Το Κονκλάβιο (01/08/18)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακό κάρμα

Επειδή κάποιοι στην Ελλάδα τώρα θυμήθηκαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας –και, κυρίως, να τον στηρίξουν, όπως, για παράδειγμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, παρότι απείχε (όπως και η ομάδα της Αριστεράς) από την εν λόγω ψηφοφορία– κρίνω σκόπιμη μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι το εγχείρημα συνάντησε εξαρχής δυσπιστία – για να μην πω αντιστάσεις από την πλευρά των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Αυτό επειδή θεωρούσαν ότι είναι ένα ακριβό εργαλείο στα χέρια χωρών όπως ας πούμε η Ελλάδα (γιατί άραγε;), που θα το αξιοποιούσαν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών εκ των υστέρων, χωρίς προηγουμένως να έχουν φροντίσει να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας… Εντέλει, ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, διότι η χώρα που χρειάστηκε και έλαβε εκτεταμένη συνδρομή από τον μηχανισμό αυτές τις μέρες ήταν η Σουηδία. Kάποιοι θα το αποκαλούσαν και κακό κάρμα…

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Ωστόσο, όλες οι προηγούμενες απόπειρες αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας απέτυχαν. Η τελευταία πρόταση του Χρήστου Στυλιανίδη για τη δημιουργία του rescEU, που κωδικοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει καλές πιθανότητες υλοποίησης πριν από το τέλος του χρόνου. Εχω την εντύπωση ότι σε αυτό βοήθησαν και οι δύσκολες, αλλά παραγωγικές συζητήσεις του επιτρόπου με τους Βόρειους, που φαίνεται τώρα να πιστεύουν ότι πράγματι απαιτείται η αναβάθμιση του μηχανισμού. Πάντως, δεν θεωρώ τυχαία σε όλο αυτό την πρωτόγνωρη κατάσταση στη Σουηδία, όπου σπεύδει αυτές τις μέρες και ο Στυλιανίδης.

Πρόληψη εκ των υστέρων

Μένω στον τομέα της πρόληψης και ετοιμότητας, καθώς ο Γιώργος Σταθάκης, για παράδειγμα, όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρατώντας στο χέρι τη σχετική απόφαση, ενέκρινε τα κονδύλια για τις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων – δηλαδή τα χρήματα για τον καθαρισμό των δρόμων και την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής, στις 30 Ιουλίου. Δηλαδή προχθές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Προσωπικές ιστορίες

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο Μοσχάτο, ο Μητσοτάκης περιέγραψε μία από τις ιστορίες που του διηγήθηκε ένα παιδάκι με εγκαύματα από το Μάτι που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία». «Κάηκα, επειδή δεν φορούσα μπλούζα», είπε στον Μητσοτάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε το παράδειγμα για να τονίσει πόσο σημαντική είναι η ετοιμότητα και η πρόληψη και μάλιστα από μικρή ηλικία. Δεν ήταν το μόνο. Ο Κυριάκος είπε ακόμα, ερωτηθείς για το χρονολόγιο της τραγωδίας και για το αν ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση για νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας, όταν έγινε και η περίφημη σύσκεψη στο Χαλάνδρι, ότι ο ίδιος γνώριζε από τις 8 το βράδυ ότι υπήρχε κόσμος στη θάλασσα. Πληροφορούμαι ότι λίγο αργότερα και, πάντως, πριν από την πρωθυπουργική σύσκεψη, είχε πληροφορίες και για πολλούς νεκρούς.

Οχι πλαστικά

Μένω στο Μοσχάτο, για να κλείσω με μια ευρωπαϊκή νότα. Θυμίζω ότι η Μαρία Σπυράκη έχει οριστεί εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου (εκπροσωπώντας την Επιτροπή Βιομηχανίας, Eρευνας και Ενέργειας) στη νομοθεσία για τον περιορισμό των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον η χρήση των πλαστικών και καλείται να συντάξει έκθεση που εντάσσεται στη στρατηγική της Κομισιόν για τη μείωση της χρήσης τους. Eχω την αίσθηση ότι οσονούπω θα απαγορευτεί το πλαστικό στην Πειραιώς. Δεν αστειεύομαι. Το λέω επειδή η εκπρόσωπος της Ν.Δ. έψεγε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους για τα πλαστικά ποτήρια του καφέ που κρατούσαν. Περιττό να προσθέσω ότι τα εξαφάνισαν.

Μήνυμα με νόημα

Την ανάθεση της υπόθεσης της τραγωδίας σε «έμπειρο εφέτη εισαγγελέα» ζήτησε χθες δημοσίως από την ηγεσία του Αρείου Πάγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζω ότι σε ανώτατο επίπεδο δικαστικής διερεύνησης είχε ανατεθεί μια άλλη μεγάλη τραγωδία, αυτή του «Σαμίνα». Πληροφορούμαι ότι η επισήμανση του Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία. Κι αυτό διότι η εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου για την τραγωδία αφορά τα αίτια και όχι τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το ευρύτερο περιβάλλον της πυρκαγιάς. Με απλά λόγια, για την ώρα δεν διερευνώνται άλλες πτυχές που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης και, άρα, τις ευθύνες για τους θανάτους. Αν η υπόθεση δεν διευρυνθεί, στη Ν.Δ. φοβούνται συγκάλυψη, εξ ου και εικάζω ότι το μήνυμα απευθυνόταν στην Ξένη Δημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή