Υπουργείο και συντηρητές διαφωνούν για την επίθεση

Υπουργείο και συντηρητές διαφωνούν για την επίθεση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 100 σημαντικά έργα της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου είναι εκείνα που βανδάλισαν οι δύο άγνωστες το απόγευμα της 28ης Ιουλίου. Δίχως να τις προσέξει κανείς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η καταμέτρηση των «τραυματισμένων» αντικειμένων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς «καθημερινά ανακαλύπτονται και νέα σημεία που φαίνεται να έχουν “ραντίσει” με λάδι», όπως μας είπαν από το ΒΧΜ.

Οσο για την αποκατάσταση, σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος. Οι συντηρητές προχώρησαν άμεσα σε καθαρισμούς των αντικειμένων και έτσι εκθέματα όπως οι επιγραφές σε μάρμαρο αποκαταστάθηκαν από το λάδι. Εντούτοις, μας τόνιζαν χθες, «είναι μάλλον νωρίς να κάνει κανείς εκτιμήσεις για το μέγεθος και τον βαθμό της βλάβης εφόσον αντικείμενα από οργανικό υλικό, όπως, λ.χ., ο κοπτικός σταυρός που είναι και από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείο, δεν έχει ακόμα καθαριστεί ούτε έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή του για να φανούν τα αποτελέσματα. Το λάδι αφαιρείται δύσκολα από το ξύλο. Ετσι, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα ότι η βλάβη στο σταυρό δεν είναι ανήκεστος». Υπάρχουν επίσης η τοιχογραφία της αγίας Παρασκευής, τα ψηφιδωτά, ακόμη και εικόνα.

Υπουργείο και συντηρητές διαφωνούν για την επίθεση-1

Οι συντηρητές μιλούν για ενδεχόμενες ανήκεστους ζημιές, ενώ το ΥΠΠΟΑ υποβαθμίζει το γεγονός.

Ειδικοί από την Αστυνομία, πάντως, μέχρι χθες εξέταζαν τα βίντεο του μουσείου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε δύο μέρες μετά την αποκάλυψη του συμβάντος από την «Κ», το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να υποβαθμίσει το απίστευτο αυτό γεγονός, υποστηρίζοντας ότι «η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους», καθώς επίσης ότι η Διεύθυνση του Μουσείου και το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες και πως έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες. 

Στην ανακοίνωση δεν εξηγείται γιατί έπρεπε να περιμένουν το δημοσίευμά μας για να δημοσιοποιήσουν ένα τόσο σοβαρό γεγονός που δημιουργεί σκέψεις για την ασφάλεια των μουσείων μας. Πόσο μάλλον, όταν μόλις τον Ιούνιο σημειώθηκε ακόμη ένα κρούσμα βανδαλισμού σε αρχαιολογικό χώρο, όπου άγνωστοι κατέστρεψαν αντίγραφα αγαλμάτων στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στη Νέα Μάκρη. Αλλά τότε το υπουργείο εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε από πέρυσι την άνοιξη να κινητοποιηθεί για την ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, όταν αποκαλύφθηκε η περίεργη υπόθεση βανδαλισμού στη Βεργίνα. Τότε, Νιγηριανή, που δεν έγινε αντιληπτή από τους φύλακες, ψέκασε με άγνωστη λιπαρή ουσία τις βάσεις 11 επιτύμβιων στηλών στο Μουσείο της Βεργίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή