Αρίθα Φράνκλιν: Η «Βασίλισσα» δεν είναι πια εδώ

Αρίθα Φράνκλιν: Η «Βασίλισσα» δεν είναι πια εδώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ντυμένη με ένα ροζ κοντομάνικο φόρεμα, ροζ ποδιά, μπορντό αμάνικη ζακέτα και φοράει –τι άλλο;– ροζ παντόφλες για να σερβίρει ένα φρυγανιστό ψωμί στον Τζέικ και κοτόπουλο στον Eλγουντ, στο ντάινερ «Soul Food Cafe». Ολα αυτά λίγο προτού η Αρίθα Φράνκλιν τραγουδήσει το «Think» σε μια καταπληκτική σκηνή των «Blues Brothers».

Η εικόνα επιστρέφει στο μυαλό μου από χθες το απόγευμα που ανακοινώθηκε ο θάνατός της από καρκίνο στο πάγκρεας. Από το «Respect» και τα τραγούδια για το γυναικείο κίνημα του ’60, τις συνεργασίες με τον Τζορτζ Μάικλ και την Ανι Λένοξ στην ντίσκο εποχή του ’80 μέχρι το πέρασμά της από την κλασική μουσική και το τραγούδι της στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, η «Βασίλισσα της σόουλ» ήξερε πότε να βάζει και πότε να βγάζει το στέμμα της.

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί το 1942. Ο πατέρας της της είπε ότι θα τραγουδήσει για βασιλιάδες και βασίλισσες. «Και για προέδρους», είχε προσθέσει εκείνη σε μια συνέντευξή της στους New York Times το 2007. Πράγματι, στη διάρκεια της καριέρας της η Φράνκλιν τραγούδησε για τον Τζίμι Κάρτερ και τον Μπιλ Κλίντον, για τη βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο που απονέμουν οι ΗΠΑ σε πολίτες, το 2005. Κέρδισε 18 βραβεία Γκράμι, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1987. Η ευκολία με την οποία ελισσόταν ανάμεσα στο γκόσπελ, την ποπ, τα μπλουζ, το ροκ και την όπερα την έκαναν να μοιάζει κυρίαρχη σε όλα τα είδη μουσικής, ενώ από πολύ νωρίς της προσέδωσαν τον τίτλο «Βασίλισσα της σόουλ», χωρίς ποτέ κανείς να τολμήσει να ορίσει τη διάδοχό της.

Η Αρίθα Φράνκλιν μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ, ενώ ο φόβος της για τα αεροπλάνα την περιόριζε να μετακινείται οδικώς και μόνο στην Αμερική. Εχασε τη μητέρα της προτού κλείσει τα 10 της χρόνια. Ο πατέρας της, ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν, ήταν γνωστός για την απίστευτη φωνή του αλλά και ως γόης της εποχής με αδυναμία στις γυναίκες.

Η Αρίθα γρήγορα μπήκε στη χορωδία της εκκλησίας αλλά οι δυνατότητές της την οδήγησαν πρώτα στην Columbia και μετά στην Atlantic, με την οποία έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Μητέρα τεσσάρων γιων, έκανε τον πρώτο και τον δεύτερο γιο της σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, η Φράνκλιν παντρεύτηκε δύο φορές. Για πολλά χρόνια πάλευε να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού και ήταν μανιώδης καπνίστρια. Από το 2010 και έπειτα, αντιμετώπιζε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που την οδήγησαν να ακυρώσει συναυλίες της και να απέχει από δημόσιες εμφανίσεις. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ έχοντας γύρω της την οικογένειά της, φίλους και θαυμαστές της. Η «Βασίλισσα» έφυγε στα 76 της χρόνια με το στέμμα στο κεφάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή