ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι φαρμακοβιομηχανίες αντιδρούν για τα υψηλά «τέλη» στα νέα σκευάσματα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει και επισήμως ο κλάδος της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με το ύψος του τέλους που καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες στη νεοσύστατη Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). Σε επιστολή που απέστειλε ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι εταιρείες επικρίνουν τις υψηλές χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν στην επιτροπή για την αξιολόγηση του βαθμού καινοτομίας και τη διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσης των νέων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα προβλέπεται πως οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων θα πρέπει να καταβάλλουν στην επιτροπή αξιολόγησης α) για φάρμακα on-patent 5.000 ευρώ ανά συσκευασία, β) για γενόσημα 3.000 ευρώ ανά συσκευασία, γ) για επαναξιολόγηση φαρμάκων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων 2.000 ευρώ ανά συσκευασία, δ) για επαναξιολόγηση ύστερα από απορριπτική απόφαση 1.000 ευρώ ανά συσκευασία.

Εκτός όμως από τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στις εταιρείες οι παραπάνω χρεώσεις, ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του διαμαρτύρεται και για την υποχρέωση των φαρμακοβιομηχανιών να καταβάλλουν το τέλος ανά συσκευασία (δηλαδή καταβολή τέλους για κάθε μορφή που μπορεί να λάβει ένα φάρμακο), εκτιμώντας ότι αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται με βάση τη δραστική ουσία ή τη θεραπευτική ένδειξη του φαρμάκου.

Παράγοντας της αγοράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία της επιτροπής αξιολόγησης αποτελεί σωστή κίνηση, καθότι σε αρκετά φάρμακα έχει δοθεί υψηλή τιμή αποζημίωσης. Ωστόσο, η διαδικασία καταβολής του παραβόλου, καθώς και το κόστος του, επιβαρύνει τις εταιρείες». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι «η δημιουργία του ΗΤΑ θα πρέπει να συνοδεύεται παράλληλα και με μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, αποβλέποντας στον έλεγχο του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης». Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ, με ιδιαίτερα καταγγελτικό τόνο στρέφεται κατά της πολιτείας η οποία «απομυζεί πόρους από τη φαρμακοβιομηχανία», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα τα μέλη προτείνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξοικονόμηση πόρων, ζητώντας να αναθεωρηθεί η καταβολή του τέλους αξιολόγησης ανά συσκευασία. Επιπλέον, η είσοδος στην αγορά νέων φαρμάκων έχει προκαλέσει φόβο στους εκπροσώπους του κλάδου για τις δυνατότητες που έχει η επιτροπή να αξιολογήσει εντός του χρονοδιαγράμματος τα νέα φάρμακα. «Κάθε χρόνο εισέρχονται κατά μέσον όρο 70-80 νέα φάρμακα στη αγορά, για αυτό και έχουμε ενδοιασμούς για την ταχύτητα αξιολόγησης και την εισαγωγή ορισμένων εξ αυτών στο σύστημα αποζημίωσης σε άμεσο χρονικό διάστημα», αναφέρει στην «Κ» πηγή του κλάδου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ