Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: «Ολοι ευχόμαστε να μη βρούμε άλλον νεκρό»

Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: «Ολοι ευχόμαστε να μη βρούμε άλλον νεκρό»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής με την ονομασία «Ολυμπος» έχει στηθεί από το βράδυ της Δευτέρας στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στο Κόκκινο Λιμανάκι. Από εκεί, ο υπαρχηγός Υποστήριξης του σώματος, Δημοσθένης Αναγνωστάκης, συντονίζει τα μεικτά κλιμάκια πυροσβεστών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που «χτενίζουν» τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές σε αναζήτηση νεκρών και αγνοουμένων. Λίγο πριν τον συναντήσουμε μέσα στο πούλμαν της Πυροσβεστικής, το οποίο έχει μετατρέψει σε πρόχειρο γραφείο, μια από τις ομάδες του εντόπισε απανθρακωμένη στο μπάνιο του σπιτιού της μια ηλικιωμένη γυναίκα, το 81ο θύμα της τραγωδίας. «Ολοι μας ευχόμαστε να μη βρούμε άλλον νεκρό», λέει στην «Κ». Αναλύοντας το «σχέδιο της επόμενης μέρας», εξηγεί ότι η περιοχή που χτυπήθηκε από την καταστροφή, ο Νέος Βουτζάς, η Ραφήνα, το Μάτι, η Νέα Μάκρη, έχει χωριστεί σε 14 τομείς και την έρευνα του κάθε τομέα έχουν αναλάβει ομάδες των 10 ατόμων, πυροσβεστών, στρατιωτών, αλλά και εθελοντών διασωστών. «Την πρώτη ημέρα, που το βάρος είχε πέσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην αναζήτηση νεκρών και αγνοουμένων, δεν συμμετείχαν πάνω από 90 άτομα. Την Τρίτη ωστόσο, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) τις ομάδες συγκροτούν 140 πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές», σημειώνει.

Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: «Ολοι ευχόμαστε να μη βρούμε άλλον νεκρό»-1

Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Δημ. Αναγνωστάκης στο πρόχειρο γραφείο του.

Ο κ. Αναγνωστάκης περιγράφει ότι οι ομάδες έχουν στα χέρια τους χάρτη του τομέα ευθύνης τους και ερευνούν κυριολεκτικά πόρτα πόρτα τα κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια, όπως επίσης και τα αυτοκίνητα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φωτιά έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος ανθρώπινου ιστού, σε τέτοιο βαθμό, που είναι δύσκολο για τα μέλη των συνεργείων να διακρίνουν τη σορό ενός νεκρού. Εχουμε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και όταν εντοπίζουν ευρήματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μας ειδοποιούν, και την αυτοψία αναλαμβάνουν εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας», διευκρινίζει. Μ’ αυτόν τον τρόπο, τα κλιμάκια κατάφεραν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τα σημεία της τραγωδίας ένα ανήλικο κορίτσι που απανθρακώθηκε αγκαλιά με τον σκύλο του, έναν άνδρα που απανθρακώθηκε πλάι στην πόρτα του αυτοκινήτου του κ.ο.κ.

Υπαρχηγός Πυροσβεστικής: «Ολοι ευχόμαστε να μη βρούμε άλλον νεκρό»-2

Τα μεικτά κλιμάκια πυροσβεστών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «χτενίζουν» τις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές σε αναζήτηση νεκρών και αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς, 43 τον αριθμό, βρέθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τη λεωφόρο Δημοκρατίας και τις οδούς Ποσειδώνος και Πανός. Αντίστοιχα, 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι και 6 μέσα στα σπίτια τους στον Νέο Βουτζά. Αν και, όπως διευκρινίζει, δεν είχε άμεση συμμετοχή στην επιχείρηση κατάσβεσης, ο κ. Αναγνωστάκης αποδίδει το μέγεθος της καταστροφής στον ισχυρό άνεμο που έπνεε και στα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά: «Πρόκειται για μια πευκόφυτη περιοχή με διάσπαρτες κατοικίες. Η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτερα συγκριτικά με το εάν είχε εκδηλωθεί σε ένα πυκνό πευκοδάσος», εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή