Μητσοτάκης: Επρεπε να είχαν παραιτηθεί

Μητσοτάκης: Επρεπε να είχαν παραιτηθεί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο η ανικανότητα, αλλά και το θράσος και o κυνισμός που καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα σε αυτή την τραγωδία». Επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι δεν νοείται ανάληψη της πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις, προσωποποίησε τις ευθύνες υπογραμμίζοντας ότι οι κ.κ. Τόσκας, Σκουρλέτης, Δούρου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής «δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε έμπειρο εφέτη εισαγγελέα την υπόθεση, ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ ζήτησε τάχιστη διερεύνηση, περιγράφοντας ένα χρονοδιάγραμμα δύο-τριών μηνών. Εξάλλου, όπως διεμήνυσε, «εμείς θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε».

«Η παραίτηση είναι μια πράξη προσωπικής ευθύνης. Αναρωτιέμαι πώς κάποιοι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την τραγωδία, φωτογραφίζοντας τα πέντε προαναφερθέντα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης, που δεν θα ’πρεπε να βρίσκονται εκεί, γιατί «αύριο θα κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά». «Οποιος είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν μπορεί να κρύβεται την ώρα της κρίσης», ήταν η αιχμή που άφησε έναντι του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το πώς ο καθένας βιώνει τον ρόλο του σε τέτοιες περιπτώσεις «υπαγορεύεται από τη συνείδηση του καθενός», καθώς και ότι «δεν είδα συντριβή στο πρόσωπό τους γι’ αυτό που έγινε».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέστησε σαφές, ωστόσο, ότι οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τόνισε ότι «αυτές οι επιτροπές εξελίσσονται τελικά σε επιτροπές κομματικής αντιπαράθεσης». «Δεν το θέλω αυτό», σημείωσε, προϊδεάζοντας, τουλάχιστον για την ώρα, για τη συνέχιση των μετριοπαθών τόνων. Αντ’ αυτού πρότεινε, μάλιστα, μια «υπερκομματική, τεχνοκρατική επιτροπή επιστημόνων, οι οποίοι θα έκαναν μια διάγνωση του τι πήγε λάθος». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ν.Δ. να προχωρήσει σε προτάσεις υπό τον Κωνσταντίνο Συνολάκη, σημείωσε ότι «θα ήταν καλό αν αυτό το κάναμε συνολικά», θυμίζοντας ότι αντίστοιχη διακομματική επιτροπή για τις δασικές πυρκαγιές είχε συσταθεί το 1993.

Σύγκριση με το 2007

Περιγράφοντας το δικό του σχέδιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως μονοπρόσωπο όργανο, πρέπει «ειδικά την ώρα της κρίσης, να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις και να είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον πρωθυπουργό». «Ενας στρατηγός πρέπει να υπάρχει και αυτός στο δικό μας σχήμα είναι ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων, ώστε περιοχές όπως το Μάτι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν απέφυγε τη σύγκριση με τις πυρκαγιές του 2007, κάνοντας αυτοκριτική για το κόμμα του. Θύμισε μάλιστα ότι επί των ημερών του στην κορυφή της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας, υπήρξε πόρισμα για το τι έπρεπε να αλλάξει. Τόνισε ότι η κυβέρνηση τότε είχε ήδη παραιτηθεί και πήγαινε σε εκλογές, ενώ παραδέχτηκε ότι «είναι βέβαιο και τότε ότι τα πράγματα δεν έγιναν καλά». Ωστόσο, προσέθεσε, «μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Η φωτιά το 2007 ήταν 100 φορές μεγαλύτερη, αποτυπώνεται από τα στρέμματα που έχουν καεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή