Διπλωματία χωρίς πανηγυρισμούς

Διπλωματία χωρίς πανηγυρισμούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνηθισμένη υπερβολή και αμετροέπεια συνόδευσε την πραγματικά σημαντική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές. Εκτός από την πατροπαράδοτη ελληνική ροπή στη συναισθηματική αντιμετώπιση των γεγονότων, σε αυτό συνέβαλε και η απεγνωσμένη ανάγκη της κυβέρνησης να πιαστεί από κάπου για να αλλάξει το κλίμα μετά την τραγωδία των πυρκαγιών. Ετσι η επιστροφή των Μητρετώδη και Κούκλατζη αντιμετωπίστηκε ως μια διπλωματική επιτυχία, που θα λειτουργήσει λυτρωτικά και καθαρτικά για όσες παραλείψεις και λάθη έχει κάνει. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πεπατημένη, επιλέγει συνειδητά να απευθυνθεί στο θυμικό των πολιτών, με ορισμένα στελέχη της να μη διστάζουν να επικαλούνται ακόμη και μεταφυσικές εξηγήσεις.

Ωστόσο, επειδή η πραγματικότητα είναι αγύριστο κεφάλι και ό,τι και να κάνεις θα τη βρεις κάποια στιγμή μπροστά σου, καλό είναι οι όποιοι πανηγυρισμοί να τελειώσουν πολύ σύντομα και να αξιολογηθεί σωστά η απόφαση του απρόβλεπτου Ερντογάν. Είναι προφανές ότι η κίνηση του Τούρκου ηγέτη, όσο ρόλο και αν έπαιξε η πίεση του αμερικανικού παράγοντα, στρέφεται κυρίως προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ήρθαν να επιβεβαιώσουν και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε με Μακρόν και Μέρκελ.

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών είχε πλέον περιορισμένη χρησιμότητα για την Αγκυρα. Αντιθέτως, η απελευθέρωσή τους δεν έχει κανένα προσωπικό κόστος για τον Ερντογάν, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να προσδοκά μόνο σε οφέλη. Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά το 1974, η τουρκική οικονομία περιδινείται και ο ίδιος είναι λογικό να αναζητεί ερείσματα στην Ευρώπη. Το προσεχές διάστημα θα δείξει αν η κίνηση καλής θέλησης θα ευοδωθεί, αλλά και κατά πόσον εντάσσεται ή όχι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για εξομάλυνση της κατάστασης και με την Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ουδείς μπορεί να πιστεύει ότι η αποφυλάκιση θα λειτουργήσει εκτονωτικά. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι το θερμόμετρο, και με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, θα συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ερώτημα παραμένει επίσης εάν υπήρξαν ανταλλάγματα –και ποια–, όπως είναι η πάγια τακτική στη διεθνή διπλωματία. Απάντηση σε αυτό θα υπάρξει το επόμενο διάστημα από τις κινήσεις που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν. Εως τότε, όμως, υφίστανται και άλλα, πιο «πεζά» και πρακτικά θέματα. Οπως το αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στον Εβρο ή όπου αλλού, με αποτέλεσμα για άλλη μία φορά να τρέχουμε και να μη φτάνουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή