Το Κονκλάβιο (05/08/18)

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους «δουλεύει»

Δεν έχω καταλήξει ποιoς «δουλεύει»  ποιoν. Oπως πάντα, θα φανεί στην πράξη. Το βέβαιο είναι, όπως κατάλαβαν οι μυημένοι στα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, ότι ο Πάνος Σκουρλέτης σίγουρα «δούλευε» την Eκκλησία στη συνάντηση της επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, που πληροφορούμαι ότι έλαβε χώρα λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία στο Μάτι. Παρόντες από την κυβέρνηση ήταν ακόμη οι Oλγα Γεροβασίλη, Κώστας Γαβρόγλου, Γιάννης Αμανατίδης και Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Θα γίνει σφαγή

Επιστρέφω στον Σκουρλέτη, ο οποίος στο αίτημα της Εκκλησίας να αναλάβει η ίδια (αντί των δήμων) τη διαχείριση των ναών στα νεκροταφεία, απαντά από το 2016 ότι η Εκκλησία θα πρέπει προηγουμένως να συνεννοηθεί με την ΚΕΔΕ. Για την ακρίβεια, αρχικά τους είχε ζητήσει σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ώστε οι δήμοι να εμφανίζονται σύμφωνοι. Στη συνέχεια, τους ζήτησε απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Κάπως έτσι πέρασαν δύο χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Κανένας δεν περιμένει ότι το θέμα θα λυθεί πριν από τις εκλογές, όπερ σημαίνει ότι οδεύουμε ολοταχώς στην υπερθέρμανση ακόμη ενός μετώπου με την Εκκλησία. Στον αντίποδα, τις εντυπώσεις μαθαίνω ότι έκλεψε η Oλγα Γεροβασίλη. Σε αντίθεση με τον Σκουρλέτη, η Γεροβασίλη είχε διάλογο μόλις ενός λεπτού με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Το ζήτημα ήταν οι θέσεις των κληρικών – δηλαδή πόσοι θα προσληφθούν. Η Εκκλησία την ευχαρίστησε για όσα έχει πράξει και εκείνη είπε ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, που φαντάζομαι ότι είναι ο ευλογημένος δρόμος του Θεού…

Τι εννοεί η Κρέτσου

Την ετοιμότητά της να αλλάξει τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών με αφορμή τις πυρκαγιές, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Κ. Κρέτσου. Οπως μου επεσήμανε κοινοτική πηγή, δεν διευκρινίζεται ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θυμίζω ότι συνήθως αυτή αφορά τις δημόσιες υποδομές (Ταμείο Αλληλεγγύης) και οικονομικές δραστηριότητες (Ταμείο Συνοχής). Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στις πυρόπληκτες περιοχές θα αφαιρεθούν από άλλα έργα στην Ελλάδα. Τι θα γίνει, όμως, με τα σπίτια ιδιωτών; Αν δεν καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, μόνο οι ιδιωτικές ασφάλειες και το κράτος μπορούν να καλύψουν το κόστος. Το πρώτο δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Για το δεύτερο, ας μη μιλήσω…

Ολα εδώ πληρώνονται

Ως ρεβάνς της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Αγίου Ορους ερμηνεύει βαθύ εκκλησιαστικό λαρύγγι μου την επιλογή του Κωστή Δήμτσα για την πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους. Οχι μόνο επειδή ο Δήμτσας –ο οποίος λόγω «Αποστολής» βρίσκεται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο– προφανώς θα εκληφθεί ως ένα ισχυρό επεισόδιο στο μπρα ντε φερ της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κυρίως, επειδή ο Τσίπρας φαίνεται τώρα να παίρνει την εκδίκησή του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν στο Ορος την προγραμματισμένη επίσκεψή του, που θυμίζω ότι ακυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ολα εδώ πληρώνονται.

Πολλώ δε μάλλον όταν έρχονται εκλογές.

Υποπτη σιωπή

Οι μεγάλοι ποταμοί ρέουν ήσυχα. Δεν ξέρω αν στην περίπτωση των παπανδρεϊκών μιλάμε ακριβώς για μεγάλα ποτάμια, αλλά το παρακάμπτω για να τονίσω την παρατήρηση εκπροσώπων του βαθέος ΠΑΣΟΚ για την ύποπτη σιωπή του Γιώργου Παπανδρέου και των παπανδρεϊκών. Θυμίζω ότι επί της ουσίας δεν αντέδρασαν στη στάση που πήρε η Φώφη Γεννηματά έναντι του Σκοπιανού, ενώ δεν είπαν τίποτα για το βελούδινο διαζύγιο με το Ποτάμι. Κοινώς, η όλη στάση τους παραπέμπει στην ανάγκη ενότητας, παρότι πολλοί στο ΚΙΝΑΛ –αλλά κυρίως οι ΓΑΠικοί μουτζαχεντίν– πιστεύουν ότι οι παπανδρεϊκοί επέστρεψαν για να πάρουν πίσω το ΠΑΣΟΚ…

Θυσίες

Κάπου εδώ, όμως, τίθεται ένα βασικό ερώτημα. Δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ δεν καλπάζει δημοσκοπικά και εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι πλαγιοκοπήσεις για συνεργασίες και προσέγγιση από τον Αλ. Τσίπρα σε περιφέρειες και νομούς, τι μέλλει γενέσθαι; Είναι αυτό που εκτιμούν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι θα «σκληρύνει» το μέτωπο των παπανδρεϊκών με το υπόλοιπο ΚΙΝΑΛ, καθώς –διατί να το κρύψωμεν άλλωστε– πρέπει κι αυτοί να εκλεγούν. Πασοκική πηγή μου θεωρεί ότι σε αυτό οφείλεται η δυστοκία της Φώφης Γεννηματά να κάνει τις επιλογές της, καθώς θα κληθεί κι αυτή να θυσιάσει κάποιους στον βωμό των παπανδρεϊκών. Ο δε ΓΑΠ προφανώς δεν μιλάει, επειδή ξέρει ότι στο τέλος θα πάρει αυτό που θέλει.

Κόντρα ρόλος

Είθισται όσοι έχουν καθιερωθεί σε ένα είδος να τολμούν να παίξουν και κόντρα ρόλους. Το θυμήθηκα με αφορμή την έκπληξη των ανθρώπων της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) στο Ζάππειο, όταν είδαν ότι, στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, ο Βορίδης είπε ότι ο καθένας χωρίς διακρίσεις πρέπει να είναι ελεύθερος να εκπληρώσει το πεπρωμένο του, ενώ καταδίκασε τα εγκλήματα των ναζί λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Παρών και ο γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων της Ν.Δ. Γιώργος Σταμάτης, που μαθαίνω ότι έχει ήδη βαφτίσει καμιά 20αριά Ρομά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή