Ο ΣΥΡΙΖΑ και το νόημα του προοδευτισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το νόημα του προοδευτισμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Τελείωσαν, λοιπόν, τα μνημόνια και η Ελλάδα καλείται να επιλέξει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στην κοινωνικά βιώσιμη και μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη του σκοπού αυτού η δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου.

«Το τέλος των μνημονίων αποτελεί μία νέα αφετηρία για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, για μια προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά και τη συντηρητική παλινόρθωση», όπως το έθεσε μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μίλησε για «μεγάλες τομές», τις οποίες «καλούνται οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να τις πραγματώσουν».

Η έννοια του προοδευτικού –όπως και αυτή του νεοφιλελεύθερου– έχει υποστεί άγρια κατάχρηση στον εγχώριο δημόσιο διάλογο τις τελευταίες δεκαετίες. Ηταν άραγε προοδευτική η εναντίωση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με τα κραυγαλέα προνόμιά του για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων; Ηταν προοδευτική η στήριξη των καταλήψεων και της ανομίας στα πανεπιστήμια; Ηταν προοδευτική η στήριξη κάθε εκστρατείας για μονιμοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και για μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό, ανεξαρτήτως παραγωγικότητας και ειδικών οικονομικών συνθηκών του κλάδου ή της επιχείρησης;

Η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ενέτεινε τις αντιφάσεις. Το κόμμα του κ. Τσίπρα εκτοξεύθηκε εκλογικά κατακεραυνώνοντας το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. για την υποταγή τους στις «νεοφιλελεύθερες» απαιτήσεις των δανειστών. Στη συνέχεια εδραιώθηκε στην εξουσία εφαρμόζοντας ακριβώς το ίδιο μείγμα πολιτικών – και μάλιστα, όπως συχνά επαίρονται τα στελέχη του, με μεγαλύτερη επιτυχία από τους προκατόχους του.

Τώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κεντροαριστερά σε κοινό, προοδευτικό μέτωπο εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Παππάς έδωσε μία ένδειξη των «προοδευτικών τόμων» που έχει υπόψη του μιλώντας για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – η πρώτη απόπειρά του να το ρυθμίσει είχε ακυρωθεί ως αντισυνταγματική από το ΣτΕ, προξενώντας κυβερνητικές κραυγές περί «δικαστικού πραξικοπήματος».

Η υπόθεση αυτή μας παραπέμπει σε κάτι που είναι προϋπόθεση οποιασδήποτε μορφής προοδευτισμού και στο οποίο οι επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εξόχως προβληματικές: την προσήλωση στο κράτος δικαίου και τον σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς. Χωρίς αυτά είναι αναπόφευκτη η κοινωνική πόλωση και ανέφικτη η υγιής ανάπτυξη.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς για τη χώρα, οι περισσότεροι στην Κεντροαριστερά δείχνουν να το κατανοούν αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή