«Τρύπες» στις γνωμοδοτήσεις Φλώρου

«Τρύπες» στις γνωμοδοτήσεις Φλώρου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος του ΕΦΚΑ σχετικά με την απόδοση του ποσοστού αναπηρίας 70% στον Αριστείδη Φλώρο ολοκληρώθηκε χθες και τα αποτελέσματα εστάλησαν στην εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το όλο εγχείρημα πάσχει και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ως προς τα αποτελέσματά της. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα συμπεράσματα του ελέγχου.

Μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώθηκε σε σύνδρομο αναπνευστικό που παρουσιάζει ο Αρ. Φλώρος και το οποίο «ταλαιπωρεί» πολλούς ασφαλισμένους χωρίς να χαρακτηρίζονται ανάπηροι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αρης Φλώρος εισήχθη τον Οκτώβριο του 2017 στο εργαστήριο ύπνου του Ευαγγελισμού και μετρήθηκε από σχετικό μηχάνημα. Παρ’ όλα αυτά η διοικήτρια του νοσοκομείου Ν. Γκιουλάκη ενημέρωσε την Πέμπτη το βράδυ τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Documento ότι:

• Η ιατρός που υπογράφει δεν ανήκε στο προσωπικό του ΕΣΥ.

• Ο κ. Φλώρος δεν μετρήθηκε από το σχετικό μηχάνημα, ώστε να δικαιολογηθεί το αποδοθέν ποσοστό αναπηρίας.

• Το έγγραφο δεν φέρει την υπογραφή του αρμόδιου προϊσταμένου.

Πάντως η γιατρός που φέρεται να υπογράφει, σε επικοινωνία της με την «Κ», δήλωσε ότι ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φλώρο.

Η «Κ» παρ’ όλα αυτά ήρθε σε επαφή με την πλευρά του κ. Φλώρου, η οποία επέμεινε ότι εκείνος πήγε, αστυνομική συνοδεία, στην κλινική του Ευαγγελισμού και «μετρήθηκε» ως προς το εύρημα που δικαιολογεί ένα ποσοστό της αναπηρίας απαραίτητο για να συμπληρωθεί το 70% με το οποίο οδηγήθηκε στην ελευθερία. Πηγές του νοσοκομείου επιβεβαίωναν ότι ο κ. Φλώρος εισήχθη στο νοσοκομείο. Πηγές του ΕΦΚΑ ανέφεραν επίσης ότι μαζί με τη γνωμάτευση της αναρμοδίας ιατρού υπάρχει και δεύτερη γνωμάτευση του συντονιστή της Μονάδας, πανεπιστημιακού που βεβαιώνει την κλινική εικόνα του κ. Φλώρου με βάση την οποία του αποδόθηκε το ποσοστό αναπηρίας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα. Η δεύτερη αυτή γνωμάτευση υπάρχει στον φάκελο του κ. Φλώρου που εξετάσθηκε από τον ΕΦΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η υπογραφή και η σφραγίδα της αναρμοδίας γιατρού πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία της. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Κ» το σχετικό έγγραφο παραπέμπει στη μονάδα της οποίας προΐσταται πανεπιστημιακός. Πηγές της κλινικής είπαν ότι αυτό υπάρχει στο αρχείο του τμήματος.

Ο Αριστείδης Φλώρος πήρε ακόμα γνωμάτευση από καθηγητή πανεπιστημίου για ψυχιατρική πάθηση, καθώς και από νευρολόγο του νοσοκομείου των φυλακών για παροξυσμική διαταραχή, που είναι δύσκολο να μετρηθεί (σ.σ. απαιτούνται ωστόσο εξετάσεις). Στην πρώτη περίπτωση ο θεράπων ιατρός του τον παρακολουθούσε επί μήνες. Για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η τελευταία γνωμάτευση συμβαδίζει με την κλινική εικόνα του, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ζήτησε να εξετασθεί και η ύπαρξη της σχετικής αγωγής από το σύστημα συνταγογράφησης. Τα αποτελέσματα από την έρευνα για τη φαρμακευτική αγωγή οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία των γνωματεύσεων που εξεδόθησαν για να προκύψει το ποσοστό αναπηρίας, ήταν «προβληματική».

Από την πλευρά πάντως του κ. Φλώρου σημειώνεται ότι ο αιτών να υπαχθεί σε καθεστώς υφ’ όρων απόλυσης δεν έρχεται σε επαφή με τα έγγραφα των γνωματεύσεων που διαβιβάζονται απευθείας από τις μονάδες του ΕΣΥ ή τους γνωματεύοντες ιατρούς του ΕΣΥ στη διεύθυνση του ψυχιατρείου των φυλακών και από εκεί στέλνονται στο συμβούλιο που αποφασίζει για την πρόωρη αποφυλάκιση ή όχι, με βούλευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή