ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια, Ελληνική Κουζίνα, Υπόλοιπη Ελλάδα, Μεζεδοπωλεία, € (έως 15€)

Τα μεζεκλίκια του Χρυσόστομου τραβάνε μπόλικο ούζο.

Η θέση: Από τη Μυτιλήνη ως το βιομηχανικό Πέραμα με τα παλιά σαπωνοποιεία, τα ελαιοτριβεία και τα ερειπωμένα βυρσοδεψεία είναι μισή ώρα δρόμος. Αξίζει και με το παραπάνω να διασχίσετε τον πανέμορφο κόλπο της Γέρας για να φτάσετε στο Μπαλουχανά.

Η ατμόσφαιρα: Μια νοικοκυρεμένη βεράντα μπροστά στη θάλασσα του Περάματος στο κτίριο όπου κάποτε στεγάζονταν το κοινοτικό νηπιαγωγείο.

Το φαγητό: Ο Χρυσόστομος Κουτσουκέλλης έμαθε να μαγειρεύει στο στρατό. Αυτή ήταν όλη κι όλη η εμπειρία του όταν άνοιξε τον Μπαλουχανά 20 χρονών, το 1995. Όπως λέει ο ίδιος μαγειρεύει «με πρώτη ύλη που δεν είναι πολυταξιδεμένη». Χρησιμοποιεί ζαρζαβατικά που καλλιεργούν τα αδέρφια του, ψάρια και θαλασσινά που φέρνουν οι ψαρόβαρκες στο Πέραμα, αν βρεθεί καμιά φορά και κυνήγι αλλά και άγρια, ντόπια μανιτάρια. Δοκίμασα χριστόψαρο με λεμονάτη σάλτσα μούρλια, σαυρίδι λιόκαυτο, γκιουζλεμέδες πεντανόστιμους, λακέρδα με δικά του τουρσάκια, λιγότερο πετυχημένα τα παστά μπαρμπούνια. Δοκιμάστε τα λεσβιακά τυριά που σερβίρει, την ποικιλία από ελιές Κολοβές και Αδραμυτιανές και φυσικά συνοδεύσετε με ένα από τα πολλά ούζα που έχει στα ράφια του.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε 15-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Λίγα εμφιαλωμένα κρασιά από το βόρειο Αιγαίο και ούζα.

Επιπλέον πληροφορίες: Από μέσα Απριλίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου λειτουργεί καθημερινά και τον υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτά Παρασκευή έως Κυριακή, 12.00-00.00.

Μπαλουχανάς,
Πέραμα, Λέσβος,

Τ/22510-51.948.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ