Σε ανοδική πορεία το Χ.Α. για τρίτη μέρα

Σε ανοδική πορεία το Χ.Α. για τρίτη μέρα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη κινητικότητα των λίγων αγοραστών, ειδικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οδήγησε σε νέα άνοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και παρά τη νέα πίεση που ασκήθηκε στα ελληνικά ομόλογα λόγω της αναταραχής που σημειώνεται στην ιταλική αγορά. Ο τζίρος, ωστόσο, εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για κάποια ουσιαστική αλλαγή της εικόνας του Χ.Α. Η «απουσία» της Εθνικής Τράπεζας (είναι εκτός ταμπλό λόγω του reverse split) είναι ηχηρή. Οπως σχολιάζουν και οι εγχώριοι αναλυτές, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των εισροών –που αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για την αγορά–, το Χρηματιστήριο το μόνο που μπορεί να κάνει αυτό το διάστημα είναι να «ποντάρει» στα index funds που παρακολουθούν τους δείκτες Ftse και Msci και αναδιοργανώνουν τη στρατηγική τους σε περιόδους αναδιαρθρώσεων.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 742,96 μονάδες, μια ανάσα από τα υψηλά ημέρας και τις 743,13 μονάδες (+0,77%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52%, στις 770,12 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,52%, ενώ στο +2,71% έκλεισε ο Mid Cap μετά και τα ισχυρά κέρδη της μετοχής της Ιντρακάτ (+24%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,44 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στα συνήθη υποτονικά του επίπεδα.

Οπως σημειώνει o Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, η απόδοση του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου κατέγραψε αυτή την εβδομάδα νέα υψηλά (3,18%), ενώ επιδείνωση εμφανίζει και η τουρκική λίρα, εν μέσω υποβαθμίσεων των χρηματοοικονομικών της ιδρυμάτων. Ωστόσο, σε μια ρηχή αγορά όπως το Χ.Α., τον πρώτο λόγο τον έχουν τα κεφάλαια των μεγάλων διεθνών «Index trackers» MSCI και FTSE Russell, τα οποία αυξάνουν τη μεταβλητότητα σε περιόδους αναδιαρθρώσεων. «Το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να ευνοεί τις επιδόσεις των δεικτών των διεθνών αγορών, εξέλιξη που ίσως αφορά και το ελληνικό Χρηματιστήριο που επιμένει να διαφοροποιείται εφόσον βελτιωθούν οι όγκοι συναλλαγών», σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αν ληφθεί υπ’ όψιν και η αναβάθμιση της πολωνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου από τoν Ftse, δικαιούμαστε να προσβλέπουμε σε αυξημένες εισροές κεφαλαίων από τα funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή