ΑΓΟΡΑ

Xιώτικες μουστάρδες και μακαρόνες από τη Λήμνο

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ

  1. Κόκκινο, ξηρό και ΠΟΠ κρασί από τη Λήμνο
    Ο Μανώλης Γκαράλης οινοποιεί την ποικιλία Λημνιό (λέγεται και καλαμπάκι) από σταφύλια βιολογικής γεωργίας και παράγει ένα εκλεκτό κρασί με ιδιαίτερα αρώματα βοτάνων και κόκκινων φρούτων. Σερβίρεται στους 16° C. Μαρία Βασιλοπούλου 
    Σε κάβες σε όλη την Ελλάδα.
  2.  Μακαρόνες και φλωμάρια
    Λένε ότι, για να καταλάβεις τη γεύση των ζυμαρικών, πρέπει να τα δοκιμάζεις σκέτα. Τα ζυμαρικά του Κατωμερίτη Δημήτρη από τον Μούδρο της Λήμνου είναι νοστιμότατα σκέτα. Με λίγο τριμμένο μελίχλωρο από πάνω γίνονται ένα απολαυστικό πιάτο. Μαρία Βασιλοπούλου
    Σε παντοπωλεία σε όλη τη Λήμνο και διανομή σε όλη την Ελλάδα από το e-shop: www.limnosshop.gr
  3. Καπνιστή πέστροφα Καρπενησίου
    Στους πρόποδες της Καλιακούδας, παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό, βρίσκονται οι -γεμάτες με γλυκό νερό πηγής- δεξαμενές της εταιρείας Fresko, όπου εκτρέφονται τούτες οι σφριγηλές, πεντανόστιμες πέστροφες. Το ψαχνό τους είναι σφιχτό και γευστικό, ελαφροκαπνισμένο. Έκτακτο και το φιλέτο με λεμόνι, λάδι και πιπέρι. Νικολέτα Μακρυωνίτου 
    Στα καταστήματα: Πανδαισία, Θανόπουλος, Συν’ άλλοις, Μανδραγόρας
  4. Ζυμαρικά από όσπρια της Κερκίνης
    Μα τι ιδέα! Ευρηματική και καινοτόμα. «Δύσκολο ήταν να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα από τις κλασικές μηχανές ζυμαρικών, αφού το ζυμάρι από όσπρια διαφέρει από το αλευρένιο», εξηγούν οι ιθύνοντες στην Κοινωνική Συνεταιριστικη Επιχειρήση Κερκίνης Γη. Από κόκκινη και μαύρη φακή, και από ρεβίθι, όλα ελληνικής παραγωγής και βιολογικής καλλιέργειας. Ένας έξυπνος τρόπος να φάνε τα παιδιά όσπρια. Νικολέτα Μακρυωνίτου 
    Στα καταστήματα: Η Σέσουλα, Στο Βάθος Κήπος, Το Κρητικό
  5. Χιώτικη μουστάρδα με μανταρίνι
    Αρωματική και φίνα μουστάρδα από την εταιρεία Citrus, με βάση τα περίφημα μανταρίνια του νησιού αλλά και λάδι τρούφας. Η γεύση της, εθιστική, ταιριάζει σε όλα τα κρεατικά, ψαρικά και πουλερικά, αλλά γίνεται και βάση για υπέροχες βινεγκρέτ για πρασινάδες και όσπρια. Δοκιμάστε και τη βινεγκρέτ της εταιρείας, με χιώτικο μανταρίνι και χαρουπόμελο. Μαρία Βασιλοπούλου
    Σε παντοπωλεία όπως το yoleni΄s και στο e-shop: www.citrus-chios.gr
  6. Ανθότυρο Σύρου του Ζωζεφίνου
    Ολόλευκο, στιβαρό, με γεμάτη, δυνατή γεύση, το συριανό αυτό ανθότυρο φτιάχνεται από τοπικό αγελαδινό γάλα. Εμπνεόμενη από το Ελληνικό Καφενείο της Ερμούπολης, όπου το σερβίρουν έτσι όπως του πρέπει, προτείνω κι εγώ να του ετοιμάσετε ένα γλυκό κουταλιού σταφύλι με αρμπαρόριζα και να το συνοδεύσετε. Νικολέτα Μακρυωνίτου 
    Στα καταστήματα Σκλαβενίτης
  7. Επτάζυμα παξιμάδια Σουσαμλή
    Φουρναραίοι Αγιασιώτες, από το 1956, είναι η οικογένεια Σουσαμλή. Κάνουν παξιμάδια ασυναγώνιστα. Τα φτιάχνουν με αλεύρι σταρένιο, που καλλιεργείται σε δικές τους εκτάσεις, αλλά και από συνεργαζόμενους παραγωγούς από τη Μεγάλη Λίμνη και το Λισβόρι. Τα επτάζυμα παξιμάδια τους γίνονται με ρεβιθομαγιά, πέντε ζυμώματα και δύο φουρνίσματα, σύμφωνα με μικρασιάτικη συνταγή. Νικολέτα Μακρυωνίτου 
    Στα καταστήματα Περί Λέσβου, Φακόρυζο, Γαλατάδικο, Tamarillo Βάρκιζα, My Market Χίος
  8. LIA όπως ελιά, και μάλιστα
    Κορωνέικη Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικης από τη μεσσηνιακή γη, με πάμπολλες βραβεύσεις στο εξωτερικό. όπου κάνει και καριέρα. Με στρογγυλή γεύση, ελαφρώς πικάντικο, με φίνο βοτανικό άρωμα, γευτείτε το ωμό πάνω σε μια ζεστή πατατοσαλάτα. Μαρία Βασιλοπούλου
    Στα καταστήματα: Εύωνον (Κούκιος Κ.), Ελληνικά Καλούδια κ.α.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ