Το Κονκλάβιο (20/07/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο εκπλήξεις

Λένε ότι οι απόντες έχουν πάντα άδικο. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών, που οργάνωσε το επιστημονικό συμβούλιο του ΥΠΕΞ στο «Γιάννος Κρανιδιώτης». Το αναφέρω επειδή προκάλεσε έκπληξη και σχολιάστηκε το γεγονός ότι κατά την έναρξη έδωσε το «παρών» ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, πάντως, βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη. Σημειώνω ακόμη την παρουσία του Τζέφρεϊ Πάιατ – από τους λίγους ξένους διπλωμάτες που βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη την ώρα.

Και δωρεάν βιβλία

Βέβαια, αυτή η έκπληξη δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτή που αντίκρισαν όσοι έμπαιναν στο αμφιθέατρο. Εκεί διετίθετο δωρεάν ένα βιβλίο στα αγγλικά και στα ελληνικά. «Κύπρος, 2015-2018. Μια τριετία που άλλαξε το Κυπριακό. Η μάχη για την κανονικότητα χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις», είναι ο τίτλος του πονήματος που φέρει με μεγάλα κεφαλαία γράμματα ως συγγραφέα τον Νίκο Κοτζιά και εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του υπουργείου Εξωτερικών…

Το βιβλίο περιέχει, μεταξύ άλλων, κείμενα και παρεμβάσεις του υπουργού για το Κυπριακό και δη για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, καθώς και αδημοσίευτες επιστολές του προς τον (τότε) ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, τον οποίο θυμίζω ότι ο Κοτζιάς είχε επανειλημμένως φωτογραφίσει ως «φιλότουρκο». Μπόνους θεωρούν όσοι το πήραν στα χέρια τους το προσχέδιο επιστολής του υπουργού προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πριν από τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, που τελικά δεν απεστάλη.

Ιστορία ή ιστορία;

Αν δεν απατώμαι, ούτε ο Χένρι Κίσινγκερ είχε γράψει βιβλίο, ως εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών, για ζήτημα που βρισκόταν εν εξελίξει . Το αναφέρω επειδή μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι αυτό δεν ήταν το τέλος των προσπαθειών για το Κυπριακό.

Να υποθέσω ότι η συνομιλία με την Ιστορία το έχει ήδη τελειώσει, ή, όπως σχολίαζαν με νόημα έμπειροι διπλωμάτες, η προσμονή των εκλογών δημιουργεί και τη σχετική σπουδή να αναδειχθεί η «κληρονομιά»;

Αύριο γάμος γίνεται

Θα μπορούσε να διαβαστεί και ως προεκλογική συγκέντρωση, καθώς αναμένονται περισσότερα από 3.000 άτομα. Μόνο που είναι γάμος, στον οποίο κουμπάρος είναι ο Κώστας Καραμανλής και προσκεκλημένοι άπασα η Ν.Δ. (συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά). Γαμπρός ο δήμαρχος Γλυφάδας –πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ευρωβουλευτής– Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος παντρεύεται αύριο στον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας την Εύα Ντογιάκου, κόρη του Ισίδωρου Ντογιάκου. Να ζήσουν!

Μετά θάνατον

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή είχε η χθεσινή περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ανατολική Κρήτη. Κατά την επίσκεψή του στην Ιεράπετρα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ονοματοδοσία κεντρικής οδού της πόλης σε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Ο Κυριάκος συγκινήθηκε και θύμισε ότι ο πατέρας του έβλεπε μακριά, «πόνεσε τον τόπο του και είχε αντιληφθεί την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος». Προσέθεσε, δε, ότι σήμερα «όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά του, ακόμη κι αυτοί που τον πολέμησαν».

Συνομιλούν με τη βάση

Kαι όμως. Το Ποτάμι δεν συνομιλεί μόνο με τον εαυτό του μέσω Twitter. Συνομιλεί και με τη βάση του ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου, που έχει προκηρύξει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για την ακρίβεια, μέσω ερωτηματολογίων που ακούω ότι έχει αποστείλει προς τη βάση το Οργανωτικό –ναι υπάρχει– της Σεβαστουπόλεως. Οι ερωτήσεις είναι του τύπου «τι πιστεύετε ότι πρέπει να προβάλλει σήμερα το Ποτάμι;». Πιο ενδιαφέρουσα βρήκα, βέβαια, την ερώτηση για το πού τοποθετείται το Ποτάμι στον άξονα Αριστερά/Δεξιά από το 0 έως το 10. Δηλαδή, αν είναι φιλελεύθερο, κεντρώο, κεντροαστερό ή κεντροδεξιό. Φαντάζομαι ότι αν ήξεραν δεν θα βρίσκονταν στη σημερινή θέση. Συνομιλητής μου στο Ποτάμι, πάντως, επιμένει ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι ο κόσμος μας και τι θέλει από μας». Δεν ξέρω αν έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να μη θέλει τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή