Ν. Βούτσης: Το φαινόμενο του σίφωνα, η Βουλή που δεν κλείνει, και ενδεχόμενες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τους πληγέντες

Ν. Βούτσης: Το φαινόμενο του σίφωνα, η Βουλή που δεν κλείνει, και ενδεχόμενες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τους πληγέντες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πένθος που μας διακατέχει δεν αναστέλλει τη λειτουργία της βουλής, ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Ν. Βούτσης, σημειώνοντας ότι εκ των βασικών λόγων να παραμείνει «ανοικτή» και σε λειτουργία, είναι η πιθανή ανάγκη άμεσης νομοθέτησης μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων.

Θέμα μιας ενδεχόμενης σύντομης διάρκειας αναστολής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου έθεσε μεταξύ άλλων -κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών το μεσημέρι- ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννης. «Δεν ξέρω αν έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους. Μήπως πρέπει να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις;» Αναρωτήθηκε, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπαλαούρα πως έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, και σε εκείνη θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας.

Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει αρχής γενομένης από τη μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει ακριβής εικόνα για τα θύματα» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, για να συνεχίσει: «Η Βουλή λειτουργεί. Η Βουλή από την παράδοσή της εδώ αι δεκαετίες σε όλες τις κρίσιμες στιγμές δεν αναστέλλει τη λειτουργία της ακριβώς γιατί είναι το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα σε όλη αυτή τη φάση να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις να απευθύνονται με στοιχεία και εκτιμήσεις».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην αυριανή Διάσκεψη, ο κ. Βούτσης είπε: «Αν υπάρχουν επιμέρους μέτρα αρωγής και προσπάθειας από τη Βουλή θα ανακοινωθούν μετά από τη Διάσκεψη και στην Ολομέλεια της Πέμπτης» Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε πως κάνει λόγο είτε για «προσπάθεια της Βουλής στο υλικό μέρος αντιμετώπισης καταστροφής», είτε «εγρήγορση για ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από τα κλιμάκια των Υπουργών. θα ληφθεί πακέτο μέτρων το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί άμεση νομοθετική ρύθμιση». Για να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο: «Η παράδοση της Ελληνικής Βουλής είναι πως σε ό,τι κι αν συμβεί στη χώρα η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί και να έχει δημόσιο βήμα. Δεν αναστέλλεται η λειτουργία της Βουλής. Αυτός είναι ο ρόλος της. Να αποτελεί το βήμα των προτάσεων».

«Φαινόμενο σίφωνα»

Αναφερόμενος στην φράση «ασύμμετρη απειλή» που χρησιμοποιήθηκε αρμοδίως για τις χθεσινές φονικές πυρκαγιές, ο κ. Βούτσης μεταξύ άλλων είπε πως κατ’ αρχήν πρέπει να γίνεται λόγος για ακραία φυσικά φαινόμενα:

«Είχαμε μια τραγωδία σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μία πυρκαγιά η οποία από τους ανέμους για ένα μικρό χρονικό διάστημα διαμόρφωσαν το γνωστό σε όλους μας από προηγούμενες τραγωδίες το φαινόμενο του σίφωνα, ζωνών που λόγω διαφοράς πίεσης μεταφέρεται η πύρινη φλόγα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μακρά απόσταση. Είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας».

Για να συμπληρώσει: «Ο όρος ασύμμετρη απειλή προς το παρόν αναφέρεται μόνο στο φυσικό φαινόμενο. Διαμορφώνει συνθήκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εκείνη την ώρα. Όπως το φαινόμενο του σίφωνα που σας περιέγραψα.

Είναι σαφές ότι επειδή υπήρχε και το μέτωπο της Κινέττας διευκολύνθηκαν αυτά τα καιρικά φαινόμενα να έχουν την καταλυτική επίδραση στην τραγωδία. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η παρούσα καταγραφή είναι η οριστική. Για άλλου τύπου ασύμμετρες απειλές αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπεύθυνα τα όργανα που έχουν ήδη επιληφθεί να είναι και κάτι άλλο. Κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο με την έννοια της υποβολιμιαίας δράσης. Δεν υπάρχει κάτι».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, υποστήριξε πως όλες οι κρατικές δυνάμεις «ήταν σε επιφυλακή, είχαν τα συγκεκριμένα σχέδια και ήταν παρούσες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή