Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα

Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα

8' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τέταρτο όροφο του «Ρομάντσου» της οδού Αναξαγόρα, στο Γεράνι της Ομόνοιας, λειτουργεί ένα καλά κρυμμένο κλωστοϋφαντουργείο, το οποίο υφαίνει, παράξενα ησύχως, ένα νέο πανωφόρι για την Αθήνα. Το Athens Partnership – Σύμπραξη για την Αθήνα, ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνέστησε ο Δήμος Αθηναίων στα τέλη του 2015, πυροδοτεί μικρές εκρήξεις καινοτομίας, τεχνολογίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τις δημοτικές υπηρεσίες, τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες της πόλης, της χώρας και του εξωτερικού. Η Σύμπραξη, μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, καθίσταται ένα διεθνές μοντέλο καλής πρακτικής για την αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων μιας χαοτικής και πολλαπλά τραυματισμένης πόλης όπως η ελληνική πρωτεύουσα.

Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα-1

Νέα ζωή για πέντε παιδικούς σταθμούς.

Πάθος και όρεξη

Ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, γενικός διευθυντής του Athens Partnership, δείχνει παθιασμένος, ενώ την ίδια όρεξη μοιράζονται ο Αλέξανδρος Κανδαράκης, διευθυντής επικοινωνίας, ο Αλέξης Φίλιας, διευθυντής οικονομικών και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, υπεύθυνος γραφείου, που υποδέχονται την «Κ». Αφορμή της συνάντησης, ο πρώτος επίσημος απολογισμός· ο απολογισμός μιας διετίας που έφερε κοντά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους ανθρώπους που επιφορτίζονται με την προσφορά δημόσιας υπηρεσίας και εκείνους που θέλουν να συμβάλουν σε αυτήν, που πυροδότησε τη συνεργασία των υφιστάμενων δημοτικών υπηρεσιών προσθέτοντας την τεχνογνωσία και τους πόρους του ιδιωτικού τομέα. Το Athens Partnership είναι, ταυτόχρονα, κίνητρο ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων του Δημοσίου, τη στιγμή, μάλιστα, που «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού που πρακτικά είναι ακυρωμένος από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος», όπως λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου. «Αυτούς τους ανθρώπους ενεργοποιούμε, με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Θα έπρεπε να είστε εκεί προκειμένου να δείτε τον τρόπο με τον οποίον μεταμορφώνονται ολόκληρες δημοτικές υπηρεσίες· το κίνητρο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά».

Σε αυτόν ακριβώς τον πολλαπλασιασμό επενδύει το Athens Partnership. Από τα τέλη του 2015, «στοχεύει στη διευκόλυνση των δημοτικών υπηρεσιών μέσω νέων μοντέλων και, κυρίως, νέας νοοτροπίας για την αποτελεσματικότητά τους, στην ενεργοποίηση των δυνάμεων του δήμου και της πόλης και στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης του πολίτη με τον δημόσιο χώρο, με τη δημόσια ζωή εν γένει», όπως μας μεταφέρει ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, αναφερόμενος στα προγράμματα που λειτουργούν υπό τον συντονισμό του Athens Partnership: «Ανοιχτά Σχολεία» (που προ μηνών τιμήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μοντέλο καλής πρακτικής προσωπικής και ομαδικής ανάπτυξης όλων των ηλικιών), «Ετσι μαθαίνω καλύτερα» (καινοτομία στην εκπαίδευση), Κέντρο Συντονισμού για θέματα μεταναστών και προσφύγων (ένα μεγάλο δίκτυο 11 πόλεων), συνΑθηνά (η πολυβραβευμένη πλατφόρμα για τη συνάντηση ομάδων πολιτών), Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (πρότυπη κλινική, με ολιστική προσέγγιση του πολίτη), «Εξυπηρετώ» (δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών), «Κοινωνική ένταξη» (βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες), «Νοιάζομαι» (ενιαία βάση δεδομένων για καλύτερη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών), Εμπορικό Τρίγωνο (η γειτονιά-πρότυπο του κέντρου), Athens Culture Net (που έχει φέρει κοντά όλα τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς της Αθήνας), Athens Tourism Partnership (σε συνεργασία με την Aegean και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), Ψηφιακή Αθήνα (με Ψηφιακό Συμβούλιο, για τη μετατροπή της Αθήνας σε έξυπνη πόλη, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας και επικοινωνίας). Αυτό που, πάντως, προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αλληλοτροφοδότηση των προγραμμάτων, το πώς το ένα μπλέκεται με το άλλο.

Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα-2

Στο καινοτόμο Maker Space του Σεραφείου.

«Εχουμε δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο, που ο ιδιώτης μπορεί να προσφέρει στοχευμένο φιλανθρωπικό έργο. Το Athens Partnership παρέχει τη δυνατότητα στους δωρητές να επενδύσουν τα χρήματά τους στις προτεραιότητες του δήμου προς όφελος της πόλης και των πολιτών και όχι στα… τυφλά», λέει ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου. Από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, η Σύμπραξη για την Αθήνα έχει λάβει υποστήριξη 8.299.206 ευρώ, έχει δαπανήσει 6.765.534 ευρώ σε κόστη λειτουργίας προγραμμάτων και εξεύρεσης πόρων και διοικητικά και λειτουργικά έξοδα, ενώ μένει ένα υπόλοιπο 1.533.672 ευρώ. Για το μέλλον, σχεδιάζονται το πρόγραμμα Clean Streets (γενικός καθαρισμός κεντρικών οδών της πόλης), η σύνδεση όλων των σχολικών κτιρίων της Αθήνας με οπτική ίνα, η επέκταση του «Εξυπηρετώ» σε περισσότερους δήμους της Αττικής αλλά και του «Ετσι μαθαίνω καλύτερα» σε περισσότερα σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

«Να έρθουν περισσότεροι»

«Αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι –και με το οποίο παθιαζόμαστε– είναι το νέο μοντέλο project management, με αναφορές, υποχρεώσεις και ευθύνες, που θα αφήσουμε παρακαταθήκη, με το πέρας του μεγάλου αυτού προγράμματος, στις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Φιλοδοξούμε να συμμετέχουν σε αυτήν τη συζήτηση, σε αυτή την προσπάθεια, όσο περισσότεροι γίνεται, υπηρεσίες, πολίτες και φορείς», αφηγείται στην «Κ» ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ο οποίος μοιάζει να περιγράφει ένα πρότυπο θεμιτής παράκαμψης της… επιβεβλημένης γραφειοκρατίας του βραδυκίνητου και κουρασμένου Δημοσίου.

Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα-3

Τα «Ανοιχτά Σχολεία» σε πλήρη εφαρμογή.

Κάτι που, άλλωστε, επισημαίνεται από τους Bloomberg Associates, διά της συμβούλου τους Megan Sheekey, που συνεργάστηκε με τον Δήμο Αθηναίων σε ζητήματα στρατηγικής και μίλησε στην «Κ»: «Αυτό το νέο όχημα επιτρέπει στην πόλη να δοκιμάζει και να αξιολογεί νέα μοντέλα και προγράμματα παροχής υπηρεσιών, αξιοποιώντας τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς πόρους. Τα εν λόγω έργα ενισχύουν τις δημοτικές δομές και διαδικασίες, ενσωματώνουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και δημιουργούν το πλαίσιο για μελλοντικές επενδύσεις στην Αθήνα».

Η πόλη ανοίγεται σε όλες τις ηλικίες, σε Αθηναίους και πρόσφυγες

Μία Τετάρτη στα μέσα του Ιουλίου, ο φακός της «Κ» και του Νίκου Κοκκαλιά συλλαμβάνει τα παιδία να… παίζει στην κοινή πλέον αυλή πέντε παιδικών σταθμών στους Αμπελοκήπους: Σεβαστουπόλεως, Χριστοδουλάκειο, Μικρό Χριστοδουλάκειο, Κηφισίας Α΄ και Κηφισίας Β΄. Η χαρούμενη ένταση που εκπέμπεται από τις φωνές των παιδιών μαρτυρεί το πόσο αναγκαία ήταν η μετατροπή των πέντε περίκλειστων και πολυκαιρισμένων παιδικών σταθμών σε ένα ενιαίο συγκρότημα, αισθητικώς αναβαθμισμένο (με το κίτρινο, το χρώμα του κινήτρου, να κυριαρχεί) και εκπαιδευτικώς και ψυχαγωγικώς αποτελεσματικό. «Η συνεργασία με το Athens Partnership μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε το καινοτόμο πρόγραμμα “Ετσι μαθαίνω καλύτερα”, που στηρίζεται στον συνδυασμό αρχιτεκτονικής και παιδαγωγικής προσέγγισης, ως πρακτική εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα. Η ουσιαστική αναβάθμιση 24 σχολείων του Δήμου Αθηναίων ήταν μια μεγάλη πρόκληση· όμως, με σύμμαχο τη σχολική κοινότητα και τον δήμο, καταφέραμε να αλλάξουμε τη σχέση παιδιών και εκπαιδευτικών με το σχολείο τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα με παγκόσμια μοναδικότητα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις δυνατότητες της Ελλάδας», μας λέει η Μαριάνθη Λιάπη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, project manager του «Ετσι μαθαίνω καλύτερα», που «τρέχει» με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Λίγο αργότερα, γινόμαστε μάρτυρες της ενσάρκωσης του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία». Στο 135ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στου Γκύζη, ένα από τα 25 «Ανοιχτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων, λαμβάνει χώρα το summer camp «Μια χρονιά σε μια βαλίτσα» με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Παραμύθι από μακριά». Μικρά, παιδικά χέρια, που ετοιμάζονται να κρατήσουν κομμάτια του μέλλοντος, ετοιμάζουν σκηνικά, φωνές αγκαλιάζουν τις ατάκες, ένας μεγάλος σχολικός χώρος πραγματώνει τον εαυτό του: γίνεται και ο ίδιος τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μορφώνει και ψυχαγωγεί. Σύμφωνα με τα ώς τώρα στοιχεία, στα summer camps του Δήμου Αθηναίων συμμετείχαν φέτος 2.400 παιδιά, ενώ από το 2016 έχουν συμμετάσχει συνολικά 26.955 άτομα όλων των ηλικιών, σε 414 δράσεις με τη συνεργασία 146 φορέων της πόλης. Ενδεικτικά, στα «Ανοιχτά Σχολεία», που λειτουργούν με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, παραδίδονται μαθήματα ξένης γλώσσας (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί και τουρκικά), προσφέρεται εκπαίδευση στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στη μηχανική και στα μαθηματικά (STEM), αλλά στο πώς να χτιστεί μια βιώσιμη κοινωνική επιχείρηση, ενώ πολλοί συμμετέχοντες προετοιμάζονται για συνέντευξη εργασίας.

Ενα νέο… πανωφόρι υφαίνεται για την Αθήνα-4

Ενας μπόμπιρας σκαρφαλώνει στα νέα παιχνίδια που του προσφέρονται στους πέντε παιδικούς σταθμούς των Αμπελοκήπων.

Τεχνολογικά όνειρα

Στο Maker Space του Σεραφείου Συγκροτήματος, του μεγάλου κόμβου καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, ο ενθουσιασμός είναι αυτός που κυριαρχεί όταν φθάνουμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο χώρος πειραμάτων και τεχνολογίας της Αθήνας φιλοξενεί, πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την υλοποίηση των πρωτοποριακών ιδεών πολιτών και ομάδων που επενδύουν στη μετατροπή της πόλης σε έξυπνη. Είναι ένας χώρος όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να δει άμεσα το τεχνολογικό του όνειρο να πραγματοποιείται. Τα λέιζερ μηχανήματα και οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, τα γρήγορα δίκτυα, ο προγραμματισμός και η εν γένει τεχνολογία αιχμής δίνουν κίνητρα και εργαλεία προσωπικής και συλλογικής επίτευξης επαγγελματικών στόχων, με προϋπόθεση τη… σοβαρή επιχειρηματική στοχοθεσία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να είναι προσηλωμένη στην επιστροφή του κέρδους στο σύνολο. Οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης συνδέονται με την ελεύθερη αγορά μέσω μιας δημοτικής πλατφόρμας, οι μαθητές εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν νέους τρόπους μετάδοσης γνώσης, οι νέοι επιχειρηματίες επινοούν, προτείνουν, δοκιμάζουν, πραγματοποιούν.

Αυτό που, πάντως, θυμάμαι να επαναφέρει στην κουβέντα μας ο γενικός διευθυντής του Athens Partnership Αλέξανδρος Καμπούρογλου είναι το Κέντρο Συντονισμού για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Είναι ένα δίκτυο πόλεων για τη διαχείριση του προσφυγικού, τους δήμους-μέλη του οποίου ο Δήμος Αθηναίων εκπαιδεύει. Οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι οι Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδελφείας, Πειραιώς, Τρικκαίων και Τρίπολης. Το Κέντρο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017, με ιδρυτικό δωρητή το ΙΣΝ, και σήμερα μετράει 88 φορείς-μέλη. «Η Αθήνα έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό», λέει ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου. «Εχουμε εκπονήσει και καταθέσει 65 πιλοτικές προτάσεις και έχουμε οικοδομήσει έναν μηχανισμό ετοιμότητας διά παν ενδεχόμενον», καταλήγει.

Οι υποστηρικτές του Athens Partnership είναι: Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μέγας δωρητής), Accenture, Bloomberg Associates, Bloomberg Philanthropies, Cosmote, Drake & Maria Behrakis, Edenred, The Hellenic Initiative, House Market SA (IKEA), The Libra Group, Ιδρυμα Λάτση, Microsoft, Nokia, Ιδρυμα Ωνάση, Open Society Foundations, Τράπεζα Πειραιώς, Solidarity Now, Taxibeat, Vodafone και Yale Concert Band.

Σύγχρονες λύσεις και ευκαιρίες για όλους

Του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη

Η Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι μια καινοτομία που φέραμε το 2015 στον Δήμο Αθηναίων για να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και να ολοκληρώσουμε γρήγορα καινοτόμα προγράμματα για τους πολίτες της Αθήνας. Δώσαμε σύγχρονες λύσεις και ευκαιρίες για όλους, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, η αναζωογόνηση της πόλης και η κοινωνική αλληλεγγύη και έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι εφαρμόσαμε στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας ένα διαφορετικό, ευέλικτο και συγχρόνως διάφανο μοντέλο διακυβέρνησης. Μια νέα αντίληψη, για την οποία μας εμπιστεύτηκαν, άλλωστε, αξιόπιστες επιχειρήσεις, πρωτοπόρα πανεπιστήμια, σημαντικά κοινωφελή ιδρύματα της χώρας και, βέβαια, οι ίδιοι οι πολίτες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά για την πόλη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή