ΕΜΣΤ, προορισμός ακόμη και ως… κλειστό μουσείο

ΕΜΣΤ, προορισμός ακόμη και ως… κλειστό μουσείο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει λίγος καιρός από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία 2018 στο «Leading Cultural Destinations», μια διαδικτυακή πλατφόρμα με μεγάλη επιρροή στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία που απονέμουν ειδικοί στον εντοπισμό των σημαντικότερων μουσείων και εκθέσεων σύγχρονης τέχνης ανά τον κόσμο, αναφέρονται συχνά στον Τύπο ως «Οσκαρ των μουσείων».

Ανάμεσα σε αυτές τις υποψηφιότητες έχει βρεθεί η Ελλάδα με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην κατηγορία «Νέοι Πολιτιστικοί Προορισμοί της Χρονιάς» (New Cultural Destnations of the Year) στην Ευρώπη. Μέχρι την τελική κρίση της 9μελούς επιτροπής υπολείπονται περίπου 50 ημέρες. Οποια κι αν είναι η τύχη της ελληνικής συμμετοχής, η παρουσία του ΕΜΣΤ στον διαγωνισμό σηματοδοτεί ένα γεγονός: το εθνικό μας μουσείο του οποίου η συλλογή, πλήρης, δεν έχει ακόμη εκτεθεί στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε ήδη στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά δεν χαρακτηρίζει ποτέ «κλειστό» το μουσείο που διευθύνει. Περίπου 15 μέρες μετά την έγκριση της πολυπόθητης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου και λίγες μέρες πριν από την τελική υπογραφή της σύμβασης που θα σημάνει την έναρξη των εργασιών για την πλήρη λειτουργία του, το θέμα μοιάζει να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες προβλέπεται από τη σύμβαση διάστημα ενός έτους μέχρι τα επίσημα θυρανοίξια, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που το μουσείο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα, με χώρους και προγραμματισμό περιοδικών εκθέσεων, με αμφιθέατρο, αίθουσα συνεδρίων, βιβλιοθήκη, αρχείο, καφέ, πωλητήριο. Και βεβαίως με την πλήρη συλλογή του σε έκθεση, αυτή τη συλλογή της οποίας μέρος είδαμε στο Κάσελ, σε μια παρουσία που προκάλεσε συζητήσεις και κέρδισε πλήθος επισκεπτών.

«Μέχρι τώρα ήμασταν σε μερική λειτουργία, και αυτή ήταν η επιλογή μας ώστε το μουσείο να μη μείνει ανενεργό ούτε μία ημέρα», λέει η Κατερίνα Κοσκινά. Βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής του, σύμφωνα με τη διευθύντριά του, είναι η εξωστρέφεια, δηλαδή οι διεθνείς συνέργειες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς και οι δράσεις του μέσα και έξω από τη χώρα. Δεν παραλείπει, επίσης, να αναφερθεί στον μεθοδικό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο το ΕΜΣΤ έχει γίνει ισότιμος συνομιλητή με μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο. Στον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, έργα της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ θα εκτεθούν στη Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στη Ρώμη και τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας θεματική έκθεση με έργα της συλλογής. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή