Ηρθαν μέρα μεσημέρι

Αυτή τη φορά δεν έφταιγε κανένας απρόβλεπτος παράγοντας. Ο καύσωνας, οι άνεμοι, οι παρενέργειες της κλιματικής κρίσης, όπως συνέβη με τις πυρκαγιές, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο τραγικό κενό ασφαλείας που διαπιστώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά δεν έφταιγε κανένας απρόβλεπτος παράγοντας. Ο καύσωνας, οι άνεμοι, οι παρενέργειες της κλιματικής κρίσης, όπως συνέβη με τις πυρκαγιές, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο τραγικό κενό ασφαλείας που διαπιστώθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία ενός 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Αντιθέτως, ήταν εκ των προτέρων γνωστές όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έδειχναν ότι οδηγούμαστε σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας κατάφεραν όμως και πάλι να περάσουν κάτω από τον πήχυ στην πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων.

Το ίδιο το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερης επικινδυνότητας, λόγω του βίου και της πολιτείας των Κροατών χουλιγκάνων και των σχέσεών τους με Ελληνες «συναδέλφους» τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η UEFA αποφάσισε να μην επιτρέψει την έλευση οπαδών της κροατικής ομάδας στην Αθήνα.

Εξαρχής επομένως έπρεπε τα αντανακλαστικά όλων να είναι ενεργοποιημένα. Κάτι όμως που δεν έγινε ούτε όταν άρχισαν να φτάνουν στην Αθήνα οι προειδοποιήσεις –από το Μαυροβούνιο, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε αθλητικούς χώρους και ποιος ξέρει από πού αλλού– ότι επίκειται ή είναι σε εξέλιξη κάθοδος τουλάχιστον 100 οργανωμένων Κροατών οπαδών στην Αθήνα. Προφανώς κάπου «παράπεσαν» λόγω της αυγουστιάτικης αβελτηρίας και νωθρότητας, που χαρακτηρίζει μόνιμα, καθώς φαίνεται, τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Οι χούλιγκαν, αν και ανεπιθύμητοι, ταξίδεψαν ανενόχλητοι επί 15 ώρες με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας τη διαδρομή Ζάγκρεμπ – Αθήνα και μάλιστα όχι νύχτα, αλλά μέρα μεσημέρι. Διέσχισαν τρεις χώρες, μπήκαν στην Ελλάδα και έφτασαν στην Αθήνα, χωρίς να υποβληθούν σε κανενός είδους έλεγχο ή να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα – η αλήθεια είναι ούτε από τις κροατικές αρχές που επέτρεψαν την έξοδο από τη χώρα. Δεν σήμανε κανένας συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και όταν το απόγευμα της Δευτέρας αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με το κονβόι των οχημάτων τους.

Ο εφησυχασμός των υπευθύνων δεν διαταράχθηκε ούτε αργότερα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους βίντεο που τους έδειχναν να ξεκινούν από τον σταθμό «Ειρήνη» στο Μαρούσι, οπλισμένοι με λοστάρια και ρόπαλα. Οση ώρα χρειάστηκαν να φτάσουν με τον ηλεκτρικό και πεζή έως τη Νέα Φιλαδέλφεια, κανείς δεν διανοήθηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει αν όχι για να μη φτάσουν στον προορισμό τους, τουλάχιστον για να σταλούν αστυνομικές δυνάμεις στο γήπεδο της ΑΕΚ ή να ειδοποιηθούν όσοι βρίσκονταν στην περιοχή ότι επίκειται έφοδος χουλιγκάνων δολοφόνων.

Οσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα ανέδειξαν τη γύμνια των υπηρεσιών, που είναι υπεύθυνες για την τήρηση της δημόσιας ασφαλείας. Πλέον όσες καρατομήσεις και απομακρύνσεις και αν γίνουν, όσες ρητορικές καταδίκες και εξαγγελίες για την εξάλειψη της οπαδικής βίας ή την αυστηροποίηση των ποινών για τους χουλιγκάνους, δεν φτάνουν. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και ριζική ανασυγκρότηση του συστήματος ασφαλείας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή