Τα μυστικά των μισθώσεων τύπου Airbnb

Τα μυστικά των μισθώσεων τύπου Airbnb

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει κανείς, αλλά και με ορατό πλέον τον κίνδυνο υψηλών προστίμων σε περίπτωση φοροδιαφυγής, καλούνται πλέον να λειτουργήσουν όσοι εκμεταλλεύονται διαμερίσματα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, δηλαδή μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Πέμπτης τέθηκε σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), ύστερα από σχεδόν 18 μήνες αναμονής, η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.

Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως κάποιον περιορισμό ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες αγορές.

Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb. Οπως διευκρίνισε η ΑΑΔΕ, αν το ίδιο ακίνητο είναι αναρτημένο σε πολλαπλές πλατφόρμες, δεν χρειάζεται να λάβει άλλο αριθμό από το σχετικό μητρώο, παρά θα χρησιμοποιείται ο ίδιος αριθμός για κάθε πλατφόρμα.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια από τις αγορές όπου η Airbnb θα μπορεί να λειτουργεί ανεμπόδιστα, γεγονός που χαιρέτισε και η ίδια η πλατφόρμα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έκανε τον διαμοιρασμό κατοικίας ακόμα πιο εύκολο. Οι οικοδεσπότες έχουν την ελευθερία να μοιραστούν τα σπίτια τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ή περιορισμούς, με την προϋπόθεση εγγραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και ανάρτησης του αριθμού εγγραφής τους». Συμπληρώνει δε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο, θα ενισχύσει την προώθηση της πλατφόρμας, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρισή τους.

Με την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα επιτρέψει στις φορολογικές διοικήσεις να εντοπίζουν ευκολότερα τα εκμισθούμενα ακίνητα και να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων, με βάση και όσα τους παρέχουν οι ίδιες οι πλατφόρμες. Εφόσον εντοπίζονται αναντιστοιχίες με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως υπήρξε μια σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της Airbnb, καθώς φαίνεται πως η τελευταία έχει συναινέσει να παράσχει στοιχεία, με το αντάλλαγμα από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου να είναι η διατήρηση της ελευθερίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται με συντελεστή 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τις 35.000 ευρώ.

Τα στοιχεία της Airbnb

Με βάση τα στοιχεία της Airbnb, η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα ενισχύει την τοπική οικονομία κατά 750 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας καθώς και τις δαπάνες των φιλοξενουμένων. Ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850 ευρώ σε εισπράξεις και η μέση καταχώριση κατοικίας είχε 28 διανυκτερεύσεις – λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα. Συνολικά, περίπου 40.000 είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών της πλατφόρμας.

Περαιτέρω ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας ζήτησε πάντως χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι η αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας δεν αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Βήμα βήμα η διαδικασία υποβολής των στοιχείων

Η ΑΑΔΕ παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα έναν πλήρη οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων, μέσω των οποίων επιχειρεί να παράσχει διευκρινίσεις σε πιθανές απορίες.

– Πότε μια μίσθωση ακινήτου ορίζεται ως βραχυχρόνια, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

– Ορίζονται οι μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων (εφεξής «βραχυχρόνια μίσθωση»).

– Ισχύουν άλλοι περιορισμοί εκτός από τη χρονική διάρκεια μίσθωσης μικρότερη του έτους και της αποκλειστικής παροχής κλινοσκεπασμάτων;

– Οχι, εκτός εάν τεθούν μελλοντικά, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού.

– Υπάγεται σε ΦΠΑ το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση;

– Οχι.

– Πώς μπορεί ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού;

– Προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

γ) Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

δ) Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (ΠΟΛ. 1170/2018).

– Εκτός από φυσικό πρόσωπο, μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να είναι διαχειριστής ακινήτου;

– Ναι, διαχειριστής ακινήτου μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα.

– Είχα στην κατοχή μου ακίνητο το οποίο σήμερα το έχω μεταβιβάσει και μέσα στο έτος 2018 είχα εκμισθώσει αυτό με βραχυχρόνια μίσθωση. Τι πρέπει να κάνω για να δηλώσω το εισόδημα που είχα αποκτήσει από αυτό, καθώς σήμερα δεν μπορώ να πάρω Αριθμό Μητρώου Ακινήτου;

– Τα πρόσωπα που από την 1η.1.2018 και μέχρι τη λειτουργία της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 (έντυπα Ε2 και Ε1).

Ειδικά για την περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ψηφιακές πλατφόρμες νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του ακινήτου. Επομένως, τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας δεν υπάγονται στις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ.1187/2017).

– Οταν ένας διαχειριστής ακινήτου σταματήσει τη διαχείρισή του, μπορεί να προβεί σε διαγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου από το μητρώο;

– Ναι, όταν για οποιονδήποτε λόγο ο διαχειριστής ακινήτου σταματήσει τη βραχυχρόνια μίσθωσή του, μπορεί να εισέλθει στο TAXISnet και να το διαγράψει άμεσα. Το χρονικό όριο που έχει για να προβεί στη διαγραφή είναι τουλάχιστον έως την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου φορολογικού έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή