, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Yongdong Wang παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Απολιθωμένα Δάση: Τεκμήρια της εξέλιξης της ζωής στη γη – παραδείγματα από τη Λέσβο και την Κίνα», εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μελετώνται τα απολιθώματα, καθώς και πληροφορίες για το παρελθόν του πλανήτη μας, τον τρόπο που θάφτηκαν μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς του φλοιού της γης και απολιθώθηκαν. Μίλησε για τα νεότερα αποτελέσματα της έρευνας για τα απολιθωμένα δάση σε Ελλάδα και Κίνα, παραθέτοντας τις ομοιότητες και διαφορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή