Ντιλ Τεχνικής Ολυμπιακής με Εκκλησία της Ελλάδος για 16 πολυτελείς κατοικίες

Ντιλ Τεχνικής Ολυμπιακής με Εκκλησία της Ελλάδος για 16 πολυτελείς κατοικίες

Ο όμιλος θα κατασκευάσει τρία συγκροτήματα κατοικιών σε Κηφισιά και Βουλιαγμένη σε οικόπεδα «φιλέτα» της Εκκλησίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών σε Κηφισιά και Βουλιαγμένη πρόκειται να αναπτύξει για λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη επικράτησε σε διαδοχικούς διαγωνισμούς που πραγματοποίησε η ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονομικών) προκειμένου να αξιοποιήσει οικόπεδα «φιλέτα» που διαθέτει η Εκκλησία με τη μέθοδο της αντιπαροχής.

Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν 16 πολυτελείς κατοικίες, εκ των οποίων οι οκτώ στην Κηφισιά και οι άλλες οκτώ στην περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα αναπτυχθούν δύο ξεχωριστά συγκροτήματα. Ειδικότερα, στην Κηφισιά θα αναπτυχθεί έκταση 5,48 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Φιλαδελφέως και Μεθώνης. Το ποσοστό της αντιπαροχής ανέρχεται σε 50,14%. Αντιστοίχως στη Βουλιαγμένη σχεδιάζεται η ανάπτυξη έκτασης 1,34 στρεμμάτων επί της οδού Αλέκου Παναγούλη. Εκεί θα δημιουργηθούν τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, με το ποσοστό της αντιπαροχής να διαμορφώνεται σε 43%. Το έτερο οικόπεδο που θα αναπτυχθεί οικιστικά στην ίδια περιοχή είναι επιφανείας 970 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς. Στην προκειμένη περίπτωση το ποσοστό της αντιπαροχής έχει οριστεί σε 40,6% βάσει της προσφοράς που υποβλήθηκε στον σχετικό διαγωνισμό.

Οι κινήσεις αυτές πιστοποιούν το επενδυτικό ενδιαφέρον της Τεχνικής Ολυμπιακής στην αγορά κατοικίας και ιδίως των πολυτελών κατασκευών, που επιτρέπουν και υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς. Ειδικότερα, έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την Intrum για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από 186 ακίνητα, η πλειονότητα των οποίων είναι κατοικίες.

Με βάση την προσφορά που είχε υποβληθεί στον σχετικό διαγωνισμό, το τίμημα της συναλλαγής θα ανέλθει σε 19,8 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο προχωράει η διαδικασία του πολεοδομικού και νομικού ξεκαθαρίσματος των ακινήτων, ώστε να μπορέσουν να μεταβιβαστούν στη θυγατρική Luxury Life, που θα είναι και το «όχημα» για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν με ποσοστό 50% και μέλη της οικογένειας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, με επίκεντρο την αγορά κατοικίας, καθώς εκτιμάται ότι οι κατοικίες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Intrum είναι πιθανό να χρειαστούν ενεργό διαχείριση, π.χ. μέσω αναβαθμίσεων και μεταπώλησης ή ακόμη και ενοικίασης. Παράλληλα η Luxury Life σχεδιάζει την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της στην αγορά ακινήτων μέσω της απόκτησης κι άλλων ακινήτων π.χ. μέσω πλειστηριασμών.

Παράλληλα, εκτός από την αγορά ακινήτων, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει αρχίσει να «ωριμάζει» και τις επενδύσεις που δρομολογεί στον τομέα της πράσινης ενέργειας, που επίσης αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής της μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς και την αποεπένδυση από τον τομέα των κατασκευών δημοσίων έργων. Στις 19 Μαρτίου η εισηγμένη εξασφάλισε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Η εν λόγω μονάδα θα δημιουργηθεί σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας, επιφάνειας 30 στρεμμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Πατρών. Η ετήσια δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 999 kW.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου, το οποίο θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης, από μη επικίνδυνα οργανικά απόβλητα. Τα κύρια προϊόντα του έργου θα είναι το βιοαέριο και το οργανικό λίπασμα, το οποίο θα παράγεται μέσω κομποστοποίησης του στερεού υπολείμματος της αναερόβιας χώνευσης της οργανικής ύλης. Το βιοαέριο θα καίγεται για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας και το οργανικό λίπασμα θα διατίθεται για δευτερεύουσες χρήσεις. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα πωλείται στον ΔΕΔΔΗΕ και θα τροφοδοτεί το δίκτυό του, μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα για ιδιοκατανάλωση, ενώ το πλεόνασμα της θερμότητας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί από γειτονικές εγκαταστάσεις.

Κέρδη 5,96 εκατ. το 2023

Κατά τη χρήση του 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 16,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω πώλησης ναυλώσεων της θυγατρικής εταιρείας ROMA Holding, η οποία ελέγχει το 85% ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 8,79 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 5,96 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 358%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή