Το Κονκλάβιο (31/07/18)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμοκατάλογος τέλος

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Αν ήξερε ο Μίλτον Φρίντμαν με πόσο αλλοπρόσαλλο τρόπο εφαρμόζεται η αρχή του στα καθ’ ημάς, θα είχε κάψει τα γραπτά του. Εδώ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε δωρεάν κηδεία. Στη δε Δυτική Θράκη, οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι ούτε μετά τον θάνατο. Αναφέρομαι σε μια μακάβρια (και όχι ιδιαιτέρως δυτική) πραγματικότητα: στη Θράκη, ας πούμε, οι μουφτείες έχουν τιμοκατάλογο για τις κηδείες. Σύμφωνα με αυτόν, μου λένε ότι η κηδεία μιας γυναίκας κοστίζει τα μισά απ’ αυτήν ενός άνδρα. Εκανα τη μαύρη αυτή εισαγωγή για να υπογραμμίσω τον παραλογισμό, αλλά, κυρίως, τη σκοπιμότητα τροπολογίας που μαθαίνω ότι κατατίθεται σήμερα ή αύριο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ήδη συζητείται στη Βουλή και η οποία αφορά τις νόμιμες μουφτείες.

Δημόσιο…

Κι αυτό διότι η ρύθμιση προβλέπει ότι τα λειτουργικά έξοδα των μουφτειών πλέον θα καλύπτονται απ’ το κράτος. Θυμίζω ότι το επιχείρημα των μουφτειών μέχρι σήμερα προκειμένου να διαθέτουν τέτοιου τύπου τιμοκαταλόγους ήταν ότι το κράτος δεν τους έδινε χρήματα, άρα αναγκάζονταν να τα παίρνουν απ’ τους πολίτες (και όχι μόνο…). Πλέον θα ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, καθώς η τροπολογία ενισχύει τη λογική ότι οι μουφτείες είναι δημόσιες υπηρεσίες. Και σε όποιον αρέσει.

Κάν’ το όπως οι δικαστές

Δεν είναι το μόνο που προβλέπει η ρύθμιση. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πλέον ορίζεται όριο ηλικίας για την υπηρεσία των μουφτήδων: το 67ο έτος της ηλικίας τους. Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, καθώς αυτή είναι η ηλικία στην οποία και οι δικαστές αποχωρούν από τα καθήκοντά τους, άρα τονίζεται ο ρόλος των μουφτήδων ως δικαστών. Κρίσιμη υπενθύμιση ότι οι δικαστές στην Ελλάδα ούτε ισόβιοι είναι, ούτε εκλέγονται (λέγε με ψευτομουφτήδες…). Εχω την αίσθηση ότι ειδικά αυτό δεν θα περάσει αναίμακτα σε κόλπους της μειονότητας, καθώς οι δύο από τους τρεις νόμιμους μουφτήδες έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο.

Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εικάσει ότι με την επίμαχη ρύθμιση περί ηλικίας, πετάγονται εκτός παιχνιδιού οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής που –για να το θέσω κομψά– δεν έλεγαν να αδειάσουν τη θέση. Θυμίζω ότι πρόσφατα υπήρξε σχετική συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τον έναν απ’ αυτούς. Δεν ξέρω αν πρόκειται για αποπομπή μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αλλά φαντάζομαι ότι μετά την ψήφιση μπορούν να πάρουν επιτέλους τον δρόμο προς τα σπίτια τους…

Επανάληψη

Σας είχα πει προ ημερών –όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέσω Facebook την πρότασή του να αναλάβει τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για την επόμενη πενταετία το ΙΣΝ, καθώς και ότι μίλησε σχετικά με τον πρωθυπουργό που ανταποκρίθηκε θετικά– ότι είχε ήδη συνεννοηθεί με το Ιδρυμα πριν δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία. Το επιβεβαίωσε και το ΙΣΝ με την επίσημη ανακοίνωσή του. Δεν μπορώ, όμως, να μη σταθώ στη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που επαναλαμβάνει ότι η ιδέα της δωρεάς ξεκίνησε από πρόταση του Μητσοτάκη και οριστικοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως…

Αυτοψίες

Μένω στον Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις αυτοψίες σε νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται τραυματίες από τις πυρκαγιές. Χθες επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό, και, μεταξύ άλλων, τον θάλαμο εγκαυμάτων. Δεν χρειάζεται να σας πως ότι η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Οι τραυματίες επανέλαβαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ανάμεσα σε αυτούς που μαθαίνω ότι είδε ο Μητσοτάκης, ήταν και ο πυροσβέστης που έδινε τη μάχη με τις φλόγες στο Μάτι και έχασε το μόλις έξι μηνών παιδί του…

Εβγαλε τη γραβάτα

Με ένα tweet δημοσιοποίησε ο Τζέφρεϊ Πάιατ τη χθεσινή συνάντησή του με –22 παρακαλώ– μέλη της ΟΝΝΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κώστα Δέρβου, στην πρεσβευτική οικία στην Παναγή Κυριακού. Ο Πάιατ σημείωσε ότι η ταλαντούχα νέα γενιά της Ελλάδας είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν να αισιοδοξεί για τη χώρα. Εγώ υπογραμμίζω ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντησή του με μέλη κομματικής νεολαίας στην Ελλάδα, καθώς και ότι συζήτησαν θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, επενδύσεων, αλλά και τεχνογνωσίας που αφορά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν φορούσε γραβάτα. Διευκρίνισε μάλιστα με νόημα ότι αυτό δεν αποτελεί «πολιτική δήλωση» κι ότι απλώς σηματοδοτεί «την πρώτη καλοκαιρινή μέρα στην πρεσβεία». Μαθαίνω ακόμη ότι οι Οννεδίτες εκτίμησαν ιδιαιτέρως το cheesecake και τα μπισκότα φιστικοβούτυρου που τους προσέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή