Μαραθώνιος αλληλεγγύης από όλους

Μαραθώνιος αλληλεγγύης από όλους

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίμα, τρόφιμα, ρούχα, στέγη, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη είναι όλα όσα απλόχερα πολίτες και επαγγελματίες προσέφεραν σε συνανθρώπους τους στις πυρόπληκτες περιοχές σε ένα κρεσέντο επουλωτικής αλληλεγγύης, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την κρατική δυσλειτουργία και ασυνεννοησία. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονταν από αναρτήσεις γιατρών στην Ανατολική Αττική που έθεταν εαυτούς στη διάθεση οποιουδήποτε είχε ανάγκη των υπηρεσιών τους. «Λόγω των πυρκαγιών στην περιοχή μας, όποιος χρειάζεται ιατρική – παιδιατρική βοήθεια, θα είμαι στη διάθεσή σας αφιλοκερδώς, το ιατρείο θα βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο», έγραφε από τις 9.15 μ.μ. παιδίατρος στη Νέα Μάκρη. Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης που επικρατούσε είναι 28.035 κοινοποιήσεις που έλαβε το ποστ του. Το παράδειγμά του ακολούθησε συνάδελφός του με ιατρείο πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων, αλλά και πλήθος κτηνιάτρων σε όλη την Αττική.

Αλλωστε, ήδη από το πρωί της Τρίτης η ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος) ανακοίνωσε επίσημα ότι τα μέλη της θα περιέθαλπαν αφιλοκερδώς πυρόπληκτα ζώα. Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα το μεσημέρι, μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κινέτα, οι άνθρωποι του Dog’s Voice βρίσκονταν επί ποδός και είχαν ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική φόρμα φιλοξενίας ζώων, που απέδωσε καρπούς, καθώς οι υποψήφιες θετές οικογένειες ξεπέρασαν τις 600. Και βέβαια ήρθαν και οι ανοικτές προσκλήσεις φιλοξενίας, μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου οικογένειες από άλλα μέρη της Ελλάδας προσέφεραν διαθέσιμα δωμάτια ή ολόκληρα διαμερίσματα για τους άγνωστους πληγέντες. Στο οξύ πρόβλημα της στέγης υπήρξε άμεση ανταπόκριση και από επαγγελματίες: τα ξενοδοχεία Marathon Beach, La Playa Marathon και Νηρέας φιλοξενούσαν δωρεάν πυρόπληκτους. Η εταιρεία μισθώσεως ακινήτων Airbnb ξεκίνησε την καμπάνια «open homes», προτρέποντας τα μέλη της με ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή να φιλοξενήσουν δωρεάν πυρόπληκτους για το διάστημα 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 266 ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ΜΚΟ Αρσις ανακοίνωσε ότι διαθέτει χώρο φιλοξενίας για δύο οικογένειες στην «Εστία Προσφύγων». Οδηγοί ταξί δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν δωρεάν εγκύους και παιδιά, δημοσιοποιώντας τα τηλέφωνά τους.

Μαραθώνιος αλληλεγγύης από όλους-1
Ουρές αιμοδοτών στα νοσοκομεία της Αττικής και στην Κόρινθο
Μαραθώνιος αλληλεγγύης από όλους-2

Φιλόζωοι φροντίζουν τα ζώα που γλίτωσαν από τη φονική πυρκαγιά.

Συνωστισμός αιμοδοτών

Η πραγματική, ωστόσο, υπέρβαση σημειώθηκε στην προσφορά αίματος. Πρωτοφανές. Ουρές και αναμονές τεσσάρων και πέντε ωρών σχηματίζονταν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της Αττικής αλλά και στην Κόρινθο, υπερδιπλασιάζοντας την ημερήσια συγκέντρωση φιαλών αίματος της Αττικής, π.χ. την περασμένη Τετάρτη, φθάνοντας τις 1.300 μονάδες έναντι 600 που ήταν πέρυσι την ίδια ημέρα. Το ΕΚΕΑ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους εθελοντές αιμοδότες, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να κρατήσουν «δυνάμεις» για όλο το επόμενο διάστημα. «Η πιθανή μακρά νοσηλεία των εγκαυματιών θα χρειασθεί και αντίστοιχη υποστήριξη με αίμα και παράγωγα, ενώ, όπως είναι γνωστό, το αίμα συντηρείται μόνο 35 ημέρες», τονίζεται σε ανακοίνωση. Mε το βλέμμα εξίσου στην επόμενη μέρα τα μέλη της πρωτοβουλίας PSY for ATTIKI δηλώνουν μέσω ενός διαδραστικού χάρτη την παρουσία τους και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν αφιλοκερδώς στους πληγέντες της 23ης Ιουλίου.

Από την πρώτη στιγμή, το κεντρικό σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Ραφήνα διαθέτει τρόφιμα και νερό στους πληγέντες, ενώ γεύματα δίνουν οι αλυσίδες «Everest» και «Γρηγόρης Μικρογεύματα» στο κέντρο Πικερμίου. Στην υπόλοιπη Αττική –όπως και σε όλη τη χώρα– φορείς, ΜΚΟ και ομάδες πολιτών συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με πρωτοφανή κινητοποίηση. Η διάθεση προσφοράς είναι συγκινητική. Ενδεικτικά, η πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ «Ολοι Μαζί Μπορούμε» συγκέντρωσε από την πρώτη κιόλας μέρα ξηρά τροφή, νερό και είδη πρώτης ανάγκης που γέμισαν τρία φορτηγά και εν συνεχεία παιδικά είδη, πάνες, γάλατα σε σκόνη και μωρομάντιλα. Η Τράπεζα Τροφίμων, που από την πρώτη μέρα μοιράζει στο πεδίο από κοινού με το Ιδρυμα Παμμακάριστος, το Ι.Ν. Ανάληψης τρόφιμα από το απόθεμά της, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποστηρίξει υλικοτεχνικά εταιρείες που θέλουν να κάνουν προσφορές. Ο «Δεσμός», που εξίσου διένειμε τρόφιμα από το πρώτο 24ωρο, συγκέντρωσε ταυτόχρονα δωρεές ιδιωτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ύψους 80.000 ευρώ, τα οποία θα αξιοποιήσει βάσει πραγματικών αναγκών και κατόπιν χαρτογράφησης. Επισημαίνεται ότι οι δωρεές στον «Δεσμό» μέσω τραπεζικού λογαριασμού συνεχίζονται, όπως και στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ο όμιλος ΕΛΠΕ προχώρησε σε χορηγία ενός εκατ. ευρώ στους πληγέντες, όπως και καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η εταιρεία εισαγωγής αυτοκινήτων Kosmocar ανακοίνωσε την προσφορά 300 οχημάτων σε πυρόπληκτους, των οποίων τα οχήματα κάηκαν. Η Seajets δήλωσε ότι θα προσφέρει το 10% του καθαρού ναύλου κάθε επιβάτη που θα εκδίδει εισιτήριο από και προς τη Ραφήνα μέχρι και το τέλος της σεζόν. Στον «χορό» των προσφορών και οι χειρώνακτες. Εθελοντές οικοδόμοι εξέφρασαν τη πρόθεσή τους να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για την ανοικοδόμηση των κατοικιών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην Αττική. O εμπνευστής της πρωτοβουλίας, πρώην εργολάβος οικοδομών, κ. Τάσος Χατζησπυρίδης, δημιούργησε ομάδα στο Facebook όπου απευθύνει έκκληση σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μαραγκούς, χτίστες, σοβατζήδες, αλουμινάδες, σιδεράδες, μπετατζήδες κ.ά. για ουσιαστική παροχή βοήθειας σε όσους έχασαν τα σπίτια τους στην πύρινη λαίλαπα.

Υπουργείο Παιδείας και Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργοποιήθηκαν. Εν προκειμένω, για τη στέγαση των πυρόπληκτων άνοιξαν το Δημαρχείο και το Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας, που ταυτόχρονα ήταν και τα σημεία διαλογής των κιβωτίων με την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και το δημοτικό κτίριο Νέας Μάκρης. Αντιστοίχως, και στην περιοχή της Κινέτας, διατέθηκαν δημόσιοι χώροι σε πληγέντες: τα ΚΑΠΗ Κινέτας και Μεγάρων, όπως και το 1ο και 2ο Δημοτικό Αγίων Θεοδώρων, για προσωρινή στέγαση. Με απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου άνοιξαν εκτάκτως τα σχολεία 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης και 1ο Λύκειο Ραφήνας, όπου εκπαιδευτικοί θα απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά για όσες ώρες οι γονείς τους το επιθυμούν. Και ο μαραθώνιος συμπαράστασης συνεχίζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή